Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Suomalaisten poliittinen identiteetti on jyrkentynyt – perussuomalaisia äänestävät oikeistolaistuneet

LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA

Suomalaisten poliittinen identiteetti on jakautunut ja jyrkentynyt hieman viime vuosina, selviää Elinkeinoelämän valtuuskunnan (Eva) tutkimuksesta.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Kyselyn mukaan suurempi osa suomalaisista on oikeistolaisia kuin vasemmistolaisia, ja keskellä olevien osuus on pienentynyt vuodesta 2014. Kyselyyn osallistui yli 2  000 eri-ikäistä henkilöä ympäri Suomea.

Vastanneista 44 prosenttia sijoittaa itsensä poliittisesti oikeistoon, 34 prosenttia vasemmistoon ja 22 prosenttia keskelle. Aiempaa useampi oikeistolainen luonnehti itseään vahvasti oikeistolaiseksi.

Väestöryhmistä eniten oikeistolaisiksi itsensä kokevat kokoomuksen, perussuomalaisten, keskustan, RKP:n, Liike Nytin ja kristillisdemokraattien äänestäjät.

Vasemmistolaisiksi itsensä kokevat puolestaan vasemmistoliiton, vihreiden ja SDP:n äänestäjät.

“Soinin perussuomalaiset sijoitti itsensä lähemmäs keskustavasemmistoa.”

Tutkimuksen mukaan merkittävin muutos vuoteen 2014 nähden on perussuomalaisia äänestävien selkeä oikeistolaistuminen.

-  Muutos johtunee sekä asenteiden että puolueen äänestäjäkunnan muutoksista, Evan toimituspäällikkö Sami Metelinen sanoo tiedotteessa.

Perussuomalaiset hajosi vuonna 2017 entisen puheenjohtajan Timo Soinin mukana sinisiin ja Jussi Halla-ahon perussuomalaisiin.

-  Soinin perussuomalaiset sijoitti itsensä pikemmin lähemmäs keskustavasemmistoa kuin oikeistoa, Metelinen arvioi.

Hänen mukaansa perussuomalaisten kannattajakunnan oikeistolaistuminen on havaittu myös aiemmissa arvo- ja asennetutkimuksissa.

Oikeistolaisuus kasvaa sosioekonomisen statuksen myötä siten, että johtavassa asemassa olevat kokevat itsensä keskimäärin oikeistolaisiksi, työttömät ja opiskelijat kallistuvat hivenen vasemmalle. Miehet sijoittuvat naisia useammin oikealle.

Tulokset perustuvat 2 042 henkilön antamiin vastauksiin. Tulosten virhemarginaali on koko väestön tasolla 2-3 prosenttiyksikköä kumpaankin suuntaan.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE