Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Sote-usko on hiipunut kunnissa – “Eriarvoisuus sosiaali- ja terveydenhuollossa ei uudistuksella vähene”

Perhe- ja peruspalveluministeri Juha Rehula (kesk.) esitteli sote- ja aluehallintouudistuksen alustavia lakiluonnoksia tiedotustilaisuudessa 29.6.2016.

Sosiaali- ja terveysjohtajat eivät usko sote-uudistuksen vähentävän ihmisten eriarvoisuutta. Sosiaali- ja terveysalan kattojärjestön Sosten tekemän Sosiaalibarometrin mukaan 47 prosenttia kuntien sote-johtajista katsoo, että eriarvoisuus sosiaali- ja terveydenhuollossa ei uudistuksella vähene.

– Eriarvoisuuden lisääntyminen sotii sote-uudistuksen tärkeintä tavoitetta eli yhdenvertaisia palveluja vastaan. Eriarvoisuutta palveluun pääsyssä ja palvelun laadussa joutuvat kokemaan erityisesti syrjäseutujen asukkaat ja syrjäytymisvaarassa olevat ihmiset, Sosten pääsihteeri Vertti Kiukas sanoo.

Arviot sote-uudistuksen onnistumisesta ovat merkittävästi heikentyneet viime vuodesta. Nyt sote-johtajista vain seitsemän prosenttia luottaa siihen, että sote-uudistus vähentää ihmisten terveyseroja. Samoin vain seitsemän prosenttia uskoo sote-uudistuksen toteutumiseen suunnitellussa aikataulussa.

Kuntien sote-johtajista vain seitsemän prosenttia luottaa siihen, että sote-uudistus vähentää ihmisten terveyseroja.

Kyselyn tulosten mukaan lähipalveluiden turvaamiseen tai vahvistumiseen ei luoteta. Vain 11 prosenttia kyselyyn vastanneista arvioi, että uudistus turvaa lähipalvelut. Yli puolet vastaajista katsoo, että sote-uudistus turvaa lähipalvelut huonosti tai melko huonosti.

Noin kaksi viidestä vastanneesta sote-johtajasta katsoo, että sote-uudistus onnistuu hyvin peruspalveluiden vahvistamisessa terveyspalveluissa. Sosiaalihuollon peruspalveluiden vahvistumiseen uskoo noin neljännes vastaajista.

Sosiaalibarometrin mukaan valinnanvapauden lisääminen voi parantaa sote-palvelujen laatua ja saatavuutta, mutta johtaa kustannusten kasvuun. Yli puolet sote-johtajista katsoo, että valinnanvapauden lisääminen heikentää kustannusten hallintaa nykytilanteeseen verrattuna.

Lisää aiheesta

Sote-uudistusta ja valinnanvapautta koskevaan kyselyyn vastasi 145 sosiaali- ja terveysjohtajaa.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE