Politiikka
27.2.2020 12:01 ・ Päivitetty: 27.2.2020 12:01
Suomen uuden kyberturvallisuusjohtajan neuvo tavalliseen arkeen: ”Kannattaa miettiä omaa käyttäytymistä eli sitä mitä klikkaa”
Kyberturvallisuus saadaan ensimmäistä kertaa yksiin käsiin, kun Suomi saa oman kyberturvallisuusjohtajansa. Hallitus nimitti torstaina tehtävään Rauli Paanasen, joka on aiemmin toiminut Kansallisen kyberturvallisuuskeskuksen osastopäällikkönä. Liikenne- ja viestintäministeriön tieto-osastolle sijoittuvan Paanasen vastuulla on pysyä kartalla lukuisista eri kyberhankkeista.
Aloitat huhtikuun alussa kyberturvallisuusjohtajana ja kannat vastuuta Suomen varautumisesta yhä vakavampiin kyberuhkiin? Mihin tartut työssäsi ensimmäisenä?
Tehtävä on kyberturvallisuuden kehittämistä, suunnittelua ja varautumisen yhteensovittamista. Tavoitteena on tehdä Suomea turvallisemmaksi. Tämä on yhteistyötä, eikä missään nimessä yhden ihmisen homma. Mukana ovat elinkeinoelämä, järjestöt, virastot ja kansalaiset. Pidemmällä tähtäimellä tehtävänä on kehittämisohjelma, johon kerätään kaikilta toimijoilta näkemyksiä. Aloitan kyberturvallisuuden kehittämisohjelman laatimisen välittömästi. Se on tärkein työ, sillä se meiltä on puuttunut. Sen valmistelu tehdään yhteistyössä kaikkien kanssa.
Keskustan puheenjohtajan Katri Kulmunin mielestä Suomesta ja Euroopasta pitää rakentaa kyberomavarainen. Minkälainen osaaminen tai toiminta on mielestäsi pidettävä kansallisissa käsissä?
EU-komissiohan puhuu jo paljon eurooppalaisen kyberteollisuuden puolesta. Yksi kyberturvallisuusstrategian painopiste on suomalaisen kyberteollisuuden ja yritystoiminnan kasvattaminen. Suomalaista kyberteollisuutta on jo valtavasti, mutta sitä tarvitaan lisää ja sille on kysyntää. Me näyttäydymme kyberturvallisuuskentässä luotettavana ja puolueettomana maana. On vielä vaikeaa sanoa, mikä yksittäinen asia olisi tärkeää säilyttää Suomessa.
Suomi tekee yhteistyötä kyberturvallisuudessa varsinkin EU-maiden ja Naton kanssa. Mikä merkitys kansainvälisellä yhteistyöllä on Suomelle?
Kansainvälinen työ on erittäin suuressa roolissa turvallisuuskentässä. Suomen kyberturvallisuuskeskus vaihtaa jatkuvasti tietoa EU-maiden kanssa erilaisista tapahtumista, joita on ollut Euroopassa tai ympäri maailmaa. Me saamme tietoa, jolloin pystymme turvaamaan Suomea omalta osaltamme.
Mitä tavallisen ihmisen on hyvä muistaa, kun yhä useampi kodin laite on kytkettynä nettiin?
Lisää aiheesta
Kannattaa miettiä omaa käyttäytymistä eli sitä mitä klikkaa ja asentaa laitteelle sekä huolehtia laitteiden tietoturvallisuudesta eli päivityksistä. Kannattaa seurata mediasta uutisia haavoittuvuuksista, jotta osaa pitää huolta omasta tietoturvallisuudesta. Kyberturvallisuus on meidän kaikkien asia.
STT–Anniina Luotonen
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.
Lisää aiheesta
Politiikka
26.2.2020 08:02
Kulmuni haluaa Suomesta ja Euroopasta kyberomavaraisen – ”On syntynyt uusi maailma, jonka pelisääntöjä ollaan vasta luomassa”
Kotimaa
25.2.2020 07:17
Asiantuntija: Kyberrikollisuus on kasvanut Suomessa – merkkinä siitä on suomen kielen asema pimeässä verkossa