Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Sosiaali- ja terveysvaliokunta on saanut valmiiksi mietinnön hoitajamitoituksesta – “Tämä on suurin panostus vanhuspalveluihin ehkä ikinä”

Sosiaali- ja terveysvaliokunta on saanut valmiiksi mietinnön hoitajamitoituksesta maanantaina illalla. Valiokunta esittää lakiin sitovaa 0,7 henkilöstömitoitusta vanhusten ympärivuorokautiseen hoitoon.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

“Tämä on suurin panostus vanhuspalveluihin, ehkä ikinä. Politiikalla on merkitystä”, valiokunnassa istuva SDP:n kansanedustaja Ilmari Nurminen iloitsee Twitterissä.

Valiokunnan toinen demarijäsen Aki Lindén sanoo puolestaan omalla tilillään, että sosiaali- ja terveysvaliokunta sai tänään valmiiksi mietintönsä eli varsinaisen esityksensä vanhuspalvelujen hoitajamitoituksesta jo huomiseksi eduskunnan täysistuntoon.

“Kauan odotettu tärkeä lakiesitys saadaan täten päätökseen vielä tällä viikolla eduskunnassa”, valiokunnan kolmas demarijäsen Kim Berg kirjoittaa.

Valiokunnan neljäs sd-edustaja Heidi Viljanen kuvaa päivää historialliseksi.

Hoitajamitoitus tulee voimaan vaiheittain.

“Tämä ei ratkaise kaikkia ikäihmisten hoitoon liittyviä ongelmia, mutta on iso askel oikeaan suuntaan”, valiokunnan keskustalainen puheenjohtaja Markus Lohi kirjoittaa.

Lisää aiheesta

Alun perin ehdotus oli, että 0,7 työntekijän henkilöstömitoitus asiakasta kohden tulisi osin voimaan jo elokuun alussa, mutta sitä vastaava valtion lisärahoitus olisi kuntien käytettävissä vasta huhtikuun 2023 alusta alkaen. Perustuslakivaliokunnalle tämä ei sopinut, ja se ilmoittikin aiemmin tässä kuussa, että velvoitteiden ja rahoituksen on kuljettava käsi kädessä.

Lohi kertoi STT:lle mietinnön valmistumisen jälkeen, että hoitajamitoitusvelvoitteen voimaantulo tapahtuu porrastetusti. Ensi lokakuusta alkaen velvoite on 0,5, ensi vuoden alusta alkaen 0,55, vuoden 2022 alusta 0,6 ja huhtikuussa vuonna 2023 lopulta 0,7.

Kunnat saavat rahaa portaittain velvoitteen kasvun mukaisesti. Lohi sanoo tämän tarkoittavan, että siirtymäajalle tarvitaan lisää rahaa vajaat sata miljoonaa euroa.

Toinen keskeinen muutos on Lohen mukaan se, että laki ei astukaan voimaan elokuun alusta vaan vasta lokakuussa. Syy tähän on koronavirustilanteen aiheuttama viivästys.

Lohi kertoi, että oppositiopuolueet jättävät vastalauseensa mietintöön.

– Isossa kuvassa oli kuitenkin varsin yhteinen näkemys, että on tärkeää parantaa ympärivuorokautisen hoidon ja hoivan tasoa, hän kuvaili.

Vaihtoehdot olisivat Lohen mukaan olleet se, että kunnilla ei olisi ollut minkäänlaisia mitoitusvelvoitteita ennen huhtikuuta 2023 tai se, että velvoite olisi tullut voimaan täysimääräisesti voimaan jo syksyllä, jolloin kuntien olisi pitänyt löytää sekä rahat että hoitajat kovalla kiireellä. Lohi pitää asteittaista voimaantuloa ja rahoituksen kasvua toimivana ratkaisuna.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE