Politiikka
12.10.2022 12:39 ・ Päivitetty: 12.10.2022 12:39
”Suomeen tarvitaan paljon lisää puhdasta, vakaata perusvoimaa” – keskusta kannattaa nyt lisäydinvoimaa
Keskusta kääntyi uudessa energiaohjelmassaan lisäydinvoiman kannattajaksi ja väläyttää tukea pienydinreaktorien pilotointiin.
Puolue on aiemmin suhtautunut lisäydinvoimaan varauksellisesti. Kaksien viime vaalien alla puolue on linjannut, ettei Suomeen pidä rakentaa uutta ydinvoimaa, mikäli suunnitteilla olevat hankkeet toteutuvat.
Sittemmin Teollisuuden Voima (TVO) on jättänyt edistämättä neljättä reaktoria Olkiluotoon ja Fennovoiman voimalahanke on mennyt jäihin.
Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtajan Eeva Kallin mukaan puolue on muuttanut ydinvoimakantaansa useista syistä. Hän nosti esille toimitusvarmuudesta huolehtimisen, ilmastotavoitteen täyttämisen ja kustannussyyt.
- Suomeen tarvitaan paljon lisää puhdasta, vakaata perusvoimaa, eli ydinvoima on tervetullutta, Kalli sanoi uuden energiaohjelman julkistustilaisuudessa.
Kalli ei ottanut suoraa kantaa siihen, mikä toimija lähtisi uutta voimalahanketta edistämään. Kysyttäessä valtion mahdollisesta osallisuudesta uusissa voimalahankkeissa hän korosti pienydinvoimaloiden roolia. Kallin mukaan niitä varten tulisi vakavasti pohtia kokeilutukea.
- Valtion rooli liittyisi erityisesti uuden teknologian kehittämiseen ja kaupallistamiseen.
Viime kuussa ydinvoiman lisärakentamista ja pienreaktorien edistämistä kannatti kokoomuksen eduskuntaryhmä.
ALUEPOLITIIKASSA keskusta kannattaa sähköveron porrastamista alueellisesti sekä korotettuja energiaremonttiavustuksia kylmimmille alueille.
Puolue perustelee tätä toimitusvarmuuden parantamisen kustannuksilla pitkien välimatkojen alueella sekä kylmimpien alueiden korkealla energian tarpeella.
Keskusta ei suoraan linjaa tavoitettaan hyvityksen suuruudesta tai helpotusta saavien alueiden määrästä.
- Kylmimmät alueet löytyvät pohjoisesta ja idästä, mutta käyttöpaikkojen osalta voi olla pitkiä välimatkoja muuallakin Suomessa, Kalli sanoi.
Hän myös kritisoi Euroopan energiapolitiikkaa, jota hän piti ilmiselvästi epäonnistuneena.
Energiaohjelmassaan puolue pitää fossiilienergiasta irtaantumista ensisijaisesti kunkin jäsenmaan kansallisena tehtävänä. Mahdollisten EU-tasoisten välineiden käyttö tulisi puolueen mukaan perustua olemassa oleviin rahastoihin.
- Ei ole oikein, että asiansa ajoissa hoitaneet, venäläisestä energiasta jo irtaantuneet maat maksavat venäläistä energiaa vielä hyödyntävien maiden energiasiirtymän kustannuksia. Yksi perusteltu vastaus tähän olisi ottaa käyttöön tuontitullit EU:n alueelle tuotavan venäläisen energian osalta, ohjelmassa kirjoitetaan.
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.