Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Ulkomaat

16.6.2022 16:52 ・ Päivitetty: 16.6.2022 16:52

Stoltenbergiltä lattea viesti Turkki-kiistasta: ”En osaa sanoa, paljonko aikaa vielä tarvitsemme”

AFP / LEHTIKUVA / VALERIA MONGELLI

Suomen ja Ruotsin tietä Natoon seuraavat joutuivat pettymään torstaina päättyneen liittouman puolustusministerikokouksen antiin.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Pääsihteeri Jens Stoltenbergin lattea viesti oli, että Turkin kanssa syntyneen kiistan ratkaisemiseksi tehdään kovasti töitä.

-  En osaa sanoa, paljonko aikaa vielä tarvitsemme, hän myönsi.

Ministerikokous pohjusti kahden viikon päästä Madridissa pidettävää Naton huippukokousta. Stoltenberg on aiemmin todennut, ettei huippukokous ole mikään takaraja jäsenehdokkaaksi hyväksymiselle. Jotain painetta merkittävälle etenemiselle asiassa luonee kuitenkin se, että Suomen ja Ruotsin kysymys on yksi Stoltenbergin luettelemista huippukokouksen viidestä pääaiheesta.

Stoltenberg muisti toistaa Brysselin lehdistötilaisuudessa uskollisesti sen, että jäsenmaa Turkin huolenaiheet on syytä ottaa huomioon.

Aamulla kokoukseen saapunut Yhdysvaltain puolustusministeri Lloyd Austin ei sen sijaan maininnut Turkkia sanallakaan, vaan totesi Suomen ja Ruotsin päätösten hakea Naton jäsenyyttä olevan rohkaisevia ja tervetulleita. Hän toivoo asioiden edistyvän siten, että maiden toive liittyä jäseneksi toteutuu.

Austin nosti Suomen ja Ruotsin jäsenhakemukset esiin lyhyessä kommentissaan oma-aloitteisesti. Hän muistutti Naton rakentuvan tiettyjen keskeisten arvojen varaan.

-  Suomi ja Ruotsi ovat vahvoja demokratioita, joilla on arvoja, jotka ovat hyvin linjassa meidän arvojemme kanssa – ja myös hyvin kyvykkäitä maita.

Zelenskyi osallistuu myös huippukokoukseen.

Muita Madridissa tehtäviä päätöksiä ovat muun muassa sopiminen Naton uudesta strategisesta konseptista, jossa muotoillaan uusiksi liittokunnan linja suhteessa Venäjään ja Kiinaan. Huippukokouksessa on poikkeuksellisesti mukana edustus muun muassa Etelä-Koreasta, Japanista, Uudesta-Seelannista ja Australiasta.

Lisäksi on tarkoitus päättää sekä Ukrainan asevoimien pidemmän tähtäimen tukemisesta että Naton oman itäisen puolustuksen vahvistamisesta.

Stoltenbergin mukaan Madridissa sovitaan uudenlaisesta joukkorakenteesta, joka sisältää lisää eteen sijoitettuja joukkoja itäisissä jäsenmaissa ja valmiiksi varastoitua sotakalustoa sekä kotimaissaan pysyviä, mutta tietyn toisen jäsenmaan puolustukseen erikseen nimettyjä, varustettuja ja koulutettuja joukkoja.

Lisäksi Nato haluaa laatia Ukrainalle kestävän tukisuunnitelman, joka muun muassa mahdollistaisi maan irtautumisen vanhasta neuvostokalustosta uudenaikaisten ja Nato-yhteensopivien aseiden käyttäjäksi.

Stoltenberg kertoi Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin osallistuvan myös huippukokoukseen, muttei kertonut tapahtuuko se paikan päällä Madridissa vai etäyhteyksin.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

Demokraatti.fi

Tilaa Demokraatti

Demokraatti on politiikkaan, työelämään ja kulttuuriin erikoistunut aikakauslehti, joka on perustettu Työmies-nimellä vuonna 1895.

Kaikki ei ole sitä miltä näyttää.

Tilaa demokraatti →
2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE
KIRJAUDU