Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Stefan Löfven saa Antti Rinteeltä isot onnittelut, mutta hallitusneuvotteluista tullee vaikeat – “Vaalien tulos voi olla historiallinen”

SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne pitää Ruotsin vaalitulosta selvänä: sosialidemokraatit on selkeästi Ruotsin suurin puolue.

TOPI JUGA

Demokraatti

– Kaulaa seuraavaan puolueeseen on lähes 10 prosenttiyksikköä. Näillä tiedoin näyttää myös siltä, että punavihreä blokki on ainakin yhden paikan porvariblokkia suurempi. Tästä näkökulmista voisi sanoa, että ruotsidemokraattien vaalivoitto ei sittenkään ollut niin suuri kuin sitä ennakoitiin gallupeista. Puolue jäikin kolmanneksi suurimmaksi puolueeksi, Rinne toteaa Demokraatille maanantaiaamuna.

– Mutta merkillepantavaa on, että maltillinen kokoomus moderaterna hävisi 3,5 prosenttiyksikköä oppositiosta käsin. Vaalien suurimpia häviäjiä olikin kokoomuspuolue, joka oli lähellä jäädä kolmanneksi suurimmaksi puolueeksi.

Ruotsin pääministeri Stefan Löfven puhui medialle vaalipäivänä. LEHTIKUVA / AFP

Ruotsissa eilisen vaalipäivän alustavien tuloksien julkistaminen venyi pitkälle aamuyölle. Kun tulokset lopulta kerrottiin, selvisi, että sosialidemokraatit paransi roimasti äänimääräänsä ovensuukyselyssä ennakoidusta ja sai lopulta 28,4 prosenttia äänistä.

Suomesta käsin katsottuna tulos on suorastaan loistava. Mutta vaikka demareiden kannatus nousikin vaalipäivänä usean prosenttiyksikön verrattuna edeltävien viikkojen galluplukemiin, on kyseessä silti myös yksi Ruotsin sosialidemokraattien historian alhaisimmista lukemista.

– Itse ottaisin Suomen SDP:lle mielellään tuon lähes 29 prosentin kannatuksen, SDP:n varapuheenjohtaja Sanna Marin sanoi kuitenkin Ylen ykkösaamussa.

Marin huomautti, miten niin Suomessa, Ruotsissa kuin muuallakin Euroopassa sosialidemokraattien historiallisena painolastina on se, että aikaisempiin tuloksiin verrattuna jokainen vaalitulos näyttää tappiolliselta – ovathan sosialidemokraatit saaneet pitkään jopa yli 50 % vaalituloksia.

– Kannatusta on kuitenkin lähes 30 prosenttia ja punavihreä blokki näyttää jäävän suurimmaksi. Gallupit tässä voitettiin, Marin totesi Ylellä.

Isot onnittelut Stefan Löfvenille.

Kakkossijalle Ruotsin vaaleissa kiri maltillinen kokoomus 19,8 prosentin äänisaalilla, vaikka gallupeissa sen povattiin jäävän jopa kolmanneksi. On kuitenkin merkillepantavaa, miten vielä 2010 kokoomuspuolue sai yli 30 prosenttia äänistä ja oli aivan sosialidemokraattien kannassa kiinni.

Vaalipäivänä pitkään kokoomuksen edellä sinnitellyt ruotsidemokraatit putosi lopulta kolmanneksi ja sai äänistä 17,6 prosenttia. Ruotsidemokraatit nosti silti kannatustaan edellisistä vaaleista 4,7 prosenttiyksikköä.

Rinteen arvion mukaan ruotsidemokraattien kasvanut kannatus ei kuitenkaan muuta olennaisesti puolueen asemaa, olihan se tietyllä tavalla vaa’ankieliasemassa jo vuonna 2014 alle 13 prosentin kannatuksella.

– Olen tyytyväinen, että sosialidermokaatit ovat Ruotsin suurin puolue tällä hetkellä. Isot onnittelut Stefan Löfvenille ja sosialidemokraateille. Täytyy sanoa, että hienoa vaalityötä, Rinne kehaisi.

– Mutta hallitusneuvotteluista tulee varmasti vaikeat. Blokkipolitiikka saattaa purkautua, joten vaalien tulos voi tässä mielessä olla historiallinen, hän huomauttaa.

Perinteisten vasemmiston ja porvarillisen blokin välinen kamppailu näytti päättyvän paikkamäärissä laskettuna vasemmistoblokin äärimmäisen niukkaan voittoon. Joskin lopullinen selvyys blokkien tiukkaan tilanteeseen saadaan vasta keskiviikkona, kun ulkomailla asuvien ruotsalaisten äänet saapuvat laskettaviksi.

Punavihreä- ja porvariblokki olivat kumpikin runsaalla 140 paikallaan käytännössä vain parin paikan päässä toisistaan, kun ruotsidemokraatit oli saamassa 63 paikkaa Ruotsin valtiopäiville.

Blokkien välillä ainoastaan yhden millimetrin ero.

Ruotsissa vaaleja seuraamassa ollut SDP:n varapuheenjohtaja Maarit Feldt-Ranta totesikin blokkien välillä olevan ainoastaan “yhden millimetrin eron”.

– Yleistunnelma Ruotsissa on, että vaalitulos on todella tiukka ja jännittävä. Asiantuntijat korostavat, että nyt pitää odottaa ulkomaan ääniä, Feldt-Ranta kertoo Demokraatille Tukholmasta.

– Mutta jos analysoi puolueiden tuloksia, niin sosialidemokraatit saivat huikean tuloksen.

Äärimmäisen tiukan blokkitaiston jälkeen isoksi kysymykseksi Ruotsissa nousee jo käynnistynyt pääministeripeli. Feldt-Ranta huomauttaa, että istuva pääministeri Löfven on ilmoittanut olevansa valmis jatkamaan pääministerinä selvästi suurimman puolueen puheenjohtajana.

– Mutta hän tarvitsee tukea yli blokkirajojen. Seuraavaksi nähdään, miten muut puolueet reagoivat. Toistaiseksi sieltä on korostettu, että Löfvenin pitäisi erota. Mutta heillä ei ole sanoa mitään sen perään jatkolauseeksi, Feldt-Ranta huomauttaa.

Löfven onkin painottanut vaalivalvojaisissaan SVT:lle antamassaan haastattelussa, ettei porvariblokilla ole perusteita vaatia häntä eroamaan vaali-iltana, vaan asia punnitaan kahden viikon päästä valtiopäivien avautuessa.

Sosiaalidemokraattien vaalivalvojaisissa pitämässään puheessa Löfven puolestaan painotti blokkipolitiikasta luopumista.

– Riippumatta vaalituloksesta tästä illasta pitäisi tulla blokkipolitiikan hautajaiset, sosiaalidemokraattien puheenjohtaja esitti.

Sanna Marin toi esiin Ylen ykkösaamussa, miten Löfven on jo ojentanut yhteistyön kättä niin keskustan, joka sai äänistä 8,6 prosenttia, kuin liberaalien (5,5 %) suuntaan. Samaisessa lähetyksessä kansanedustaja Juhana Vartiainen (kok.) pohti jo, nähtäisiinkö Ruotsissa viimein porvariblokin ja vasemmistoblokin historiallinen hallitusyhteistyö. Näin ruotsidemokraatit eivät pääsisi vaa’ankieliasemaan ja kiusaamaan vaateillaan mahdollista vähemmistöhallitusta oppositiosta.

Kuka Ruotsissa pääministeriksi nouseekaan, ei sillä Rinteen arvion mukaan ole Suomeen suurta vaikutusta. SDP:n puheenjohtaja huomauttaa, että Suomen ja Ruotsin keskinäiset välit ovat niin tiiviit ja mutkattomat, että Suomen ja Ruotsin välinen yhteistyö tiivistyy tulevaisuudessa riippumatta Ruotsin seuraavasta pääministeristä.

–  Olen ollut tyytyväinen, että Ruotsin ja Suomen yhteistyötä esimerkiksi ulko- ja turvallisuuspolitiikan sekä puolustuspolitiikan saralla on kyetty tiivistämään myös Suomen porvarihallituksen ja ruotsin demarihallituksen välillä, Rinne toteaa.

Lähipäivät porukat varmaankin vetävät happea.

Mutta ennen vaikeaksi povattuja hallitusneuvotteluita tarvitaan myös hieman lepoa.

– Lähipäivät porukat varmaankin vetävät happea, Feldt-Ranta arvelee Ruotsista.

Ja lepoa varmasti tarvitaan ainakin sosialidemokraattien piirissä. Feldt-Ranta kertoo, miten puolue otti vaalien alla yhteyttä  jopa 1,6 miljoonaan ruotsalaiseen ay-liikkeen avustuksella.

– Tulos oli sosialidemokraateille työvoitto. Heillä oli henki korkealla koko päivän, jo neljänsiä vaalejaan Ruotsissa seuraamassa ollut Feldt-Ranta kuvailee.

– Ovat varmasti tyytyväisiä tulokseen ja ihan syystä.

Alla Feldt-Rannan ja SDP:n puoluesihteeri Antton Rönnholmin tunnelmia eiliseltä. 

Äänestysporsentti nousi Ruotsissa jälleen lähes 85 prosenttiin pysyen lähes neljän vuoden takaisissa lukemissa. Antti Rinne ei osaa suoralta kädeltä sanoa, miks luku on lähes 15 prosenttia Suomen vastaavaa korkeampi.

– Ruotsissa on tämä äänestämiseen liittyvä demokratian ilmentymä ollut kautta aikain Suomea korkeampi ja siellä nähdään, että äänestämisellä on erittäin iso vaikutus poliittiseen päätöksentekoon, Rinne pohtii.

Kääntäessään katseensa Suomeen Rinne lähettääkin terveisiä etenkin Sipilän (kesk.) hallitukselle.

– Suomessakin voisi kiinnittää huomiota enemmän siihen, että ennen vaaleja puolueena annetut lupaukset ja vaalien jälkeen toteutettu politiikka vastaisivat enemmän toisiaan. Ylipäänsä puolueet voisivat katsoa peiliin.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE