Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Suomi ja Ruotsi lobbaavat viimeiseen asti – ydinvoimasta kolme huolenaihetta

LEHTIKUVA / EMMI KORHONEN

Suomi ja Ruotsi ovat lähettäneet EU-komissiolle yhteisen kirjeen, jossa ne esittävät komission taksonomiapäätökseen muutoksia ydinvoimasta.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Kirjeessä Suomi ja Ruotsi nostavat esille kolme huolenaihetta, jotka liittyvät ydinvoimalle ehdotettuihin teknisiin arviointipäätöksiin.

Maat esittävät muun muassa, että säädökseen ehdotetut ydinvoimainvestointien ajalliset aikarajat pitäisi poistaa. Komissio ehdottaa luonnoksessaan, että olemassa olevat ydinvoimalat olisivat taksonomian piirissä vain vuoteen 2040 ja uudet ydinvoimalat vuoteen 2045 saakka.

Lisäksi Suomi ja Ruotsi haluavat komission ottavan huomioon sen, mitä maissa on jo tehty ydinvoiman loppusijoitusratkaisun toteuttamisessa. Ruotsi teki viime viikolla pitkän harkinnan jälkeen päätöksiä ja aikoo rakentaa samankaltaisen loppusijoitusratkaisun kuin Suomikin.

-  Yleisesti ottaen kriteerien olisi perustuttava Euratomin perustamissopimukseen ja sen johdettuun lainsäädäntöön sekä kansallisiin ydinturvallisuutta ja laitosten lupia koskeviin määräyksiin, kirjeessä todetaan.

Taksonomialla määritellään tieteeseen perustuvat kriteerit kestäville sijoituskohteille. Se toimii jatkossa ohjeena sille, millaisia sijoituksia saa kutsua kestäviksi.

Tarkoitus on lisätä läpinäkyvyyttä ja vaikeuttaa näennäisesti kestävien sijoituskohteiden markkinointia eli niin sanottua viherpesua.

Ydinvoimalla on sekä vankkoja tukijoita että tiukkoja vastustajia.

Kolmas Suomen ja Ruotsin jakama huolenaihe on se, että olemassa olevien ydinlaitosten osalta kriteerit kattavat vain laitosten muuttamisen käyttöiän pidentämiseksi. Kriteereihin pitäisi Suomen ja Ruotsin mielestä kirjata, että myös olemassa olevien ydinlaitosten käytön rahoitus voi saada taksonomianmukaisuuden leiman.

Kirje on osoitettu rahoituspalveluista ja pääomamarkkinaunionista vastaavalle komissaarille Mairead McGuinnessille. Siinä Suomi ja Ruotsi kertovat myös huolensa koko prosessista. Jäsenvaltioiden kuulemiseen on varattu liian vähän aikaa, kirjoittavat elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.) sekä Ruotsin energia- ja digitaalisen kehittämisen ministeri Khashayar Farmanbar.

Komission odotetaan julkaisevan lopullisen taksonomiasäädöksen tällä viikolla. Jäsenmaat ovat luovuttaneet ratkaisuvallan kiistanalaisessa ja jäsenmaita jyrkästi jakavassa kysymyksessä komissiolle.

Kun lopullinen delegoitu päätös on julkaistu, jäsenmaiden muodostamalle neuvostolle ja EU-parlamentille jää neljä kuukautta aikaa tarkastella säädöstä ja joko hyväksyä tai hylätä se. Lopullisen säädöksen julkaisun jälkeen siihen ei voi enää esittää muutosehdotuksia.

Ydinvoimalla on EU-maiden joukossa sekä vankkoja tukijoita että tiukkoja vastustajia. Ranska perustaa energianhuoltonsa pitkälti ydinvoiman varaan, kun taas Saksa päätti Fukushiman ydinturman jälkimainingeissa luopua siitä nopeutetussa tahdissa.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE