Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Stubb keskusteli Bidenin kanssa Nato-huippukokouksen avajaisissa – Ukrainalle luvattiin ilmatorjuntajärjestelmiä

AFP / LEHTIKUVA / JIM WATSON
Joe Biden ja Alexander Stubb Naton huippukokouksen avajaisjuhlallisuuksissa Washingtonissa 9. heinäkuuta.

Naton 75-vuotisjuhlakokous pyörähti käyntiin tiistaina helteisessä Washingtonissa lupauksilla tuen jatkumisesta Ukrainalle. Yhdysvallat, Saksa, Romania ja Hollanti vahvistivat Nato-huippukokouksessa julkaistussa lausunnossa, että maat ovat antamassa Ukrainalle Patriot-ilmatorjuntajärjestelmiä.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden kuvaili lahjoitusta historialliseksi ja sanoi sen olevan osa Naton pyrkimyksiä suojella Ukrainaa Venäjän ilmahyökkäyksiltä.

-  Sota päättyy siten, että Ukraina pysyy vapaana ja itsenäisenä maana. Venäjä ei voi voittaa, Biden sanoi juhlaseremoniassa pitämässään puheessa.

Lausunnossa julkistettu lahjoitus sisältää uuden yhdysvaltalaisen Patriotin, minkä lisäksi Saksa ja Romania ilmoittivat jo aiemmin lähettävänsä kaksi Patriot-järjestelmää.

Myös Hollanti on sanonut tekevänsä töitä sen eteen, että he voisivat lähettää yhden Patriotin Ukrainan tueksi. Ukraina on toivonut liittolaisilta nimenomaan Patrioteja. Lisäksi Italia on lähettämässä Ukrainalle yhden erillisen ilmatorjuntajärjestelmän.

OMASSA puheessaan Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg kehotti kaikkia liittolaismaita säilyttämään tukensa Ukrainalle. Hän varoitti, että jos Venäjä voittaa, se on kaikista suurin riski Natolle.

-  Tämän sodan lopputulema tulee muokkaamaan kansainvälistä turvallisuutta vuosikymmeniksi, Stoltenberg sanoi.

-  Vapauden ja demokratian puolustamisen aika on nyt. Paikka on Ukraina, Stoltenberg julisti.

Naton huippukokouksessa on paikalla myös Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi.

Suurin kiinnostus Nato-kokouksen alkajaisiksi kohdistui asialistan ulkopuolella olevaan kysymykseen: Joe Bidenin esiintymisvarmuuteen avajaispuheenvuorossa. Bidenin presidenttiehdokkuutta on kyseenalaistettu vahvasti hänen epäonnistuttuaan televisioväittelyssä, jossa hän esiintyi heiveröisesti ja takellellen.

Tiistaina paikalla vaikutti olevan eri mies, ja Biden suoriutui reilut 12 minuuttia kestäneestä puheestaan vakuuttavasti. Hän kertoili puheensa lopulla jopa vitsejä, jotka saivat yleisön nauramaan.

Biden totesi juhlapuheessa, että Nato on nyt vahvempi kuin koskaan. Hän nosti esille myös Naton uusimmat jäsenvaltiot.

-  Suomi ja Ruotsi olivat vuosia Naton läheisimpiä kumppaneita. Nyt he ovat valinneet virallisesti liittyä Natoon, Biden sanoi.

PRESIDENTTI sanoi, että Suomen ja Ruotsin jäsenyyden tärkein syy on Naton viidennen artiklan tuoma suoja eli velvoite yhteisestä puolustuksesta. Bidenin mukaan artikla 5. oli tärkein tekijä Natoa perustettaessa ja on sitä edelleen.

-  Suomi ja Ruotsi eivät liittyneet Natoon vain, koska heidän johtajansa pyrkivät siihen, vaan koska heidän kansalaisensa halusivat sitä, Biden sanoi.

Bidenin esiintymistä pääsi arvioimaan lähietäisyydeltä presidentti Alexander Stubb, joka oli sijoitettu istumaan Yhdysvaltain virkaveljensä viereen avajaisjuhlallisuuksien takahuoneessa. Stubb myös esiintyi Bidenin rinnalla lavalla juhlaseremoniassa.

-  Kaikin puolin mukava keskustelu. Joskus käy onni sen suhteen, kenen viereen plaseerataan. Taisi johtua lähinnä siitä, että ollaan uusi jäsenmaa, sanoi Stubb.

“Kartalla Suomen tilanteesta”

Stubb kertoi keskustelleensa Bidenin kanssa Suomen asemasta, Ukrainan tilanteesta ja Venäjästä. Yhdysvaltain sisäpolitiikasta ei keskusteltu. Stubb kertoi asiasta suomalaistoimittajille lehdistötilaisuudessa Suomen suurlähetystöllä tiistaina illalla paikallista aikaa.

Stubbin mukaan Biden oli hyvin kartalla Suomen tilanteesta.

-  Naton suhteen hän oli vain hyvin iloinen siitä, että Suomesta tuli Naton jäsen niin nopeasti ja hyvin kiitollinen siitä panoksesta, mikä meillä on antaa.

Biden oli Stubbin mukaan myös hyvin tietoinen myös Suomen asemasta.

-  Hän puhui siitä että (Naton) raja on tuplaantunut Venäjän kanssa ja Suomen puolustus on aina ollut vahva, ja te kyllä teette osanne, mikä lämmittää mieltä tasavallan presidenttinä, Stubb sanoi.

STUBBIN mukaan hänen vaikutelmansa Bidenista ei vastannut sitä kuvaa, joka Yhdysvaltain mediassa on viime aikoina rakentunut istuvasta presidentistä epäonnistuneen televisioväittelyn jälkeen.

-  Vanha viisaus sanoo, että ihminen ei ole koskaan niin hyvä tai niin huono kuin julkisuuskuva antaa ymmärtää. Oikein myönteisen kuvan sain itse. Meillä oli mukava ja lämminhenkinen keskustelu, Stubb sanoi.

“Putinin ajoitus on pettämätön”

Stubb saapui tiistaina Washingtoniin Ruotsin pääministerin Ulf Kristerssonin tarjoamalla kyydillä suomalaisten omien lentojärjestelyjen petettyä. Matkakumppanit pitivät pian koneesta noustuaan Ruotsin suurlähetystöllä yhteisen lehdistötilaisuuden, johon paikalla olevaa suomalaista ja ruotsalaista mediaa juoksutettiin lyhyellä varoitusajalla.

Lehdistötilaisuudessa Stubb oli varma, että Suomen sijoittuminen Norfolkin esikunnan alaisuuteen ja muut käytännön askeleet sotilasliittoon nivoutumisessa saavat sinettinsä.

Stubbin mukaan Venäjän maanantaina tekemä kymmeniä ihmisiä surmannut iskusarja Ukrainaan osoittaa, että länsimaat eivät voi antaa periksi Ukrainan tukemisessa.

-  Venäjä ja Putin eivät pysähdy. Sota on liian iso heille hävittäväksi. Hän ei pidä länsimaista tai länsimaisista arvoista, ja näiden joukkoon lasketaan Ukraina. Hän ei pysähdy, jos häntä ei pysäytetä, Stubb sanoi.

-  Hyvä uutinen tästä kokouksesta on se, että Ukraina saa monella tavalla enemmän tukea kuin koskaan. Ennustan, että tulemme näkemään hyvin voimakasta kieltä Ukrainan tulevasta Nato-jäsenyydestä. Pidän tätä peruuttamattomana, Stubb sanoi.

Stubbin mukaan kielenkäyttö Ukrainan Nato-jäsenyydestä tulee olemaan vähintäänkin voimakkaampaa kuin vuoden takaisessa Vilnan huippukokouksessa. Stubbin mukaan prosessi etenee nyt vääjäämättä sitä kohti, että Ukrainasta tulee Naton jäsen.

Stubb kertoi pitävänsä nurinkurisena sitä, että aina kun länsiliittoutuneiden ja Nato-maiden keskuudessa on ollut havaittavissa merkkejä sotaväsymyksestä, Venäjä tekee uuden siviileihin kohdistuvan iskun, joka nostattaa tahtoa tukea Ukrainaa.

-  Aina kun on havaittavissa edes vähän sotaväsymystä lännessä, silloin Putin hyökkää kouluun, teatteriin, lastensairaalaan tai asuinrakennukseen. Hänen ajoituksensa oli jälleen pettämätön, jos hän haluaa meiltä voimakasta reaktiota, Stubb sanoi.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE