Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Ulkomaat

Suomalaisasiantuntija Iranista: “Siihen, ettei mitään tapahtuisi, ei lännessä usko kukaan”

AFP / LEHTIKUVA / LOUAI BESHARA
Israelin isku osui Iranin konsulaattiin Syyrian Damaskoksessa 1. huhtikuuta.

Ulkopoliittisen instituutin (Upi) vieraileva johtava asiantuntija Olli Ruohomäki uskoo Iranin todennäköisesti iskevän israelilaisiin kohteisiin.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Ruohomäki arvioi tänään STT:lle, että Iranin täytyy ryhtyä vastatoimiin Damaskoksen iskusta jo sisäpoliittisistakin syistä.

-  Joku vastatoimi on odotettavissa, koska muu näyttäisi huonolta haukkojen kannattajakunnan sisällä. Siihen, ettei mitään tapahtuisi, ei lännessä usko kukaan.

Asiantuntija kuitenkin uskoo, että ainakin Yhdysvallat ja Kiina ovat kulisseissa viestittäneet Iranille, että jos Iran ryhtyy vastatoimiin, pitäisi niiden olla vaikutuksiltaan vähäisiä eikä johtaa konfliktin laajentumiseen.

-  Yhdysvallat ei varmastikaan halua tulla vedetyksi Lähi-itään. Se veisi voimavaroja Ukrainan tukemiselta. Lisäksi Yhdysvalloissa presidentinvaalit lähestyvät, Ruohomäki muistutti.

IRANIN vastatoimia voisivat olla esimerkiksi iskut israelilaisten kohteisiin maailmalla, kuten laivoihin tai suurlähetystöihin, tai yksityishenkilöiden tai israelilaisdiplomaattien sieppaukset. Myös esimerkiksi lennokki-iskut Golanille ovat mahdollisia, Ruohomäki luettelee.

-  Suurin riski on se, että vastaisku olisi ylimitoitettu ja Israel joutuisi iskemään kovasti takaisin ja Yhdysvallatkin joutuisi vedetyksi mukaan. Tämä olisi polku eskalaatiolle, jollaista kukaan ei halua.

Lisää aiheesta

Iran vahvisti lauantaina takavarikoineensa konttialuksen, jolla sen mukaan on kytkös Israeliin. Tapahtuman uskotaan liittyvän kasvaneisiin jännitteisiin Iranin ja Israelin välillä, vaikka Iran on aiemminkin takavarikoinut aluksia Persianlahdella.

Ruohomäen mukaan tämä ei kuitenkaan ollut vielä sen suuruinen vastatoimi, jota Iranilta odotetaan.

-  Tämä on vastatoimeksi aivan liian pieni. Mutta tällaisia voimme odottaa tapahtuvan enemmän. Damaskoksen iskussa kyse oli kuitenkin konsulaatista, ja sillä on erityistä merkitystä.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE