Politiikka

Suomen kieli koki takaiskun Pohjoismaiden neuvostossa – ”Ahvenanmaan edustajan äänen ratkaistaessa”

Lehtikuva
Erkki Tuomioja.
Lehtikuva
Erkki Tuomioja.
Lehtikuva
Erkki Tuomioja.

SDP:n kansanedustaja Erkki Tuomioja on parhaillaan Islannin Reykjavikissa, jossa hän osallistuu Pohjoismaiden neuvoston puheenjohtajiston ja valiokuntien kokouksiin.

Facebook-sivullaan Tuomioja kertoo suomen kielen kokemasta takaiskusta kokouksessa. Sama koskee islantia.

– Pohjoismaiden neuvoston puheenjohtajistossa Reykjavikissa ehdotus islannin ja suomen kielen nostamiseksi tasaveroiseen asemaan neuvoston työkielinä skandinaavisten kielten rinnalla koki takaiskun, kun puheenjohtajisto ei äänin 6–5 (Ahvenanmaan edustajan äänen ratkaistaessa) sitä tukenut.

Tuomiojan mukaan näin tapahtui, vaikka islantilaiset ja suomalaiset olivat muokanneet ehdotusta siten, ettei siitä ainakaan viiteen vuoteen tule mitään lisäkustannuksia.

– Kun tätä vastustettiin viittaamalla kaikkien seurausten selvittämistarpeeseen, totesin, että jos Suomessa olisi 1906 jääty odottamaan kaikkien yleisen ja yhtäläisen äänioikeuden taloudellisten ja muiden seurausten selvittämistä, niin tuskin meillä oli tänäänkään vielä demokraattista valtiosääntöä, Tuomioja päättää FB-kommenttinsa.

Suomen ja Islannin valtuuskunnat ovat ehdottaneet, että suomi ja islanti lisätään työjärjestykseen virallisiksi työkieliksi norjan, ruotsin ja tanskan rinnalle.

Vuonna 1952 perustettu Pohjoismaiden neuvosto on virallisen pohjoismaisen yhteistyön parlamentaarinen elin.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 38 Demokraatti
ANI SUORASUU - Ann Selinille ei ryppyillä
VARAA PAREMPAAN - Eveliina Heinäluoma haluaa herättää puolueet Helsingissä
KUIN ERI PLANEELTA - SDP:n ja hallituksen sote-linjat eivät kohtaa
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat