Ulkomaat

Suomalaisaktivisti päätyi Unkarin tv:n agenttilistalle – ”Saatamme saada 8 kilometrin lähestymiskiellon Schengen-rajalta”

/ AFP PHOTO / Attila KISBENEDEK - LEHTIKUVA / AFP
Mielenosoittaja pitää pääministeri Orbánia esittävää kylttiä, jossa lukee "Mitä olen taas tehnyt", hallituksen vastaisessa mielenosoituksessa Budapestin parlamenttitalon edessä 21. huhtikuuta.
/ AFP PHOTO / Attila KISBENEDEK - LEHTIKUVA / AFP
Mielenosoittaja pitää pääministeri Orbánia esittävää kylttiä, jossa lukee "Mitä olen taas tehnyt", hallituksen vastaisessa mielenosoituksessa Budapestin parlamenttitalon edessä 21. huhtikuuta.
/ AFP PHOTO / Attila KISBENEDEK - LEHTIKUVA / AFP
Mielenosoittaja pitää pääministeri Orbánia esittävää kylttiä, jossa lukee "Mitä olen taas tehnyt", hallituksen vastaisessa mielenosoituksessa Budapestin parlamenttitalon edessä 21. huhtikuuta.

Viktor Orbánin johtama oikeistopopulistinen Fidesz-puolue voitti Unkarissa kolmannet parlamenttivaalit putkeen. Konservatiivisuudella, euroskeptisyydellä ja maahanmuuttovastaisuudella kampanjoinut Fidesz säilytti huhtikuun vaaleissa parlamentin ehdottoman enemmistön, jonka turvin se voi jatkaa perustuslain muokkaamista omiin tarkoituksiinsa sopivaksi. Viholliskuvien luominen on jatkunut myös vaalien jälkeen.

Fidesziä myötäilevä unkarilaismedia on henkilöinyt vihollisekseen Itä-Euroopan kehitystä kommunismin romahduksen jälkeen rahoittaneen unkarilaistaustaisen miljardöörin George Sorosin.

Jo huhtikuun vaali-iltana Unkarin TV2-kanava julkaisi 24:n soros-agentiksi kutsumansa ihmisen nimet ja kuvat.

Listalla oli myös henkilöitä, joiden edustamat tahot eivät liity Sorosiin. Eräs heistä on turvapaikanhakijoita auttavan Migszol-järjestön vapaaehtoinen Annastiina Kallius.

– Pääsin kartalle, koska oppositiossa on vihreä poliitikko, jota avustaneen kabulilaisen miehen väitetään työskennelleen meidän järjestöllemme. Emme olleet ikinä kuulleetkaan hänestä. Naamani oli hienoilla viivoilla yhdistetty tähän poliitikkoon, jota hallitus pitää uhkana kansalliselle turvallisuudelle, Kallius sanoo.

Fidesz ja sen hallitsema media rakentaa Kalliuksen mukaan kuvaa, jossa Soros pyrkii tukemiensa järjestöjen kautta islamisoimaan miljoonien maahanmuuttajien uhkaaman Euroopan. Uhka on poliittisiin tarkoituksiin luotua fiktiota.

– Kun he alkavat käyttäytymään oman todellisuutensa mukaan, on ihan sama mitä sen jälkeen sanotaan.

”Ystäväni sanoi miehensä kysyneen, että kannattaako Annastiinan kanssa näyttäytyä julkisesti.”

Kallius on ollut ensi kertaa esillä Unkarin mediassa jo vuoden 2015 pakolaiskriisin aikoihin, jolloin Orbán rakennutti Serbian rajalle massiivisen aidan pakolaisvirtoja torjumaan. Tuolloin Migszolia edustaneen Kalliuksen näkemykset olivat Unkarissa vielä hyväksyttyjä. Nyt aiemmista mielipiteistä on tehty vaarallisia. Vaali-illan jälkeen Sorosin agenteista on julkaistu listoja myös Figyelő-viikkolehdessä. Nimiä on Kalliuksen mukaan julkaistu tähän mennessä noin 400.

– Ihmiset jotka ovat listoilla ovat myrskyn silmässä, jossa tilanteen kehittymisen näkee selkeämmin. Monet ovat hyvin huolissaan tai peloissaan. Kun menin kahville ystäväni kanssa, hän sanoi miehensä kysyneen, että kannattaako Annastiinan kanssa näyttäytyä julkisesti.

Listojen taustalla uuden parlamentin käsittelyyn toukokuun alussa tuleva Stop Soros! -lakialoite, joka kieltäisi läpimennessään Unkarista kaikki Sorosilta rahaa saavat järjestöt. Kiellettyjen listalle voisivat päätyä muun muassa ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch, pakolaisjärjestö Menedék Hungarian Association for Migrants, Transparency International, kansalaisoikeusjärjestö Hungarian Civil Liberties Union ja Unkarin Helsinki-komitea.

Laki ajaisi järjestöjen työntekijät ulos Unkarista. Samantyypinen uhka koskee myös Sorosin agenttien propagandalistalle nostettua Kalliusta.

”Tässä riskeerataan koko Unkarin järjestökenttä. Miten kokoomusmepit voivat antaa tämän tapahtua?”

– Saatamme saada 8 kilometrin lähestymiskiellon Unkarin Schengen-rajalta. Itsesensuurin takia emme ole voineet tehdä Migszolissa mitään enää puoleen vuoteen. Minua suojaa Suomen passi, mutta Migszolissa toimii myös pakolaisstatuksella olevia ihmisiä. Heille tämä voi olla elämän ja kuoleman kysymys.

Kallius ihmettelee puheita, jossa Unkarin poliittisen kehityksen uhrina nähdään vain Unkari itse ja EU:n tulevaisuuden suurimmat haasteet liitetään enemmän talouteen kuin arvoihin.

– Kun Italiassa, Kreikassa ja Belgiassa on kriminalisoitu turvapaikanhakijoiden auttamista eli solidaarisuutta ja Suomessakin on väläytelty ideaa, että turvapaikanhakijoita voitaisiin ilmiantaa viranomaisille, niin täällä on samaan aikaan ajettu alas mediaa ja tuomioistuimia. Se, että tämä on ollut mahdollista, kertoo hirveän paljon EU:sta.

Kallius haluaisi herätellä Euroopan kansanpuoluetta EPP:tä, johon kuuluu Euroopan parlamentissa Fideszin lisäksi Suomen kokoomus.

– Tässä riskeerataan koko Unkarin järjestökenttä. Miten kokoomusmepit voivat antaa tämän tapahtua, Kallius kysyy.

EU:n ja EPP:n varovaisuuden taustalla on hänen mukaansa taloudellisia syitä kuten Audin ja Mercedes-Benzin kaltaisia monikansallisia autojättejä, joilla on tehtaita Unkarissa.

Toistaiseksi EU on kyennyt vain varovasti paheksumaan Unkarin tapahtumia. Tuomitseminen ja sormellaosoittaminen ovat Kalliuksen mukaan Unkarissa helposti osa ongelmaa.

”Kriiseissä mitataan aina eurooppalaisuutta.”

– Aina kun voimme osoittaa Orbánia ja sanoa, että katsokaa kuinka fasistinen maa Unkari on, oma maamme tuntuu tosi demokraattiselta ja ihanalta. Se on bensaa Orbánin liekkeihin, joka voi todeta, että katsokaa taas Länsi-Eurooppa, joka sanoo, että me olemme fasisteja.

Kallius näkee taustalla itseään ruokkivan noidankehän, jossa kamppaillaan siitä kuka on kehittynein ja eurooppalaisin sen sijaan, että esimerkiksi Unkarin tilanteeseen voitaisiin puuttua. Taustalla on hänen mukaansa Euroopan sisällä vaikuttavat hierarkiat ja taloudelliset jaot.

– Kriiseissä mitataan aina eurooppalaisuutta. Esimerkiksi eteläeurooppalaiset eivät olleet oikeita eurooppalaisia, koska he ajautuivat talouskriisiin.

Monet Unkarissa jo tapahtuneet asiat, voivat Kalliuksen mukaan olla tulevaisuutta muualla EU:ssa.

– Unkari pitää ottaa koko Euroopassa vakavasti. Täältä voi oppia tosi paljon siitä missä vaiheessa asiat voidaan pysäyttää, Kallius sanoo.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 31 Demokraatti
PAM - Taas haetaan palkkatasa-arvoa
SDP - Tulevaisuus tehdään tänään
TSL - Sata vuotta suomalaisten sivistämistä
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


JOHANNES IJÄS

SDP:n 120-vuotisjuhlassa visioitiin tulevaa – Sanna Marin: ”Miksei 4 päivän työviikko ja 6 tunnin työpäivä voisi olla seuraava tavoite?”
17.8.2019

Luetuimmat


Uusimmat