Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Työmarkkinat

STTK: Hallituksen lakihankkeet kiristävät neuvotteluilmapiiriä

LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA
STTK:n puheenjohtaja Antti Palola STTK:n työmarkkinasyksyn avauksessa Helsingissä 23. syyskuuta.

STTK:n puheenjohtajan Antti Palolan mukaan edessä on haastava työehtosopimuskierros, johon oman mausteensa tuo poikkeuksellisen pitkä neuvotteluikkuna.

Anna-Liisa Blomberg

Demokraatti

STTK:laisilla aloilla ensimmäiset sopimukset päättyvät marraskuussa ja viimeiset – kunta- ja hyvinvointialan sopimukset – huhtikuussa. Palola uumoilee, että niiden ratkaisua leivottaneen vielä pitkälle toukokuulle.

– Palkankorotustavoitteet ovat aiempaa korkeammat, kun muun muassa palkansaajien ostovoiman romahtaminen huomioidaan. Myös verrokkimaiden palkkaratkaisut vaikuttavat, Palola sanoo viitaten esimerkiksi Saksan kuuden prosentin korotukseen.

Palola arvioi, että keväällä vaaleissa hyvinvointialueiden henkilöstön asema ja julkisen sektorin palkat nousevat keskusteluun. Esille noussee myös suojelutyötä koskeva lainsäädäntöhanke, joka toteutuessaan iskee henkilöstön työtaistelumahdollisuuksiin.

Palola kertoi keskusjärjestön syksyn kuulumisista toimittajille STTK:n tilaisuudessa maanantaina. Palkansaajakeskusjärjestö SAK on kertonut liittojen välisestä koordinaatiosta tes-kierroksella. Miten on STTK:n laita?

– Koordinointiin pyritään, mutta mitään yhtenäistä palkankorotuksiin liittyvää lukua tuskin tulee, koska eri toimialojen välillä on erilaiset tavoitteet. Koordinaatio liittyy ehkä enemmän muihin, laadullisiin asioihin.

NEUVOTTELUKIERROKSEN ilmapiiriä kiristävät ja neuvottelupöytiin heijastuvat hallituksen toimet. Palola arvioi, että tes-neuvotteluissa pyritään todennäköisesti kompensoimaan työlainsäädäntöön ja sosiaaliturvaan kohdistettuja heikennyksiä.

Neuvottelukierroksen aikana vireillä olevista lainsäädäntömuutoksista ennakoidaan tulevan voimaan ainakin vientivetoinen työmarkkinamalli, paikallisen sopimisen uudistus, yhteistoimintalain muutokset sekä suojelutyötä koskeva sääntely.

Palola arvioi, että tes-neuvotteluissa haetaan esimerkiksi turvaa yt-lain muutosten varalle. Muutosten myötä vähimmäisneuvotteluajat lyhenevät, mikä tarkoittaa heikennystä työsuhdeturvaan.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE