Palkittu politiikan aikakauslehti
41€/4kk

Politiikka

”Suomelta puuttuu valitettavasti paljon työkaluja” – kriisitilanteisiin tarvitaan toimiva ja riittävän järeä lainsäädäntö, SDP:n Berg linjaa

Jukka-Pekka Flander

Kansanedustaja Kim Bergin (sd.) mielestä yhteiskunnalla tulisi olla edellytykset valmistella toimiva ja riittävän järeä lainsäädäntö kriisitilanteisiin ja mahdollisiin pandemioihin.

DEMOKRAATTI

Demokraatti

Berg sanoo tiedotteessaan, että tällä hetkellä Suomelta puuttuu valitettavasti paljon työkaluja, joka on johtanut määräaikaisten lakien säätämiseen kohtuuttomassa aikataulussa ja ilman normaaleja lausuntakierroksia.

Perustuslakivaliokunta ei pitänyt hallituksen esitystä liikkumisvapauden rajoittamisesta perustuslain mukaan välttämättömänä, Berg kertaa. Valiokunnan lausunnon mukaan kiellot ja rajoitukset tulee rajata liikkumisen rajoittamisen sijaan tarkkaan sinne, missä tartuntoja tapahtuu. Rajoitukset kohdistuisivat tällöin yksityistilaisuuksiin, juhliin, kokoontumisiin, ryhmässä liikkumiseen ja kaupassa käyntiin.

Berg huomauttaa, että Suomen järjestelmä, jossa lait ennakkotarkastetaan perustuslakivaliokunnassa eroaa niistä maissa, joissa vastaavanlaiset rajoitustoimet on saatu nopeasti voimaan. Esimerkiksi Saksassa ja Ranskassa perustuslakituomioistuimet arvioivat hallitustensa toimia ja voivat vaatia lakeja muutettavaksi jälkikäteen.

– Tällaisen epidemian kohdalla kyseinen jälkikäteisarviointi tapahtuu todennäköisesti vasta, kun määräaikaisten lakien voimassa olo on jo ehtinyt päättyä, Berg toteaa.

– Kodeissa ja yksityisissä tiloissa tapahtuvan toiminnan rajoittaminen ja valvominen on lainsäädännöllisesti hyvin haastavaa. THL:n on myös vaikea laskea tai mallintaa näiden toimien vaikutuksia, jolloin toimien välttämättömyyttä on hyvin vaikea arvioida. Tällöin ei hallituksella ole myöskään edellytyksiä antaa esityksiä kyseisistä rajoituksista eduskuntaan.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
41€/4kk

Toimituksen valinta

Heikki Sihto

Politiikka
14.4.2021
Paavo Lipponen lataa kokoomuksesta Demokraatille: ”Kuin joukko peräkammarin poikia, peesaa perussuomalaisia, ajaa halpaa populismia”
Lue lisää

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE