Palkittu politiikan aikakauslehti
36€/4kk

Politiikka

Suomessa 167 000 ihmistä ei pysty lomailemaan viikkoakaan

Lehtikuva

Noin 28 prosentilla EU-kansalaisista ei ole varaa lähteä viikon lomalle. Tämä ilmenee eurooppalaisen ammattiyhdistysliikkeiden keskusjärjestön ETUCin tekemästä tutkimuksesta, joka julkaistiin maanantaina. Suomessa luku on tasan 30 prosenttia eli 167  000 ihmistä.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Köyhyysriskiraja-arvon alle jäävien ihmisten keskuudessa luku nousee lähes 60 prosenttiin. Tähän ryhmään lukeutuu miljoonia matalapalkka-aloilla työskenteleviä, eläkeläisiä ja työttömiä.

ETUCin mukaan osaa työntekijöistä uhkaa köyhyys vähintään 16 EU-maassa, joissa 22 miljoonaa ihmistä ansaitsee alle 60 prosenttia keskitulosta.

–  Vaikka lomille pääsy on parantunut kuluneen kymmenen vuoden aikana, tämä ei koske valtaosaa pienituloisista perheistä, tutkimuksessa todetaan.

Suurin köyhyysuhka kohdistuu Kreikassa ja Romaniassa asuviin, joissa lähemmäs 90 prosentilla kansalaisista ei välttämättä ole varaa lomaan, tutkimuksesta selviää. Kroatiassa vastaava luku on lähes 85 prosenttia ja Kyproksella 80 prosenttia kansalaisista.

Lomaepätasa-arvo halutaan kuriin EU-direktiivillä

ETUC tukee EU-direktiiviluonnosta, jonka tarkoituksena olisi varmistaa, että unionin sisäiset minimipalkat riittävät elämiseen. Euroopan parlamentin on tarkoitus käsitellä asiaa kesäloman jälkeen.

ETUCin varapääsihteeri Esther Lynchin mukaan lomien ei pitäisi olla vain harvoille suotua ylellisyyttä.

–  Riittäviä vähimmäispalkkoja koskevaa direktiiviä on lujitettava sen varmistamiseksi, että palkat eivät koskaan ole niin alhaisia, että ne jättävät työntekijät elämään köyhyydessä, hän sanoo.

Lynchin mielestä työehtosopimusneuvotteluista pitää tehdä rutiininomainen osa työllisyyttä, jotta varmistetaan aidosti oikeudenmukainen palkka kaikille.

Kaavaillussa EU-direktiivissä säädetään sitovista säännöistä niille 21:lle EU:n 27 jäsenvaltiosta, joilla on laillinen vähimmäispalkka. Siinä ei kuitenkaan säädetä koko unionia koskevaa minimipalkkatasoa eikä siinä myöskään edellytetä, että Suomi ja viisi muuta EU-maata, joilla ei ole lakisääteistä vähimmäispalkkaa, ottavat sellaisen käyttöön. Muut maat ovat Itävalta, Kypros, Tanska, Italia ja Ruotsi.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
36€/4kk

Huomasitko nämä?

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE