Politiikka
21.6.2016 17:17 ・ Päivitetty: 21.6.2016 17:59
”Sosialidemokraattien Nato-linja ei ole muuttumassa” – Ruotsin puolustusministeri iski faktat pöytään Helsingissä
Tiistaina Helsingissä järjestetty Suomen ja Ruotsin sosialidemokraattien yhteinen ulko-, turvallisuus- ja globaalipoliittinen seminaari haki syventyvästä yhteistyöstä lisää vakautta Itämeren alueelle.
Seminaaria sävyttivät sen alla Suomessa käydyt Kultaranta-keskustelut sekä eduskunnan lähetekeskusteluun samana iltapäivänä tullut hallituksen ulko- ja turvallisuuspoliittinen selonteko.
Kansanedustaja Erkki Tuomioja (sd.) kuvasikin ruuhkaa ”turvallisuuspoliittiseksi superpläjäykseksi Suomessa” ja huomautti, ettei tilaisuuksien ajautuminen päällekkäin ollut SDP:n toivomus.
SDP-seminaarista oli sovittu Ruotsin puolustusministeri Peter Hultqvistin aikataulun ehdoilla.
Tuomiojan mukaan selontekokeskustelu olisi voitu siirtää ongelmitta syksyyn.
– Valitettava päällekkäisyys, mutta antaahan se kuitenkin mahdollisuuden käydä tavallista perusteellisemmin ulko- ja turvallisuuspoliittista keskustelua monella foorumilla, hän huomautti.
– Se on meille tärkeää, että Suomi ja Ruotsi kulkevat näissä asioissa yhtä jalkaa. Ja erityisesti Suomen ja Ruotsin sosialidemokraateilla on yhtenäinen näkemys, Tuomioja sanoi seminaarin tiedotustilaisuudessa.
Lisää aiheesta
Puolustus- ja turvallisuuspolitiikan yhteistyötä maiden välillä syvennetään koko ajan aktiivisesti.
Ruotsin puolustusministeri Peter Hultqvist painotti, että sosialidemokraattisten puolueiden yhteistyö yli Pohjanlahden tulee jatkumaan.
Ruotsin näkemys on, että Venäjä on lisännyt kansainvälisen oikeuden vastaisilla teoillaan jännitystä koko Euroopassa, myös Itämeren alueella.
Hultqvist otti esimerkeiksi Krimin miehityksen ja Itä-Ukrainan konfliktin.
– Ruotsin hallitus haluaa luoda pitkäaikaista, ennustettavaa vakautta Pohjolaan, hän linjasi.
– Tätä työtä teemme, muun muassa yhdessä Suomen kanssa.
Puolustus- ja turvallisuuspolitiikan yhteistyötä maiden välillä syvennetään koko ajan aktiivisesti.
Hultqvist luetteli sektoreita, joilla käytännön yhteistyötä vahvistetaan.
Niitä ovat yhteydenpito ja tiedotus, sotilastukikohtien ja satamien yhteiskäyttö, merivoimien yhteisen taisteluyksikön luominen, yhteistyön syventäminen kyberturvallisuudessa, johtamisen logistiikassa sekä materiaalihankinnoissa.
– Erityisesti pohjoisessa meillä on yhteisiä sotaharjoituksia, Hultqvist täydensi.
Suomalaisjoukot tulevat osallistumaan Ruotsin puolella yhteiseen Aurora-harjoitukseen vuonna 2017. Pohjoiskalotin alueella tulevat yhdessä harjoittelemaan Ruotsin, Suomen ja Norjan ilmavoimat.
Väite on täysin perusteeton, eikä sillä ole mitään tekemistä todellisuuden kanssa.
Hultqvist vakuutti länsinaapurin saumatonta tyytyväisyyttä: yhteistyö toimii erittäin hyvin sekä maiden hallitusten että sosialidemokraattisten puolueiden kesken.
Ministeri painotti, että Ruotsia ja Suomea yhdistää myös asenne sotilasliitto Natoon.
– Olemme sotilaallisesti liittoutumattomia maita, mikä muodostaa pohjan turvallisuuspoliittiselle linjalle molemmissa maissa.
Hultqvist kiisti jyrkästi, että Ruotsin linja olisi muuttumassa.
– Valitettavasti porvaripoliitikot sekä Suomessa että Ruotsissa levittävät huhua, jonka mukaan Ruotsin sosialidemokraattinen puolue olisi muuttamassa linjaansa liittoutumattomuuteen.
– Väite on täysin perusteeton, eikä sillä ole mitään tekemistä todellisuuden kanssa, jopa tuohtuneelta vaikuttanut Hultqvist sanoi.
Hänen mielestään tämä on tärkeä todeta, jotta kanta muistetaan, kun tällaisia huhuja taas tulee vastaan.
– Niissä ei todellakaan ole mitään perää, Hultqvist toisti.
Hän sanoi Ruotsin näkevän Naton Suomen tavoin yhteistyökumppanina, jonka kanssa maalla on yhteistoiminta-asiakirja.
Rinne: Viesti Kultaranta-keskusteluissa Stefan Löfvenin kanssa oli sama kuin Peter Hultqvistilla tänään.
SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne linjasi, että Suomen turvallisuuspolitiikan keskiössä on itsenäinen ja uskottava puolustus.
– Tarvitaan suorituskykyinen armeija, jolla on uskottavuutta ulkopuolellamme. Suomessa EU-jäsenyys on myös ulko- ja turvallisuuspoliittinen ratkaisu, Rinne totesi.
– Meillä on tiivis yhteistyö Naton kanssa, rauhankumppanuuden pohjalta. Sitä tullaan tiivistämään tästä eteenkin päin.
Ulko-ja turvallisuuspolitiikan saralla Suomen ja Ruotsin välillä vallitsee Rinteen mukaan erityinen suhde.
– Muut Pohjoismaat ja Yhdysvallat ovat osa yhteistyökumppaneitamme eri puolilla maailmaa, hän lisäsi.
Kaikkien avulla Itämeren alueelle pyritään saamaan lisää vakautta.
Vakaa Itämeren alue on Suomen ja Ruotsin yhteinen tavoite.
Rinne kertoi tavanneensa Ruotsin pääministerin Stefan Löfvenin Kultarannassa. Viesti keskusteluissa oli sama kuin Peter Hultqvistilla: Ruotsin sosialidemokraateilla ei ole mitään aikomusta muuttaa linjaansa suhteessa sotilaalliseen liittoutumattomuuteen.
Rinne toivoikin, että Suomessa lopetaan puheet siitä, että Ruotsin demarit ovat muuttamassa kantaansa.
Suomen ja Ruotsin sosialidemokraatit aikovat jatkaa yhteydenpitoa ja kanssakäymistä turvallisuuspolitiikan kysymyksissä. Sekin nousee silloin pöydälle, millä tavoin puolueet voivat olla yhdessä myös aloitteellisia jännityksen lieventämisessä ja konfliktimahdollisuuksien vähentämisessä.
Seminaarin järjesti SDP:n ulko-, turvallisuus- ja puolustuspoliittisen sekä pohjoismaisen yhteistyön työryhmä. Tiivis päivä jakautui sisäiseen ja avoimeen seminaariin.
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.