Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Mielipiteet

Suomi ei panosta kansalaisten terveyteen

iStock

Orpon hallitus tekee toistuvasti merkittäviä leikkauksia terveydenhuoltoon, vaikka Suomen terveydenhuoltoon käyttämä bruttokansantuoteosuus on verrokkimaitamme vähäisempi.

Tarja Vainiola

Euroopan unionin maat käyttivät vuonna 2020 bruttokansantuotteestaan keskimäärin 10,9 prosenttia terveydenhuoltoon, mutta Suomi vain 9,6 prosenttia.

Suomea pienempi osuus bruttokansantuotteesta terveydenhuoltoon käytetään esimerkiksi Sloveniassa, Bulgariassa ja Latviassa. Muissa pohjoismaissa terveydenhuollon osuus oli selkeästi Suomea suurempi, esimerkiksi Ruotsissa 11,4 prosenttia ja Tanskassa sekä Norjassa 10,5 prosenttia. Saksa käytti terveydenhuollon 12,8 prosenttia bruttokansantuotteesta.

Suomessa terveydenhuoltoon käytettävä osuus bruttokansantuotteesta ei ole kasvanut vuosien 2012-2020 aikana huolimatta hoitomahdollisuuksien kehittymisestä ja väestön ikärakenteen muutoksesta.

SEN LISÄKSI, että Suomessa käytetään verrokkimaita vähemmän rahaa terveydenhuoltoon, jaetaan niukka rahoitus neljälle eri toimijalle: yksityinen terveydenhuolto, työterveyshuolto, opiskeluterveydenhuolto ja julkinen terveydenhuolto.

Yksityisen terveydenhuollon julkinen rahoitus käsittää muun muassa Kela-korvaukset, palvelusetelit ja ostopalvelut.

Rahoituksen kohdentaminen neljälle eri toimijalle aiheuttaa tehottomuutta, henkilökuntapulaa ja eriarvoisuutta terveyspalvelujen saatavuudessa. Henkilökuntapulaa yritetään ratkaista sairaaloiden toimintaa karsimalla tai sairaaloita lakkauttamalla, vaikka keskeinen tekijä on päällekkäinen palvelutuotanto.

TERVEYDENHUOLLON eriarvoisuus näkyy esimerkiksi elinajanodotteessa, joka on sidoksissa sosioekonomiseen asemaan. Vuonna 2024 julkaistun Tarkiaisen ym. tutkimuksen mukaan ylimpään tuloviidennekseen kuuluvan miehen elinajanodote on Suomessa 11 vuotta pidempi kuin alimpaan tuloviidennekseen kuuluvan miehen. Vastaava elinajanodotteen ero naisilla oli lähes 6 vuotta.

Tällä hetkellä yksityisessä terveydenhuollossa ja työterveyshuollossa on ylitarjontaa, mikä näkyy päivittäisinä käyttämättöminä lääkärin vastaanottoaikoina.

Toisin on julkisessa terveydenhuollossa, johon kaikki hoitoa tarvitsevat eivät edes jonottamalla pääse. Odotusajat koskevat julkisen terveydenhuollon käyttäjiä ja aiheuttavat viivettä mahdollisten jatkotutkimusten toteutumiseen ja hoidon oikea-aikaiseen saamiseen.

Terveyspalvelujen oikeudenmukaisen ja oikea-aikaisen saatavuuden näkökulmasta on katastrofaalista, että perusterveydenhuollon hoitotakuu kasvatetaan jälleen 90 vuorokauteen.

Kirjoittaja on filosofian tohtori ja Helsingin SDP:n piirihallituksen jäsen.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE