Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Työmarkkinat

STTK:n Palola: “Keskustelut eivät ole lähtökohdaltaan tasapainossa”

STTK
STTK:n puheenjohtaja Antti Palola.

Työnantajaliitot Kaupan liitto, Kemianteollisuus, Palvelualojen työnantajat Palta, Teknologiateollisuuden työnantajat sekä Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT ovat lähettäneet palkansaajakeskusjärjestöille kutsun vientivetoisen työmarkkinamallin kehittämistä koskeviin neuvotteluihin.

Johannes Ijäs

Demokraatti

Taustalla on työministeri Arto Satosen (kok.) työmarkkinajärjestöille 8.marraskuuta pidetyssä seminaarissa esittämä toivomus käynnistää keskustelut kansantaloutta vahvistavasta ja työllisyyttä edistävästä työmarkkinamallista.

– STTK osallistuu, jos kutsutaan, keskusjärjestö STTK:n puheenjohtaja Antti Palola toteaa työnantajaliittojen kutsusta.

Hän tarkentaa ennakoivansa, että liitot vastaavat myönteisesti. STTK koordinoi liittojensa osallistumista.

– Onko STTK mukana tai ei, se arvioidaan meidän omissa sisäisissä keskusteluissa. Se keskustelu siirtynee ensi viikkoon. Hallinnossa asiasta keskustellaan ja päätetään.

PALOLA muotoilee, että kiireisessä aikaikkunassa on haasteellista saada työmarkkinamallia aikaiseksi, mutta yrittää kannattaa. Aikaa neuvotteluille on annettu hallituksen toimesta tammikuun alkuun.

– Onhan vientimallin lähtökohta haasteellinen. Siellä kuitenkin työnantajapuolella on hallitusohjelman perälauta. Keskustelut eivät ole lähtökohdaltaan tasapainossa, Palola sanoo

Lisää aiheesta

Palola huomauttaa, ettei työmarkkinamallista neuvottelu muuta muutoin STTK:n näkemystä mitä tulee hallitusohjelman kirjauksiin työlainsäädännöstä ja sosiaaliturvaleikkauksista. Näistä toivottaisiinkin laajemman neuvottelupöydän syntymistä.

– Niistä haluaisimme käydä keskustelua, jotta hallitus perääntyisi.

Työntekijäpuoli on käyttänyt lisääntyvässä määrin erilaisia painostuskeinoja. Niiden toive onkin saada pöytää laajemmaksi.

– Tietysti, koska painostustoimiin on ryhdytty, totta kai täytyy olla usko, että hallitus kuuntelisi, Palola toteaa.

Hän jatkaa, että ay-liikkeen jäsenistössä ja laajemmin eri kansalaispiireissä on isoa tyytymättömyyttä leikkauksiin.

– Olisi toivetta, että hallitus lähtisi keskustelemaan ja neuvottelemaan näistä asioista. Jos hallitusohjelman työelämään ja sosiaaliturvaan liittyvät leikkaukset menevät sellaisenaan läpi, seuraavan parin vuoden aikana nähdään rajuja leikkauksia työntekijöiden oikeuksiin ja kohtuuttomia leikkauksia sosiaaliturvaan. Se on totuus, Palola murehtii.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE