Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Politiikka

”Sujuvoittaa arjen asioiden hoitamista” – digitaalinen henkkari etenee

Digitalisaation, datatalouden ja julkisen hallinnon kehittämisen ministerityöryhmä on hyväksynyt päälinjat lakiesityksestä, joka koskee digitaalista henkilöllisyystodistusta.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Lisäksi ministerityöryhmä hyväksyi henkilötunnusuudistuksen päälinjat.

Asiasta kertovat valtiovarainministeriö, liikenne- ja viestintäministeriö sekä työ- ja elinkeinoministeriö.

Digitaalisella henkilöllisyystodistuksella henkilöllisyyden voisi todistaa mobiilisovelluksen kautta älypuhelimella tai tabletilla. Se on tarkoitus ottaa käyttöön ensi vuonna.

Digi-henkilöllisyystodistusta voisi käyttää esimerkiksi viranomaisissa paikan päällä sekä verkossa.

Kuntaministeri Sirpa Paatero (sd.) sanoo tiedotteessa, että digitaalinen henkilöllisyystodistus sujuvoittaa arjen asioiden hoitamista.

-  Voimme olla ylpeitä siitä, että Suomi on Euroopassa ensimmäisten joukossa viemässä eteenpäin omaa malliaan ja toimii askeleen edellä muita digitalisaatiossa.

Uudistuksen tarkoitus on myös estää sukupuoleen perustuvaa syrjintää.

Jotta digitaalinen henkilötunnus voidaan ottaa käyttöön, henkilötunnusjärjestelmä on menossa uusiksi. Uudistuksen tarkoitus on myös estää sukupuoleen perustuvaa syrjintää.

Sukupuolineutraali henkilötunnus ei muuta nykyisiä henkilötunnuksia, vaan se tulee käyttöön vuonna 2027 ja myönnetään sen jälkeen syntyville ja maahan muuttaville henkilöille.

Nykyisin henkilötunnuksen viimeinen numero on naisilla parillinen ja miehillä pariton, jatkossa yksilönumero on satunnainen.

Henkilötunnusjärjestelmän muutosten on lisäksi tarkoitus nopeuttaa henkilötunnuksen myöntämistä ulkomaalaisille ja edistää siten työperäistä maahanmuuttoa

-  Monilla aloilla kärsitään tällä hetkellä osaajapulasta, ja yrityksillä on tarvetta ja halua rekrytoida ulkomaisia osaajia. Henkilötunnuksen aiempaa nopeamman myöntämisen yhtenä tavoitteena on edistää osaajien työperäistä maahanmuuttoa, elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.) toteaa tiedotteessa.

Hallituksen on tarkoitus antaa digitaalista henkilöllisyyttä ja henkilötunnusjärjestelmää koskevat lakiesitykset eduskunnalle syksyllä.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Huomasitko nämä?

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE