Palkittu politiikan aikakauslehti
36€/4kk

Ulkomaat

Sukellusvenekiistaa yritetään nyt ratkoa korkeimmalla taholla – Macron aikoo keskustella Bidenin kanssa

LEHTIKUVA / AFP Patrick Semansky

Ranskan presidentti Emmanuel Macron aikoo keskustella Yhdysvaltain presidentin Joe Bidenin kanssa lähipäivinä puhelimessa niin sanottuun sukellusvenekiistaan liittyen, Ranskan hallinnon lehdistöedustaja kertoo.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Ranskan välit ovat tulehtuneet niin Australian kuin Yhdysvaltain kanssa, kun Australia hylkäsi ranskalaisia sukellusveneitä koskevan kaupan ja päätti rakentaa ydinkäyttöisiä sukellusveneitä Yhdysvaltain avustuksella. Kymmenien miljardien eurojen arvoisen tilauksen meneminen sivu suun suututti Ranskan hallituksen.

Samalla Australia, Yhdysvallat ja Britannia ilmoittivat uudesta AUKUS-nimellä kulkevasta puolustusliittoumasta. Kymmenien miljardien eurojen arvoisen tilauksen meneminen sivu suun suututti Ranskan hallituksen.

Ranska kutsui suurlähettiläänsä Yhdysvalloista ja Australiasta kotiin konsultaatioita varten ensimmäistä kertaa maiden historiassa, mikä oli Ranskan ulkoministeri Jean-Yves Le Drianin mukaan ”erittäin symbolinen” ele.

–  Sen tarkoitus oli osoittaa, kuinka tyytymättömiä me olemme ja että välillämme on vakava kriisi, Le Drian sanoi France 2 -televisiokanavalle.

Le Drianin kielenkäyttö oli diplomatian areenalle poikkeuksellisen kovaa.

–  Tässä on ollut valehtelua, kaksinaamaisuutta, merkittävä luottamuksen pettäminen sekä halveksuntaa. Se ei käy päinsä, ulkoministeri jyrisi.

Australian pääministeri Scott Morrison totesi sunnuntaina ymmärtävänsä Ranskan pettymyksen, mutta sanoi Australian nostaneen esille huolet Ranskan tarjoamien sukellusveneiden suorituskyvystä jo kuukausia sitten. Morrisonin mukaan Ranskan sukellusveneet eivät olisi voineet tyydyttää Australian strategisia intressejä.

–  En kadu enkä tule katumaan sitä, että päätin asettaa Australian kansallisen edun etusijalle, Morrison sanoi.

”Tiedämme heidän jatkuvan opportunisminsa.”

Le Drianilta kysyttiin, miksei Ranska kutsunut kotiin myös Britannian-suurlähettilästään, vaikka Britanniakin on mukana Pariisin suututtaneessa hankkeessa.

–  Britannian kohdalla ei ole tarvetta siihen. Tiedämme heidän jatkuvan opportunisminsa, joten ei ole tarvetta tuoda suurlähettilästämme takaisin selittämään sitä, Le Drian sivalsi.

–  Britannia on tässä koko jutussa vähän kuin kolmantena pyöränä.

Yhdysvallat on vakuuttanut ymmärtävänsä Ranskan tilanteen ja haluavansa selvittää asiat Ranskan kanssa keskustelemalla. Yhdysvallat on myös kehunut Ranskan olevan tärkeä kumppani.

Ranska kokee, että Yhdysvallat on horjuttanut sen asemaa Intian valtameren ja Tyynenmeren alueella, ja on alkanut taas miettiä tarkemmin sotilasliitto Naton merkitystä itselleen. Kriisi Yhdysvaltojen kanssa antanee Ranskalle lisää motivaatiota edistää EU:n yhteistä puolustusta.

Media: Ranska on hermostunut myös Sveitsille.

Sveitsiläismedian mukaan Ranska on hermostunut myös Sveitsille mönkäänmenneistä kaupoista.

Sveitsiläisten sanomalehtien Le Matin Dimanchen ja SonntagsZeitungin mukaan Ranska olisi tästä syystä perunut presidentti Macronin marraskuulle suunnitellun tapaamisen Sveitsin presidentin Guy Parmelinin kanssa.

Lehden nimettömien diplomaattilähteiden mukaan Ranska olisi hermostunut Sveitsin päätöksestä ostaa uusia hävittäjiä Ranskan sijaan Yhdysvalloilta. Ranskaa olisi lehtien mukaan kismittänyt etenkin se, että Sveitsi jatkoi neuvotteluja muiden maiden hävittäjävalmistajien – muun muassa ranskalaisen Dassaultin kanssa – vaikka oli jo sopinut ostavansa yhdysvaltalaisia Lockeed Martinin hävittäjiä.

Niin Ranska kuin Sveitsi ovat kiistäneet, että presidenttien tapaaminen olisi peruttu hävittäjäkauppojen vuoksi. Sveitsin presidentinkanslian mukaan tapaamista ei järjestetä, koska presidenttien välisiä aikatauluja on ollut vaikea yhteensovittaa.

Uutista päivitetty Sveitsillä

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
36€/4kk

Huomasitko nämä?

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE