Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Suomen asevienti tuplaantui – Turkki ja Saudi-Arabia tärkeimpien vientikohteiden listalla

Suomen aseviennin arvo on kaksinkertaistunut vuosina 2002–2016, kertoo tuore raportti. Suomalaisen SaferGlobe-ajatushautomon raportin mukaan suomalaiset yritykset veivät viime vuonna ulkomaille sotatuotteita yli 133 miljoonan euron arvosta ja siviiliaseita yli 78 miljoonan euron arvosta.

Viime vuonna Lähi-idän osuus sotatuoteviennistä oli liki 63 prosenttia. Se on enemmän kuin kertaakaan aiemmin vuodesta 2002 alkavan tilastoinnin aikana, raportissa todetaan.

Suurin osa Suomen sotatuoteviennistä suuntautui kolmeen Lähi-idän toimijaan. Viime vuonna eniten sotatuotteita vietiin Arabiemiraatteihin, yli 65 miljoonan euron arvosta ja liki puolet kaikista Suomesta viedyistä sotatuotteista. Myös Turkki ja Saudi-Arabia olivat tärkeimpien vientikohteiden mukana yli kahdeksan ja viiden prosentin osuuksilla.

Puolustusministeri Jussi Niinistö (sin.) kommentoi Suomen asevientiä kirjallisesti STT:lle maanantaina. Hän muistuttaa, että päätökset aseviennistä tehdään tuote- ja tapauskohtaisen kokonaisharkinnan perusteella.

– Myös kielteisiä päätöksiä Lähi-idän alueelle on tehty ennakkolausuntojen muodossa. Ne ovat julkisuuslain mukaisesti salassa pidettäviä, joten niiden sisältöjä ei voida avata tarkemmin, Niinistö kertoo.

Lupaharkinnassa noudatetaan EU-neuvoston yhteistä kantaa ja kansainvälisen asekauppasopimuksen velvoitteita ja siinä on huomioitava myös vastaanottavan maan legitiimi oikeus oman puolustuksensa kehittämiseen, Niinistö lisää.

Yli neljännes aseista viedään muihin EU-maihin ja Norjaan.

Lisää aiheesta

Asevientiä suuntautuu myös lähialueille. Suomen toiseksi tärkein sotatuotteiden vientimaa on naapurimaa-Norja, jonne myytiin viime vuonna yli 11 prosenttia kaikista maasta viedyistä sotatuotteista. EU-maiden osuus koko aseviennistä oli reilut 15 prosenttia.

SaferGloben mukaan Suomi on 2000-luvulla ollut väkilukuun suhteutettuna maailman 13. suurin aseiden viejä. Vuosina 2003–2016 puolustusministeriö ja valtioneuvosto ovat myöntäneet sotatuotteille yli 3 000 vientilupaa.

Eniten vientilupia on myönnetty ampumatarvikkeille. Valtaosa ampumatarvikkeisiin kuuluvista luvista on myönnetty kiväärin patruunoille. Toiseksi eniten vientilupia on myönnetty pienaseille, pääasiassa tarkkuuskivääreille ja lisävarusteille, ja kolmanneksi eniten panssarointi- ja suojavarustukselle.

Rauhanjärjestöt: Tyrmistyttävää.

Rauhanjärjestöt Rauhanliitto ja Sadankomitea pitävät Suomen aseviennin kasvattamista tyrmistyttävänä.

– Aseiden vieminen Lähi-itään on omiaan ruokkimaan alueen epävakautta, eikä se lisää turvallisuutta. Aseviennin kasvattaminen ei ole oikea ratkaisu maalle, joka juhlapuheissa haluaa profiloitua rauhanrakentajana, järjestöt totesivat yhteisessä lausunnossaan.

Järjestöt ovat huolissaan myös asekonserni Patrian pyrkimyksistä solmia jopa satojen miljoonien eurojen asekaupat kolmannen Lähi-idän maan, Qatarin, kanssa.

– Lähi-idän poliittisen konfliktin keskellä oleva, terrorismin tukemisesta syytetty, vielä äskettäin Jemenissä sotimiseen osallistunut, täysin epädemokraattinen Qatar on malliesimerkki valtiosta, johon ei kuulu edes suunnitella valtavia asekauppoja, Rauhanliiton toiminnanjohtaja Laura Lodenius sanoi.

STT–Maria Rosvall, Reeta Paakkinen

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE