Politiikka
29.6.2017 12:02 ・ Päivitetty: 29.6.2017 12:02
”Suomi ei ole kaupan” – SDP:n Guzenina iloitsee ihmisten voittaneen
Kansanedustaja Maria Guzenina (sd.) mielestä Suomi tarvitsee hallitun, vastuullisen ja ihmisten tarpeisiin parhaan mahdollisen sote-uudistuksen. Hänen mukaansa Juha Sipilän (kesk.) hallituksen viimeisin sote-yritelmä ei ollut ”valitettavasti” mitään näistä.
Guzenina käsittelee Iltalehdessä julkaistussa blogikirjoituksessaan perustuslakivaliokunnan lausuntoa hallituksen sote-esitykseen. Hän on päässyt seuraamaan prosessia läheltä istuessaan perustuslakivaliokunnan jäsenenä tällä vaalikaudella.
Valiokunta sai tänään valmiiksi kolmen kuukauden työnsä ja esitteli lausuntonsa Sipilän hallituksen sote-uudistukseen. Guzenina toteaa valiokunnan kannan olevan se, että ehdotetussa pakkoyhtiöittämisen sisältävässä sote-mallissa on useita perustuslain vastaisia elementtejä.
– Kuvaavaa on, että lukuisista sosiaali- ja terveysalan asiantuntijoista vain yksi piti hallituksen esitystä hyvänä, mutta hän olikin yksi uudistuksen valmistelijoista. Kaikki kuullut valtiosääntöoikeuden asiantuntijat pitivät esitettyä uudistusta perustuslain vastaisena ja muutenkin monin paikoin ongelmallisena, hän kirjoittaa.
– Vahingoniloon ei ole kenelläkään, edes oppositiolla syytä. Sote-uudistusta on yritetty jo useamman hallituksen toimesta.
Guzenina esittelee kirjoituksessaan lisäksi perustuslakivaliokunnassa sosiaali- ja terveyspalveluiden uudistusta koskevia asiantuntijalausuntoja. Lausunnot ovat muuttuneet julkisiksi, nyt kun perustuslakivaliokunta on työnsä tehnyt.
Hänen mukaansa poikkeuksellisen suurta arvostusta nauttiva emeritusprofessori Kaarlo Tuori sanoo valiokunnalle antamassaan kirjallisessa lausunnossa: ”Yhtiöittämisen jälkeen myös julkinen sosiaali- ja terveydenhuolto olisi kauppatavaraa: mitään oikeudellista estettä ei olisi sille, että suuret yksityiset toimijat ostaisivat, paitsi pienempiä yksityisiä toimijoita, myös maakuntien perustamia yhtiöitä.”
Lisää aiheesta
Hallinto-oikeuden professori Olli Mäenpää vetää puolestaan Guzeninan mukaan omassa kirjallisessa lausunnossaan sosiaali- ja terveysalan asiantuntijoiden näkemyksiä yhteen toteamalla: ”…uudistus nyt esitetyssä muodossa lisäisi eriarvoisuutta ja toimisi yhdenvertaisuuden periaatetta vastaan.”
Miksi näin huonoa sote-vaihtoehtoa vietiin kiireellä eteenpäin?
Guzenina kysyy kirjoituksessaan miksi näin selkeästi huonoa sote-vaihtoehtoa vietiin hallituksen toimesta kuitenkin valtavalla kiireellä eteenpäin.
– En keksi muuta vastausta kuin häikäilemätön röyhkeys yrittää muuttaa hyvinvointiyhteiskuntamme peruuttamattomalla tavalla markkinoiden temmellyskentäksi, hän vastaa itselleen.
Kuukausien työ ei kuitenkaan ole ollut hänen mukaansa turhaa.
– Hallitus teki eräällä tavalla palveluksen koko suomalaiselle yhteiskunnalle. Perustuslakivaliokunnan lausunto on yksiselitteinen ja selkeä. Yksityisiä palveluntuottajia voi ja on tietyissä tilanteissa hyväkin käyttää julkisen sektorin tukena kansalaisten palveluiden turvaamisessa.
Guzenina kuitenkin korostaa nyt olevan selvää, että Suomi ei ole kokonaisuutena kaupan.
– Tästä lähtökohdasta hallitus joutuu nyt seuraavan sote-esityksensä rakentamaan, ainakin jos haluaa sen etenevän perustuslakivaliokuntaa pidemmälle.
– Se valtava markkinaehtoistamiseen tähtäävä systeemimuutos, jota hallitus ajoi, ei onnistunut. Nyt on ilo todeta, että perustuslaki voitti, ihmiset voittivat.
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.