Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

3.4.2025 11:19 ・ Päivitetty: 3.4.2025 11:19

Stubb: Aivan liian aikaista alkaa puhua Euroopan suhteesta Venäjään

LEHTIKUVA / VESA MOILANEN

Euroopassa on pidettävä yhteyttä Yhdysvaltoihin, sanoo presidentti Alexander Stubb. Yhdysvaltojen kanssa on Stubbin mukaan tehtävä töitä ainakin kolmessa asiassa: Ukrainan sodassa, Euroopan turvallisuudessa ja Natossa sekä tullimaksuissa.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Stubb kommentoi asiaa yhteisessä tiedotustilaisuudessaan Itävallan liittopresidentin Alexander Van der Bellenin kanssa, kun häneltä kysyttiin viimeviikkoisesta Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin tapaamisesta.

Stubbin mukaan transatlanttinen suhde on ollut jo vuosia muutoksessa ja sen vuoksi täytyy sekä vahvistaa kahdenvälisiä suhteita Yhdysvaltoihin että vakuuttaa maa pysymään sitoutuneena Eurooppaan ja erityisesti Natoon. Myös Floridan-vierailussa oli Stubbin mukaan kyse kahdenvälisten suhteiden parantamisesta.

VAN der Bellen aloitti tänään Suomessa työvierailun, jota Stubb isännöi. Mukana vierailulla on myös liittopresidentin puoliso Doris Schmidauer.

Stubbin ja Van der Bellenin kerrottiin ennakkoon keskustelevan Suomen ja Itävallan kahdenvälisten suhteiden lisäksi muun muassa Venäjän hyökkäyssodasta Ukrainaan, Euroopan turvallisuustilanteesta ja transatlanttisista suhteista.

Itävalta on yksi harvoista EU-maista, jotka eivät kuulu sotilasliitto Natoon.

Aiemmin tällä viikolla Stubb sanoi, että Euroopassa on alkanut keskustelu siitä, milloin Venäjän presidentti Vladimir Putiniin otetaan yhteyttä. Keskustelu alkoi Stubbin mukaan viime viikolla Ukrainaa tukevien halukkaiden maiden koalition kokouksessa Pariisissa.

Aiheeseen palattiin myös tänään lehdistön kysymyksissä.

Stubbin oma toive olisi se, että kun yhteys Venäjälle luotaisiin, olisi sen tekijä joko Ranska tai Britannia. Maat ovat ottaneet johtoroolin niin sanotussa halukkaiden koalitiossa.

Stubbin mukaan tässä vaiheessa on kuitenkin vielä aivan liian aikaista alkaa puhua Euroopan suhteesta Venäjään.

Presidenteiltä kysyttiin myös, vastaisivatko he, jos Putin soittaisi. Stubb ei kommentoinut asiaa, mutta Van der Bellen vastasi myöntävästi.

-  Uskon, että kuka tahansa itävaltalainen poliitikko vastaisi, hän sanoi.

Van der Bellenin mukaan Itävalta myös isännöisi mielellään mahdollisia Ukrainan sotaan liittyviä neuvotteluja Wienissä.

-  Jos horisontissa on toivoa, teemme sen mielellämme.

PERJANTAINA presidentti Van der Bellen tapaa eduskunnan puhemies Jussi Halla-ahon (ps.). Liittopresidentti tutustuu vierailunsa aikana myös muun muassa Euroopan hybridiuhkien torjunnan osaamiskeskuksen ja Suomenlahden merivartioston toimintaan.

Van der Bellen, 81, on toiminut Itävallan presidenttinä vuodesta 2017. Aiemmin hän oli Itävallan parlamentin alahuoneessa vihreiden kansanedustajana.

Itävallassa presidentin rooli on pääasiassa toimia keulakuvana, samaan tapaan kuin esimerkiksi Saksassa.

Anssi Rulamo, Maiju Ylipiessa/STT

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

Demokraatti.fi

Tilaa Demokraatti

Demokraatti on politiikkaan, työelämään ja kulttuuriin erikoistunut aikakauslehti, joka on perustettu Työmies-nimellä vuonna 1895.

Kaikki ei ole sitä miltä näyttää.

Tilaa demokraatti →
2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE
KIRJAUDU