Palkittu politiikan aikakauslehti
41€/4kk

Uutiset

Stadin Friidu ja Kundi ovat Hanna Nohynek ja Eero Huovinen – ”Pitääkö haastattelut ja koronaohjeet antaa tästä lähtien slangilla?”

Jani Laukkanen

Suomen suurin kotiseutuyhdistys Stadin Slangi ry valitsee vuosittain Stadin Friidun ja Stadin Kundin. Tänä vuonna he ovat THL:n ylilääkäri Hanna Nohynek (kuvassa) ja Helsingin emerituspiispa Eero Huovinen.

DEMOKRAATTI

Demokraatti

Stadin Slangi ry kertoo, että Stadin Friidu ja Stadin Kundi ovat ”buleimpia kunnianosoituksia, jotka stadilainen voi saada”.

”Tänä vuonna haimme stadilaisia, ei välttämättä syntyperäisiä, rentoja, reiluja, jeesaavia ja perinteitä vaalivia. Tosi stadilainen diggaa slangii, on omien gartsojen dallaaja ja hyvällä tavalla dorka”, tiedotteessa kerrotaan.

Stadin Friidu ja Kundi julkistettiin tänään lauantaina, Helsinki-päivänä, pienimuotoisessa kutsuvierastilaisuudessa Musiikkitalon katetulla ulkoterassilla. Tilaisuus striimattiin Stadin Slangin Facebook-kanavalla.

Stadin Friidun ja Kundin valinta on perinne, joka on jatkunut jo 26 vuotta. Yhdistys kertoo, että kuka tahansa saa tehdä ehdotuksia. Yhdistyksen kulloinenkin hallitus määrittelee valintakriteerit itsenäisesti, joten valittujen kirjo on ollut vuosien saatossa laaja ja monipuolinen.

Pitääkö haastattelut ja koronaohjeet antaa tästä lähtien slangilla?

Tämän vuoden Stadin Friidua yhdistys kuvailee kertomalla tämän näkyneen julkisuudessa ”enemmän kuin moni estradien parrasvaloihin pyrkivä pikkustara”. Hanna Nohynek saa kiitosta siitä, että hän on tullut television kautta ihmisten olohuoneisiin kertomaan korona- ja rokotetilanteen aina rauhallisesti, asiallisesti ja pelottelematta.

”Katu-uskottavutta Nohynekin puheisiin tuo varmasti myös se, että hän sairasti covid-19 -taudin sen alkuvaiheessa keväällä 2020”, yhdistys kertaa.

”Nohynek (s. 1958) on paljasjalkainen stadilainen, joka syntyi Stadin ytimessä, vanhalla Kättärillä, Neitsytpolun ja Tehtaankadun kulmassa. Mutta maisema avartui opiskeluaikoina aina Ruskeasuolle saakka. Hän luki lääketiedettä. Tutkimustyö keuhkokuumerokotteiden parissa Filippiineillä auttoi ehkäisemään pikkulasten kuolleisuutta.”

Stadin Slangi ry:n mukaan Hanna Nohynek yllättyi valinnastaan Stadin Friiduksi.

”Hän sanoo vähän funtsineensa mitä se edellyttää, pitääkö haastattelut ja koronaohjeet antaa tästä lähtien slangilla. Nuoruudessa isä, jumppamaikka antoi innostuessaan tulla täyslaidallisen vanhaa Sörkan slangia. Stadi on Friidulle se juttu, rannat ja meri. Helsinki on ihmisenkokoinen kaupunki, jossa on helppo liikkua paikasta toiseen”, tiedotteessa kerrotaan.

Stadin Kundiksi valittu emerituspiispa Eero Huovinen kuvattuna Helsingin tuomiokirkolla 7. joulukuuta 2015. (Lehtikuva / Vesa Moilanen)

 

”Mä oon födannu Stadissa ja mä toivon, et mä delaankin Stadissa.”

Stadin Kundi 2021, Helsingin emerituspiispa Eero Huovinen (s.1944) syntyi Helsingissä ja vihittiin papiksi vuonna 1970. Hän työskenteli Helsingin yliopiston teologisessa tiedekunnassa, väitteli teologian tohtoriksi vuonna 1978 ja toimi viime vaiheessa dogmatiikan professorina ja tiedekunnan dekaanina. Helsingin piispana hän ehti vaikuttaa kaksikymmentä vuotta 1990-2010.

”Hengenmieheksi Eero Huovisen pulppuava huumori lyö ihmiset hepnaadilla. Kohtaamiset hänen kanssaan huokuvat lämpöä ja viisautta. Hän on kiinnostunut myös muiden ajatuksista, arvoista ja elämänfilosofiasta. Hänen kanssaan jutellessa tajuaa, että juuret kulttuurikodissa eivät pakota vähättelemään katujen oppeja, jengien yhteisiä kujeita tai slangin leikkisyyttä”, Stadin Slangi ry kirjoittaa.

”Emerituksena hän kutsuu itseään ”toisinaan ajattelevaksi Huoviseksi”. Hän lukee paljon ja kirjoittaa, usein stadilaisuus edellä. Paljasjalkaisena hän rakastaa Stadiaan: sitä kävellen tavoitettavaa keskustaa, jossa hän tuntee jokaisen kivijalan ja jokaisen kadunpätkän.”

Stadin Slangi ry:n mukaan Huovisen uusin kirja Äitiä ikävä on kuin pienen pojan omaelämänkerta.

”Siinä Stadi on snadi. Siellä ei ole muuta bulia kuin hänen tulevan työpaikkansa symboli: Iso kirkko, Buli Tsyrkka.”

”Niihin aikoihin Eero olisi halunnut olla rento Stadin kundi. ”Ei mul ollu kanttii. Myöhemmin ku ois ollu, mä hiffasin, et mähän oon piispa. Ees Stadin piispa ei voi olla liian stadilainen”. Kundi, joka sanoo että ”mä oon födannu Stadissa ja mä toivon, et mä delaankin Stadissa”, on ansainnut täysillä Stadin Kundin nimen ja arvon”, tiedotteessa todetaan.

Juttua täydennetty Eero Huovisen kuvalla.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
41€/4kk

Huomasitko nämä?

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE