Työmarkkinat
8.4.2025 06:13 ・ Päivitetty: 8.4.2025 06:13
Suomi epäonnistui nuorten työllistämisessä – pitkäaikaistyöttömyys kasvaa ja venyy
Nuorten pitkäaikaistyöttömyys on yli kymmenkertaistunut alle 20 vuodessa. Tämän vuoden alussa pitkäaikaistyöttömiä nuoria oli yli 5 000, kun vielä 2007 heitä oli noin 400.
Nuorten pitkäaikaistyöttömyys on myös syventynyt. Työttömyysjaksot eivät jää enää noin vuoden mittaisiksi. Vähintään kaksi vuotta työttömänä olleiden nuorten määrä on lisääntynyt ja heitä on jo noin tuhat. Enemmistö nuorista pitkäaikaistyöttömistä on miehiä.
– Ilmiö on huolestuttava, niin näiden nuorten kuin yhteiskunnan näkökulmasta. Suomella ei ole tähän varaa, STTK:n ekonomisti Tom-Henrik Sirviö varoittaa.
Sirviö sanoo työvoimapalveluiden epäonnistuneen nuorten työllisyystoimissa. Hän on huolissaan, että työvoimapalveluihin kohdistuvat säästötoimet heikentävät tilannetta vielä lisää.
Sirviön mielestä työvoimapalveluita on kehitettävä ja nuorten pitkäaikaistyöttömien omia palveluprosesseja on vahvistettava.
– Nyt tarvitaan luovuutta ja uusvanhoja keinoja. Pitäisikö esimerkiksi lisätä palkkatuen velvottavuutta, ettei työllisyys katkea palkkatukijakson jälkeen? Palkkatukea voitaisiin uudistaa esimerkiksi siten, että sen avulla pystyttäisiin aidosti luomaan siirtymiä palkkatuetusta lyhytaikaisesti työstä pidempiin työsuhteisiin.
Nyt tarvitaan luovuutta ja uusvanhoja keinoja.
OIKEUS työhön on turvattu perustuslaissa. Sirviön mielestä pitkäaikaistyöttömyyden kehitys kuitenkin kyseenalaistaa, onko näin myös käytännössä.
– Aiemmat nuorten työllisyyden edistämisen toimet, kuten nuorisotakuu, eivät selvästikään ole onnistuneet edistämään pitkäaikaistyöttömien nuorten työllisyyttä.
– Työ on oikeus -ajattelua täytyy vahvistaa. Sitä vahvistaisi esimerkiksi nuorisotakuun uudistaminen tai uusi työtakuu pitkäaikaistyöttömille nuorille. Samalla tulisi harkita aiempaa laveammalla tehtävällä toimivaa työllistämisen valtionyhtiötä, niin sanottua Työkanava 2.0, Sirviö ehdottaa.
Nuorten pitkäaikaistyöttömyyttä ja sen ratkaisuja käsiteltiin STTK:n uudessa Policy Briefissä tänään.
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.