Työmarkkinat
19.6.2019 15:23 ・ Päivitetty: 19.6.2019 15:23
STTK listasi keinot työllisyyden nousuun: ”Tarvitaan ennen kaikkea tehokkaita palveluita”
Toimihenkilökeskusjärjestö STTK on tehnyt listan toimista, joita työllisyyden parantamiseksi tulisi käynnistää heti.
STTK pitää tärkeimpänä keinona aktiivista työvoimapolitiikkaa sekä työvoimapolitiikan ja työllisyyspalveluiden tehostamista.
– Resursseja pitää lisätä vastaamaan pohjoismaista tasoa ja palvelut kohdistaa oikein, järjestö korostaa tiedotteessaan.
Se kiinnittäisi erityishuomion vaikeasti työllistyvien kuten ikääntyvien, nuorten, maahanmuuttajien ja osatyökykyisten työllistämiseen.
STTK korostaa, että millään yksittäisellä toimenpiteellä työllisyystavoitetta ei saavuteta vaan tarvitaan useita toimia ja ne ovat luonteeltaan erilaisia.
– Työllisyysasteen nostaminen 75 prosenttiin edellyttää ennen kaikkea tehokkaita, oikein kohdennettuja ja laadukkaita palveluita, jotta erityisesti vaikeasti työllistyville voidaan tarjota riittävä yksilöllinen tuki nopeuttamaan työllistymistä, puheenjohtaja Antti Palola painottaa.
Hänen mielestään palkkatuen käyttöä tulisi lisätä ja siihen liittyvää byrokratiaa karsia.
Lisää aiheesta
STTK:n työkalupakkiin kuuluu lisäpäivien rajan nosto vuodella eläkesopimuksessa sovitun mukaisesti. Kohtaanto-ongelmaa se ratkaisisi parantamalla työvoiman liikkuvuutta määräaikaisella työmatkojen verovähennysten lisäämisellä sekä muuttoavustuksella.
Järjestö purkaisi kannustinloukkuja siten, että työn vastaanottaminen on aina kannattavaa.
STTK.n mielestä osaamista pitää voida kehittää erityisesti työn ohessa. Nopeaa osaamistarpeet täyttävää koulutusta täytyy kohdentaa etenkin työvoimapulasta kärsiville aloille ja alueille.
Järjestö haluaa lisätä ja vahvistaa osaavien ja ammattitaitoisten työntekijöiden työperäistä maahanmuuttoa.
Keinoiksi listataan myös muutosturvan parantaminen tukemaan ja nopeuttamaan irtisanottujen uudelleen työllistymistä, oppisopimuksen käytön lisääminen sekä ensimmäisen työntekijän palkkaamisen sivukulujen määräaikainen alentaminen.
STTK lisäisi myös vapaaehtoista osa-aikatyötä pikkulapsivaiheessa. Järjestö tarkastelisi kotihoidontukea perhevapaauudistuksen yhteydessä varhaiskasvatuksen resursseja vahvistamalla.
Järjestö kannattaa opintotuen ja työskentelyn parempaa yhteensovittamista. Se myös keventäisi ja nopeuttaisi ulkomaisten opiskelijoiden työlupamenettelyjä.
Panostukset työkykyyn ja työhyvinvointiin kuuluvat STTK:n tavoitteisiin. Järjestö parantaisi myös työsuhdeturvaa erityisesti kollektiivi-irtisanomisissa ja yt-lakiuudistuksessa työntekijöiden aseman vahvistamiseksi.
Harmaan talouden torjuminen, oppivelvollisuusiän nostaminen ja ulosoton suojaosuuden korottaminen ovat STTK:n mielestä tärkeitä tavoitteita. Lisäksi järjestö purkaisi kannustinloukkuja sosiaaliturvauudistuksen yhteydessä siten, että työn vastaanottaminen on aina kannattavaa.
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.
Lisää aiheesta
Politiikka
19.6.2019 15:08
Pääministeri Rinne työllisyystavoitteesta: ”Se on mahdollista saavuttaa määrätietoisella politiikalla”
Politiikka
19.6.2019 05:01
Hallitus ja työmarkkinajärjestöt puivat työllisyysasioita tänään – SAK:n Eloranta ehdottaa työttömille henkilökohtaista valmentajaa
Työmarkkinat
17.6.2019 18:05
Etelärannasta kova Top 10 -lista: Näillä keinoin tulee yli uutta 40 000 työpaikkaa
Työmarkkinat
10.6.2019 17:00
”Vaikka hampaat irvessä” – työmarkkinajohtajat arvioivat hallituksen ”tanssiinkutsua” työpaikkojen synnyttämiseen