Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Uutiset

Suomen kirkko on kansan kirkko – seurakuntavaalien ennakkoäänestys alkaa tiistaina

Elääkseen ihminen tarvitsee ravintoa niin sielulleen kuin ruumiilleenkin.

Tampereen Kirkkodemarien ohjelman mukaan Suomen evankelis-luterilainen kirkko on kansankirkko. Sen perustehtävä on hengellinen. Se tarkoittaa jumalanpalveluksia, kirkon pyhiä toimituksia, konfirmaatiota, diakoniaa, lähetystyötä lähellä ja kaukana, kasvatustyötä sekä sielunhoitoa ja perheneuvontaa.

– Kirkko on solidaarisuuden, keskinäisen suvaitsevuuden, kanssaihmisen kunnioituksen, rauhan ja oikeudenmukaisuuden edistäjä. Kirkko on kansallinen ja kansainvälinen. Seurakunnan olemukseen kuuluu, että se sekä toimii paikallisesti että kantaa kansainvälistä vastuuta ja huolehtii lähetystyöstä, Kirkkodemarien ohjelmassa todetaan.

Diakonian lähtökohtana on ihmisten auttaminen silloin, kun muu apu ei heitä tavoita. Kirkkodemarien mielestä seurakuntien diakoniatyön henkilöstön resurssit on turvattava ja kohdennettava kaikkein vähäosaisimpien hyväksi.

– Vahvistamme päivä- ja iltapäiväkerhojen ja avoimien perhekerhojen kristillistä kasvatusta. Turvaamme yhteistyötä kaupungin varhaiskasvatuksen, oppilaitosten sekä sosiaali- ja terveystoimen kanssa. Seurakunnan päätöksissä haluamme lisätä lapsivaikutusten huomioon ottamista. Edistämme nuorten ja nuorten aikuisten toiminta- ja vaikutusmahdollisuuksia

Ryhmän mielestä seurakunnan tulee avata monipuolistuvia tilojaan seurakuntalaisille ja alueyhteistyöhön. Sen on tavoiteltava yksinäisiäkin ihmisiä.

– Seurakunta menee myös sinne, missä ihmiset ovat. Hengellisen kulttuurin, musiikin ja taiteen avulla välitämme rakkautta ja lohtua myös seurakunnasta etäämmällä oleville.

Lähetystyö lähellä ja kaukana

– Maahanmuuttajataustaiset perheet ja yksittäiset henkilöt tulee ottaa tasavertaisina kirkossamme vastaan ja antaa heille heidän niin halutessaan opetusta kristinuskosta. Kotouttamishankkeita tulee laajentaa kaikkiin Tampereen seurakuntiin. Lisäksi näemme kristinuskon ja humanitaarisen avun viemisen hyvänä esimerkiksi eri lähetysjärjestöjen kautta.

– Vastuuta yhteisestä luomakunnasta, sen luontoarvoista, tulee korostaa kaikessa seurakunnan toiminnassa. Kiinteistöratkaisuissa sekä energia- ja kaavoituspäätöksissä huolehdimme ympäristöstämmme. Turvaamme alueellisia toimintamahdollisuuksia sekä edellytämme esteettömyyttä.

Seurakuntaneuvostoissa ja yhteisessä kirkkovaltuustossa päätetään kirkon toiminnan painopisteistä, työntekijöistä ja resursseista seurakuntatyön tueksi. Hallinnon rakenteiden ja päätösten olisi Kirkkodemarien mielestä palveltava seurakunnan toimintaa avoimemmin. Seurakuntien kaikkea varallisuutta pitää hoitaa kestävästi, eettisesti ja vastuullisesti. Kirkkojen taideaarteet, arvoesineet ja tekstiilikokoelmat on syytä dokumentoida.

– Kirkon tulee olla oikeudenmukainen työnantaja ja sen on huolehdittava työhyvinvoinnista. Kirkko voisi työllistää vaikeasti työllistyviä. Seurakuntalaisten ja työntekijöiden osallistumis- ja vaikuttamismahdollisuuksia on varmistettava päätösten eri valmisteluvaiheissa. Seurakuntalaisten on jo nyt mahdollista tehdä aloitteita. Tätä vuorovaikutusta vahvistamme myös seurakuntiemme viestinnällä, Kirkkodemarit lupaavat.

Ennakkoäänestys alkaa tiistaina

Seurakuntavaalit käynnistyvät tiistaina ennakkoäänestyksen myötä. Ennakkoon voi äänestää 6.-10. marraskuuta. Vaalipäivä on 18. marrakuuta.

Ennakkoon voi äänestää missä tahansa ennakkoäänestyspaikassa, varsinaisena vaalipäivänä oman seurakunnan äänestypaikaksi päätetyssä kirkossa. Äänestyspaikoista kuten vaalien ehdokkaista ja muistakin vaaleihin liittyvistä ohjeista ja asioista saa tietoa äänioikeutetuille lähetetystä kirjeestä. Myös seurakuntien, puolueiden paikallis- tai kunnallisjärjestöjen ja erilaisten valitsijayhdistysten verkkosivuilla on tietoa vaaleista.

Seurakuntavaaleissa Tampereella valitaan jäsenet niin seurakuntayhtymän yhteiseen kirkkovaltuustoon kuin jokaisen seurakunnan seurakuntaneuvostonkin. Äänestys tapahtuu kahdella eri äänestyslipulla. Orsanssilla äänestetään ehdokasta seurakuntaneuvostoon, valkoisella yhteiseen kirkkovaltuustoon.

Yksi ja sama ehdokas voi olla ehdolla niin seurakuntaneuvostoon kuin kirkkovaltuustoonkin. Eri vaaleissa hänellä on eri äänestysnumerot. Kaikki viimeistää 18. marraskuuta 16 vuotta täyttäneet seurakunnan jäsenet ovat seurakuntavaaleissa äänioikeutettuja. Äänestykseen kannattaa varautua kuvallisella henkilötodistuksella.

Seurakuntien luottamushenkilöt vaikuttavat isoihin asioihin. He päättävät muun muassa seurakuntien taloudesta, rahan käytöstä eri hankkeisiin, seurakuntien toiminnasta, tiloista ja osin henkilöstöpolitiikasta. Päätöksien merkitys kasvaa sitä mukaan kuin seurakuntien talous kiristyy. Päättäjät vaikuttavat myös hiippakuntavaltuuston ja kirkolliskokouksen vaaleissa sekä piispanvaaleissa. Äänestämällä voi uudistaa sekä kirkkoa että sen toimintaa.

Edellisissä seurakuntavaaleissa äänestysprosentti oli 15,5. Äänestäminen kannattaa myös silloin, jos haluaa edistää demokratian toteutumista kirkonkin päätöksentekoelimissä. Samalla voi vaikuttaa niihin asioihin, joita seurakunnat nostavat esille esimerkiksi keskustelun tai avustustyönsä kohteeksi.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE