Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

STTK: ”Tällä menolla kilpailukykysopimus ei tule voimaan alkuperäisessä aikataulussa”

STTK:n puheenjohtaja Antti Palola odottaa hallitukselta ilmoitusta tuloveronkevennysten tarkemmasta aikataulusta ja mitoituksesta.

Toimihenkilökeskusjärjestö STTK on huolissaan kilpailukykysopimukseen liittyvien soveltamisneuvotteluiden jähmeydestä. Puheenjohtaja Antti Palola pitää työnantajapuolen neuvotteluhaluttomuutta hämmentävänä.

– Takaraja neuvotteluille on toukokuun loppu eikä juuri millään alalla ole edetty alkua pidemmälle. Tällä menolla kilpailukykysopimus ei tule voimaan ainakaan alkuperäisessä aikataulussa, Palola arvioi tiedotteessa.

STTK toivoo työnantajilta uutta otetta ja neuvottelurauhaa osapuolille. Palola muistuttaa työmarkkinoiden tarvitsevan vakautta ja ennustettavuutta. Siksi olisi Palolan mukaan tarpeen pysyä sovitussa ja aloittaa todelliset neuvottelut.

STTK arvioi hallituksen toiminnan olleen poukkoilevaa. Palola muistuttaa STTK:n edellyttäneen neuvottelutuloksen hyväksyessään, että kilpailukykysopimus korvaa hallituksen valmistelemat pakkolait ja että hallitus pidättäytyy valmistelemasta erllislakia paikallisen sopimisen edistämiseksi.

– Samanaikaisesti hallitus on esitellyt lukuisia uusia työttömien asemaan liittyviä heikennyksiä ja paikallisen sopimisen lakivalmistelu kilpailukykysopimuksen mukaisesti takkuaa, Palola hämmästelee.

Mielestämme suomalaista sopimusjärjestelmää pitää kehittää, mutta ei kepittää eikä repiä kappaleiksi.

Kilpailukykysopimuksen syntymisen varmistamiseksi STTK edellyttää, että hallitus ilmoittaa tuloveronkevennysten osalta tarkemman aikataulun ja mitoituksen ennen soveltamisneuvottelujen päättymistä.

Lisää aiheesta

– Verokevennykset on kohdistettava ennen kaikkea pieni- ja keskituloisiin palkansaajiin laajentamalla työtulo- ja ansiotulovähennystä, Palola sanoo.

STTK toivoo, että julkinen riitely luottamusmiesjärjestelmästä ja paikallisesta sopimisesta loppuisi.

– Ilma on sakeana erilaisia ehdotuksia. Mielestämme suomalaista sopimusjärjestelmää pitää kehittää, mutta ei kepittää eikä repiä kappaleiksi. Luottamusmiesjärjestelmän romuttamista tai ohittamista emme hyväksy. Suuriin harppauksiin sopimusjärjestelmän uudistamisessa ei ole tarvetta. Ideologisin perustein tapahtuva ahnehtiminen ei edistä kilpailukykysopimuksen syntymistä eikä hyödytä suomalaista työelämää, Antti Palola korostaa.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE