Palkittu politiikan aikakauslehti
41€/4kk

Politiikka

Suomesta lähtee kaksi kansanedustajaa tarkkailemaan USA:n vaaleja: ”Tälläkin kertaa on luvassa tiukka taistelu”

LEHTIKUVA / AFP Ricardo Arduengo

Kansanedustajat Vilhelm Junnila (ps.) ja Pia Kauma (kok.) osallistuvat Suomesta vaalitarkkailuoperaatioon Yhdysvalloissa.

DEMOKRAATTI

Demokraatti

Junnila on Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestö Etyjin parlamentaarisen yleiskokouksen Suomen valtuuskunnan puheenjohtaja ja Kauma sen jäsen.

Yleiskokous lähettää Yhdysvaltoihin runsaat 70 vaalitarkkailijaa, joiden lisäksi Etyjin demokraattisten instituutioiden ja ihmisoikeuksien toimiston Odihrin asiantuntijat ovat seuranneet vaaleihin valmistautumista syyskuun loppupuolelta asti.

Yhdysvalloissa valitaan 3. marraskuuta presidentti, varapresidentti, 35 senaattoria ja 435 edustajainhuoneen jäsentä. Samana päivänä on myös useita osavaltio- ja paikallistason vaaleja.

Junnila on vaalipäivänä vaa’ankieliosavaltion Wisconsinin Racine Countyssa sekä Kenoshassa ja Kauma pääkaupungissa Washington DC:ssä.

– Racine County on piirikunta, jossa on äänestetty vaalien voittajaa puolueesta riippumatta jokaisessa vaalissa vuodesta 1988 lähtien. Kenosha tuli keväällä tunnetuksi poliisin ammutuksi tulleesta Jacob Blakesta ja siitä seuranneista mielenosoituksista, Junnila kertoo tiedotteessa.

Junnilan mukaan edellisissä presidentinvaaleissa vuonna 2016 Wisconsinin valitsijamiehet menivät republikaaneille, vaikka kaikki galluptutkimukset ennakoivat selkeää voittoa demokraateille.

– Tälläkin kertaa on luvassa tiukka taistelu puolueiden välillä ja siksi Etyj on paikalla tarkkailemassa vaalitoimituksen asianmukaisuutta.

”Mielenkiintoista nähdä, miten nämä vaalit eroavat vuoden 2012 vaaleista.”

Kauma on aiemmin tarkkaillut Yhdysvaltojen vuoden 2012 presidentinvaaleja ja 2014 kongressin välivaaleja.

Hänestä on mielenkiintoista nähdä, miten nämä vaalit eroavat erityisesti vuoden 2012 presidentinvaaleista, jolloin Barack Obama valittiin toiselle kaudelle.

– Itseäni kiinnostavat muun muassa vaalikampanjoinnin ja äänestysaktiivisuuden muutokset, vaalirahakeskustelu, äänestäjien oikeusturva ja tasapuolisuuden toteutuminen sekä tietenkin vaa’ankieliosavaltioiden vaikutus lopputulokseen.

Junnila ja Kauma varautuvat puhemiesneuvoston suosituksen mukaisesti Suomeen palatessaan viranomaismääräysten mukaiseen koronatestiin, omaehtoiseen karanteeniin ja etätyöhön.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
41€/4kk

Toimituksen valinta

Johannes Ijäs

Politiikka
23.11.2020
”Tämä on ehkä liian suoraa puhetta, kun näin sanon” – Seppo Kääriäinen nostaa esiin Marin-Saarikko-akselin
Lue lisää

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Chefredaktör: Johan Kvarnström
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE