Työmarkkinat
11.11.2024 12:26 ・ Päivitetty: 11.11.2024 12:26
STTK lyttää hallituksen vientimallin: ”Suurin uhri on palkkatasa-arvo”
STTK on tyrmistynyt Petteri Orpon (kok.) hallituksen halusta rikkoa suomalaista sopimusjärjestelmää parhaillaan eduskuntakäsittelyssä olevan vientimallin avulla.
Toimihenkilökeskusjärjestö STTK:n hallitus muistuttaa, että työmarkkinoiden sopimusjärjestelmä on laaja kokonaisuus, jonka puitteissa pyritään sopimaan palkanmuodostuksesta, työehtojen vähimmäistasosta ja työrauhasta.
– Jos vientimallista säädetään laki, suurin uhri on palkkatasa-arvo. Jatkossa palkkojen jälkeenjääneisyyttä ei voisi kuroa umpeen ja valtakunnansovittelijan kädet sidottaisiin noudattamaan vientiliittojen sopimuksia. Sen seurauksena julkisen sektorin naisvaltaiset alat jäävät ajan mittaan yhä enemmän jälkeen yksityisen sektorin palkkauksesta, STTK:n puheenjohtaja Antti Palola (kuvassa) sanoo tiedotteessa.
STTK moittii hallitusta ”valheellisesta myyntipuheesta”, jonka mukaan vientimallilla ja muilla työlainsäädäntöön jo aiemmin tehdyillä muutoksilla suomalaiset työmarkkinat lähenisivät Ruotsin ja muidenkin pohjoismaiden työmarkkinamallia.
Palola painottaa, että aivan olennainen ero Ruotsiin on se, että sikäläinen työmarkkinamalli ”industriavtalet” perustuu sopimukseen, ei lakiin.
– Jos vientimallista säädetään Suomessa lailla, se tapahtuu ilman työmarkkinaosapuolten yhteistä näkemystä sopimusjärjestelmän perusteista. Tähän asti Suomessa on kavahdettu poliitikkojen puuttumista työmarkkinaneuvotteluihin. Käytännössä vientimallilla maan hallitus asettuu tukemaan työnantajia ja politisoi suomalaiset työmarkkinat.
Lainsäädäntö muuttaisi neuvotteluiden dynamiikan.
Vientimalliin liittyy myös kansainvälisiä sopimusvelvoitteita, STTK muistuttaa. Se on ongelmallinen yhdistymisvapauden, EU:n perusoikeuskirjan ja kansainvälisten ihmisoikeussopimusten velvoitteiden näkökulmasta.
STTK katsoo, että vientimalli rapauttaa paitsi työmarkkinoiden sopimusjärjestelmää, myös sovitteluinstituution toiminnan ja puolueettomuuden.
– Jatkossa työnantajapuoli tietäisi etukäteen, mitä sovitteluprosessista olisi tulossa. Sen jälkeen työnantajilla ei ole kannusteita sopia mistään muusta. Lainsäädäntö muuttaisi neuvotteluiden dynamiikan aivan ratkaisevasti ja muunlaisten sopimusten syntyminen olisi erittäin epätodennäköistä, Antti Palola arvioi.
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.