Politiikka
28.3.2017 09:44 ・ Päivitetty: 28.3.2017 09:44
Sote-usko on hiipunut kunnissa – “Eriarvoisuus sosiaali- ja terveydenhuollossa ei uudistuksella vähene”
Sosiaali- ja terveysjohtajat eivät usko sote-uudistuksen vähentävän ihmisten eriarvoisuutta. Sosiaali- ja terveysalan kattojärjestön Sosten tekemän Sosiaalibarometrin mukaan 47 prosenttia kuntien sote-johtajista katsoo, että eriarvoisuus sosiaali- ja terveydenhuollossa ei uudistuksella vähene.
– Eriarvoisuuden lisääntyminen sotii sote-uudistuksen tärkeintä tavoitetta eli yhdenvertaisia palveluja vastaan. Eriarvoisuutta palveluun pääsyssä ja palvelun laadussa joutuvat kokemaan erityisesti syrjäseutujen asukkaat ja syrjäytymisvaarassa olevat ihmiset, Sosten pääsihteeri Vertti Kiukas sanoo.
Arviot sote-uudistuksen onnistumisesta ovat merkittävästi heikentyneet viime vuodesta. Nyt sote-johtajista vain seitsemän prosenttia luottaa siihen, että sote-uudistus vähentää ihmisten terveyseroja. Samoin vain seitsemän prosenttia uskoo sote-uudistuksen toteutumiseen suunnitellussa aikataulussa.
Kuntien sote-johtajista vain seitsemän prosenttia luottaa siihen, että sote-uudistus vähentää ihmisten terveyseroja.
Kyselyn tulosten mukaan lähipalveluiden turvaamiseen tai vahvistumiseen ei luoteta. Vain 11 prosenttia kyselyyn vastanneista arvioi, että uudistus turvaa lähipalvelut. Yli puolet vastaajista katsoo, että sote-uudistus turvaa lähipalvelut huonosti tai melko huonosti.
Noin kaksi viidestä vastanneesta sote-johtajasta katsoo, että sote-uudistus onnistuu hyvin peruspalveluiden vahvistamisessa terveyspalveluissa. Sosiaalihuollon peruspalveluiden vahvistumiseen uskoo noin neljännes vastaajista.
Sosiaalibarometrin mukaan valinnanvapauden lisääminen voi parantaa sote-palvelujen laatua ja saatavuutta, mutta johtaa kustannusten kasvuun. Yli puolet sote-johtajista katsoo, että valinnanvapauden lisääminen heikentää kustannusten hallintaa nykytilanteeseen verrattuna.
Lisää aiheesta
Sote-uudistusta ja valinnanvapautta koskevaan kyselyyn vastasi 145 sosiaali- ja terveysjohtajaa.
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.