Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Kotimaa

Suomi romahti toimittajien turvallisuutta koskevassa mittarissa – HS-oikeudenkäynti yhtenä syynä

LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA
Kuvassa Petteri Orpo kertoo medialle hallituksen muodostamisesta.

Suomi säilytti viidennen sijansa keskiviikkona julkaistussa kansainvälisen Toimittajat ilman rajoja -järjestön (RSF) lehdistönvapautta mittaavassa World Press Freedom Indexissä.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Ykköspaikkaa listalla pitää Norja, ja sitä seuraavat Irlanti, Tanska ja Ruotsi.

Toimittajat ilman rajoja Suomi ry:n puheenjohtajan Yrsa Grüne-Luoman mukaan median tilanne on Suomessa kuitenkin heikentynyt.

180 maata ja aluetta asetellaan indeksille useiden mittareiden yhteispisteiden perusteella, ja mittareissa tarkastellaan muun muassa poliittista ja sosiokulttuurista ympäristöä sekä taloudellisia edellytyksiä. Toimittajien turvallisuutta koskevassa mittarissa Suomi putosi kymmenenneltä sijalta sijalle 23.

Grüne-Luoma kertoo STT:lle, että yksi merkittävä tekijä pisteiden putoamisessa oli oikeudenkäynti, jossa Helsingin Sanomien kaksi toimittajaa tuomittiin Viestikoekeskuksesta julkaistun lehtijutun vuoksi. Niin Suomen osasto kuin kansainvälinen RSF ovat arvostelleet tuomioita tiukasti ja sanoneet sen mahdollisesti aiheuttavan itsesensuuria toimittajien keskuudessa.

-  Kun toimittajat joutuvat nyt pelkäämään jopa langettavia tuomioita työnsä tekemisestä, journalismin elintila kutistuu, Grüne-Luoma huomauttaa tiedotteessa.

VAIKKA viides tila suuressa vertailussa ei edelleenkään ole huono sijoitus, Grüne-Luoma painottaa HS:n toimittajien saamien tuomioiden olevan merkittävä ongelma sekä Suomessa että maailmalla. Puheenjohtaja sanoo RSF:n syystä korostaneen, että tuomiot ovat vaarallinen ennakkotapaus myös kansainvälisesti.

-  Valeuutistehtaat tuhoavat lehdistönvapautta maailmalla, Suomi sahaa omaa oksaansa ihan itse.

Grüne-Luoman mukaan Helsingin Sanomien oikeudenkäynti ei ole ainoa huolestuttava piirre suomalaisessa mediaympäristössä. Hän muistuttaa STT:lle, että tänäkin vuonna on ollut tapauksia, joissa poliisi on puuttunut median kuvaamiseen julkisella paikalla, kuten Turkin suurlähetystöllä järjestetyssä mielenosoituksessa helmikuussa.

KANSAINVÄLISESTI tarkasteltuna Suomen ja muiden Pohjoismaiden tilanne on myönteinen, mutta RSF:n mukaan suunta on koko maailmassa huono. Hyväksi luokiteltuja maita on indeksissä viime vuoden tavoin vain kahdeksan, ja niihin lukeutuvat kärkiviisikon lisäksi Hollanti, Liettua ja Viro. Kaikki hyviksi luokitellut maat sijaitsevat siis Euroopassa.

Listan alimpana on Pohjois-Korea, sen edellä Kiina ja kolmanneksi kehnoimpana Vietnam. Venäjän sijoitus putosi yhdeksän pykälää edellisestä mittauksesta, ja nyt maa löytyy sijalta 164.

RSF:n pääsihteeri Christophe Deloire sanoo tiedotteessa, että indeksissä näkyy valtavaa ailahtelua. Esimerkiksi Brasilia on noussut 18 pykälää sijalle 92 ja Senegal pudonnut 31 pykälää sijalle 104.

PÄÄSIHTEERIN mukaan epävakaus juontuu “viranomaisten lisääntyneestä aggressiivisuudesta monissa maissa ja kasvavasta vihamielisyydestä toimittajia kohtaan sosiaalisessa mediassa ja fyysisessä maailmassa”.

-  Ailahtelevuus on myös seurausta kasvaneesta valesisältöteollisuudesta, joka tuottaa ja levittää disinformaatiota sekä tarjoaa työkalut sen valmistamiseen.

RSF on julkaissut lehdistönvapausindeksiä vuodesta 2022. Indeksin kriteereitä uudistettiin viime vuonna, joten tulokset eivät ole täysin vertailukelpoisia aiempien vuosien kanssa.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE