Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Kotimaa

”Suomalaisilla katujengeillä on suora yhteys huumausainekaupassa ruotsalaiseen järjestäytyneeseen rikollisuuteen”

Nora Vilva

Keskusrikospoliisissa ja Helsingin poliisissa tutkittu laaja huumerikoskokonaisuus osoittaa poliisin mukaan, että suomalaiset katujengit liittyvät huumekaupan kautta ruotsalaisiin rikollisryhmiin.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

-  Tämän tutkinnan perusteella on nähtävissä, että suomalaisilla katujengeillä on suora yhteys huumausainekaupassa ruotsalaiseen järjestäytyneeseen rikollisuuteen, sanoo Helsingin poliisin rikostarkastaja Kimmo Sainio.

Sainion mukaan yhteys Ruotsin jengirikollisuuteen on huolestuttava, mutta tämänhetkisen tiedon mukaan se liittyy rahan hankkimiseen huumeilla.

- Mitään laajempaa yhteistyötä ja ruotsalaisten ryhmien levittäytymistä Suomeen ei ole nähtävissä.

AIEMMISSA esitutkinnoissa on saatu näyttöä suomalaisten katujengien huumekaupasta, mutta se on ollut suhteellisen pienimuotoista. Sainion mukaan tämä tutkinta muuttaa käsitystä ryhmien kyvykkyydestä huumerikollisuudessa.

- Siellä on kyky vastaanottaa suurempia huumausainemääriä ja kyky levittää se nopeasti. Asiakaskunta ja organisaation alaosa kytkeytyy osittain vahvasti katujengeihin ja eritoten maahanmuuttajataustaisiin ihmisiin.

Sainio sanoo, että yhteydet suomalaisten ja ruotsalaisten ryhmien välillä liittyvät etniseen taustaan ja ihmiset tuntevat toisiaan esimerkiksi sukulaissuhteiden kautta.

NYT paljastuneen salakuljetuksen volyymi on Sainion mukaan merkki siitä, että huumeille on iso kysyntä Suomessa.

- Kaikki viittaa siihen, että markkina kasvaa ja käyttäjiä on enemmän, ja sen takia tulee uusia toimijoita, koska rahaa on saatavissa.

Uusien huumekauppaa käyvien ryhmien syntyminen oli Sainion mukaan odotettavissa ja pelkona, kun Greenlight-operaation myötä runsaat sata suomalaista järjestäytyneen rikollisuuden vaikuttajaa päätyi vankilaan.

- Tyhjiö täyttyy. Tämä pelko oli olemassa, että meille tulee uusia toimijoita, jolloin poliisitoiminta hankaloituu. Tämä ei missään nimessä ole ainoa toimija, joka markkinoille haluaa.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Huomasitko nämä?

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE