Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Mielipiteet

Suomi tarvitsee lisää veronmaksajia – koulutukseen panostaminen on ratkaisu kotouttamisen haasteisiin

Suomella on edessään haaste, kuinka turvataan yhteiskunnan tuottamat palvelut niitä tarvitseville tilanteessa, jossa veronmaksajien määrä väestön ikääntyessä ja ikäluokkien pienentyessä vähenee. On ratkaistava, kuinka maahamme saadaan lisää työkykyistä ja työikäistä väestöä.

Marju Markkanen

On valitettavaa, että julkisessa keskustelussa maahanmuuttajista puhutaan usein negatiiviseen sävyyn ja siten, kuin he olisivat yksi yhtenäinen samanlaisten ihmisten joukko. Sitä he eivät ole. Syitä saapua Suomeen on varmasti yhtä monia kuin on tulijoitakin.

Tilastojen mukaan suuri osa tänne muuttavista ulkomaalaisista tulee työn, opiskelun tai rakkauden perässä. Ikävä kyllä osa maahanmuuttajista on joutunut jättämään kotimaansa pakon edessä, jolloin kotiutuminen uuteen maahan ja sen kulttuuriin on monin verroin vaikeampaa. Myös näitä ihmisiä on meidän voitava auttaa, jotta heidän pääsynsä täysivaltaisiksi yhteiskunnan jäseniksi tapahtuisi mahdollisimman sujuvasti ja ennen kaikkea nopeasti.

Koulutus on tärkein tekijä jokaisen Suomeen muuttavan kotoutumisessa. Maahanmuuttajaperheen alle kouluikäisen lapsen tulee päästä heti pedagogisen varhaiskasvatuksen piiriin ja myös silloin, vaikka oleskelulupaa ei vielä olisi myönnettykään. Suomen tai ruotsin kielen oppiminen on kotoutumisen kannalta elintärkeää, mutta myös lapsen oman äidinkielen kehittymistä tulee tukea.

Arvostavat ja merkitykselliset ihmissuhteet sitovat meidät kaikki ympäröivään yhteiskuntaan.

Maahanmuuttajataustaiset nuoret jatkavat kantasuomalaisia harvemmin lukiossa ja heillä on näin myös aikuisina matalampi koulutustausta kuin muilla suomalaisilla ikätovereillaan. Maahanmuuttajataustaisia nuoria on myös kannustettava lukiokoulutukseen ja akateemiselle uralle. Toisen asteen opintojen ohjaus on myös heille erittäin tärkeää.

Niille maahanmuuttajille, jotka aloittavat kasvunsa suomalaisiksi vastaanottokeskuksissa, on tarjottava nykyistä paremmat mahdollisuudet kieli- ja kulttuuriopintoihin. Joutilaisuus, turvattomuus ja epätietoisuus tulevaisuudesta yhdistettynä rankkaan menneisyyteen kotimaassaan, on omiaan hidastamaan sopeutumista yhteiskuntaamme ja antaa monesti sysäyksen syrjäytymiselle.

Kouluissa ja oppilaitoksissa tarvitaan myös maahanmuuttajataustaisia opettajia, jotka toimivat linkkeinä oppilaiden ja opettajien sekä kodin ja koulun välisessä yhteistyössä. Sellaiset maahanmuuttajat, joilla on jo olemassa koulutus, ovat työllistyessään tärkeä kansantaloudellinen investointi ja heistä meidän on pidettävä kiinni.

Arvostavat ja merkitykselliset ihmissuhteet sitovat meidät kaikki ympäröivään yhteiskuntaan. Mikäli näitä ei ole, ihmisen elämästä voi tulla traagista selviytymistaistelua ilman toivoa. Maahanmuuttajien on voitava päästä nykyistä nopeammin todelliseksi osaksi arkeamme sillä ainoastaan siten he voivat antaa osansa yhteiskuntamme rakentamiseen ja rahoittamiseen.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE