Internationellt

Sunak tillträder som premiärminister

Foto: Wikimedia Commons
Rishi Sunak valdes till partiledare för Konservativa partiet. Under tisdagen ska han träffa Charles III av Storbritannien och få uppdraget som premiärminister.

Måndagen den 24 oktober fick Konservativa partiet i Storbritannien en ny partiledare i Rishi Sunak, 42. På tisdagens agenda finns byte av premiärminister. Liz Truss lämnar över nycklarna till 10 Downing Street nu när partiledarbytet är klart efter en historiskt kort period vid makten.

Topi Lappalainen

Arbetarbladet

 

 

Rishi Sunak föddes den 12 maj 1980 i Southampton och som 42-åring blir han den yngsta premiärministern sedan Lord Liverpool tillträdde 1812 dagen efter att han hade fyllt 42. Sunak fyllde 42 för över fem månader sedan. Liverpools ålder var förresten inte sensationellt ung på den tiden. Han hade redan hunnit ärva titeln Earl av Liverpool efter sin far några år tidigare och etablera sig som en framstående aristokrat. Fem av 1700-talets premiärministrar hade varit under 40 år vid makttillträdet. Allra yngst var William Pitt den yngre när han tillträdde som premiärminister år 1783, blott 24 år gammal.

Förutom för åldern, 42 år, har Sunak också någonting annat gemensamt med Robert Jenkinson, 2:e earl av Liverpool, som tillträdde för 210 år sedan. Liverpool var också tory, men hade dessutom en koppling till Indien och var kolonialtidens enda premiärminister med angloindiska rötter.

På mödernet härstammade Liverpool från brittiska och portugisiska kolonisatörer och förmodas ha varit av indisk, alltså icke-europeisk, härkomst till en sextondedel, men det var inte något han i så fall skyltade med. Liverpool stannade sedan kvar som premiärminister så länge hälsan tillät, i nästan femton år.

Rishi Sunak är son till föräldrar av indisk härkomst, vilka båda föddes i britternas östafrikanska kolonier. Fadern föddes i Kenya och modern i Tanganyika som idag formar den största delen av unionsstaten Tanzania. Sunaks mor- och farföräldrar hade alla kommit till Östafrika från Punjab.

Sunak är historisk som första praktiserande hindu på premiärministerposten, men han har sällan talat om sin tro. Han råkar dessutom bli premiärminister under hinduernas pågående ljusfest diwali, något som Indiens premiärminister Narendra Modi hade anledning att anmärka i sin gratulationstweet.

Rishi Sunak är gift med Akshata Murty som är en av de rikaste kvinnorna i Storbritannien, såtillvida hon är bosatt i landet. Murty är indisk medborgare född i Indien och dotter till miljardären N.R. Narayana Murty som har gjort sin förmögenhet som en av grundarna till det indiska IT-företaget Infosys.

När Sunak kandiderade till premiärministerposten efter Boris Johnsons avgång, förlorade han mot dåvarande utrikesministern Liz Truss. Den största skandalen som drabbade honom hade med hustrun Akshata Murtys skattetekniska arrangemang att göra. Hustrun har meddelat till skattemyndigheterna att hennes huvudsakliga residens är utanför Storbritannien och därför behöver hon inte betala skatt i Storbritannien för de pengar hon förtjänar utanför landets gränser. Efter att arrangemanget blev känt, meddelade Murty att hon behåller sin status som icke-bosatt i landet men betalar nu frivilligt skatt för sin inkomst utanför landet. Hon är dessutom aktieägare i Infosys med nästan en procent av aktierna i IT-jätten och en del av skandalen gällde Infosys affärer i Ryssland efter att Vladimir Putin invaderade Ukraina.

Sunaks svärfar N.R. Narayana Murty, 76, kallar sig kapitalist med medkänsla och medger att han hade kommunistsympatier som ung innan han var med om att grunda Infosys, vars verkställande direktör han var i 21 år. År 1974 blev han anhållen i en gränsstad på gränsen mellan dåvarande Jugoslavien och Bulgarien och deporterades tillbaka till Indien. Upplevelsen av att ha blivit orättfärdigt behandlad av systemet fick honom att slutgiltigt bryta med kommunismen. Även om orsakerna till byte av ideologi är rätt så olika, kan N.R. Narayana Murty i sin omvändelse till kapitalismen ses som något av en Indiens Björn Wahlroos.

Sunaks svärmor Sudha Murty, 72, är en betydande filantrop och prisbelönad författare i Indien. Hon är ordförande för Infosysstiftelsen och har skrivit böcker både på kannada och på engelska. Rishi Sunaks båda svärföräldrar kommer från delstaten Karnataka i Indien, där två tredjedelar av invånarna talar kannada som också kallas kanaresiska och är ett av Indiens klassiska språk. Kannada är också det officiella språket i Karnataka. Sudha Murty har också medverkat som skådespelare i två filmer, i en film på språket marathi och i en på kannada. Den marathispråkiga filmen baserade sig på en berättelse hon hade skrivit på kannada.

Rishi Sunak har alltså i Indien rätt så berömda och prominenta svärföräldrar och själv har han gjort en kometkarriär i den brittiska politiken. Efter avslutad skolgång vid den ansedda privatskolan Winchester College studerade han vid Oxford och vid Stanford University i Kalifornien, var han träffade sin blivande fru Akshata Murty. Sunak har också gjort en karriär inom affärslivet, bland annat som analytiker vid Goldman Sachs. Som hedgefondförvaltare var han verksam vid två hedgefonder där hans chef i båda fallen var en i Schweiz bosatt fransk finansman vid namn Patrick Degorce. Före den politiska karriären hann han också vara direktör vid investmentbolaget Catamaran Ventures som ägs av svärfadern.

Även om Winchester College är en av de mest ansedda privatskolorna, har skolan inte producerat ett flertal premiärministrar, men däremot många prominenta personligheter, bland dem fyra ärkebiskopar, fyra fältmarskalkar och två av Indiens vicekungar. Endast torypolitikern Henry Addington som var premiärminister mellan 1801 och 1804 var alumn av Winchester College före Sunak. Som finansminister var Sunak däremot den sjätte alumnen av Winchester College på den posten. En alumn av Winchester College kallas Old Wykehamist. För skolans del har det alltså gått 218 år sedan premiärministern var en av deras alumner. Labourledaren Hugh Gaitskell var för övrigt en av skolans alumner och han ledde oppositionen mellan 1955 och 1963 men dog plötsligt ett år före Labours återkomst till makten, vid en tidpunkt då partiet åtnjöt gynnsamma opinionssiffror.

Sunak blev invald i parlamentets underhus i valet 2015 från valkretsen Richmond i Yorkshire. Han efterträdde före detta partiledaren William Hague som hade representerat Richmond i parlamentet sedan 1989. Richmond i Yorkshire är i dagsläget ett av Konservativa partiets tryggaste fästen, även om stödet för Liberala partiet var stort där ännu i början av 1900-talet. Leon Brittan, inrikesminister under Margaret Thatcher på 1980-talet, var parlamentsledamot för Richmond före William Hague. Brittan utsågs sedan till EU-kommissionen, en karriärmöjlighet som inte längre finns tillgänglig för brittiska politiker.

Rishi Sunak hör till dem som förespråkade brexit redan i samband med folkomröstningen om brexit år 2016, till skillnad från företrädaren Liz Truss som blev en hårdför brexitförespråkare först efter att ha argumenterat passionerat emot brexit i samband med folkomröstningen. Sunak var vice finansminister (Chief Secretary to the Treasury) 2019-2020 och finansminister (Chancellor of the Exchequer) 2020-2022. Finansministeriet kallas både Treasury och Exchequer och finansministern har en ytterligare titel andre skattkammarlord (Second Lord of the Treasury). Nu när Sunak tillträder som premiärminister, blir han även förste skattkammarlord (First Lord of the Treasury). Sunak har haft en djup inblick i statsfinanserna och i vad brexit har inneburit för dem.

Liz Truss besegrade Sunak tydligt i medlemsomröstningen vars resultat kungjordes i början av september. Sunak varnade att de skuldfinansierade skattesänkningar som Truss lovade skulle ha katastrofala följder för ekonomin. Nu när Truss tvingades avgå inte minst som en följd av den misslyckade skattepolitiken, framstår Sunak som något profetisk. Även om Sunak var ytterst kritisk mot Truss under sommarens kampanj, fick Truss ändå sätta agendan och Sunak gled något åt det populistiska hållet även han. Nu slapp han att lova sådant som han inte kan leverera när ingen annan kandidat dök upp under måndagen med över 100 parlamentsledamöter bakom sin kandidatur. Kronrådets lordpresident och underhusets majoritetsledare Penny Mordaunt misslyckades med att nå tröskeln och före detta premiärministern Boris Johnson hade meddelat att han backar ur redan under söndagen. Johnson var aldrig officiellt kandidat men genomförde allvarliga sonderingar gällande en återkomst till makten.

Det var Sunak som med sin avgång som finansminister i början av juli försatte Johnson i ett så knepigt läge att den skandalomsusade populisten hade ingen annan utväg än att avgå. Trots att Sunak nu enkelt får tillträda som premiärminister, har Johnsons anhängare knappast glömt det som de uppfattar som Sunaks svek. Han måste träda varsamt i sitt nya uppdrag som partiledare för att hålla partiet ihop. Om han inte lyckas vända de sjunkande opinionssiffrorna, är det inte ens garanterat att han får leda partiet till nästa parlamentsval som bör hållas senast i januari 2025. Och om Sunak lyckas med den bedriften, kan hans period som partiledare ta slut ifall han förlorar parlamentsvalet mot Keir Starmer och Labour som vädrar morgonluft efter alla konservativa skandaler och misslyckanden.

När det gäller hur Storbritannien hanterar sina relationer med EU, förväntas Sunak vara mer pragmatisk än Liz Truss som blev premiärminister tack vare stödet från de mest hårdföra brexitförespråkarna. Jacob Rees-Mogg var en av nyckelpersonerna bakom Truss seger över Sunak och han har anklagat Sunak för att vara obstruktionist och varnat för att brexit inte kommer att få löpa linan ut.

Det finns möjligen hopp om att Sunak försöker minimera skadorna förorsakade av brexit som han själv för all del förespråkade från första början, med sådana medel som står till buds när Storbritannien nu står utanför EU. I och med att Sunak åtnjuter sitt starkaste stöd i den konservativa parlamentsgruppen, kan det bli något lättare för honom att regera än vad fallet var för Truss.

När han tog över som partiledare efter Truss, varnade Sunak att Konservativa partiets enda chans att överleva är genom att uppnå enighet. Det återstår att se om Sunak lyckas hålla partiet ihop, helt oavsett hur det går för partiet sedan när det blir dags för parlamentsval.

Dela denna artikel

Kommentarer

Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.

Sähköpostiosoitteesi

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE