Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Suorat sanat Suomen Perustan julkaisusta: “Suoraan kytköksissä perussuomalaisiin ja perussuomalaisten ajamaan ja edistämään politiikkaan”

Vasemmistoliiton kansanedustaja ja vasemmistonaisten puhenainen Veronika Honkasalo kommentoi perussuomalaisten ajatuspajan Suomen Perustan tällä viikolla julkaisemaa pamflettia Totuus kiihottaa.

Demokraatti

Demokraatti

Honkasalo huomauttaa, että ulkaisu julkistettiin perussuomalaisten järjestämässä tiedotustilaisuudessa.

“Paikalla oli muun muassa puheenjohtaja Jussi Halla-aho. Julkaisu on siis suoraan kytköksissä perussuomalaisiin ja perussuomalaisten ajamaan ja edistämään politiikkaan.”

Honkasalo kirjoittaa verkkosivuillaan, että kyse ei ole myöskään yksittäistapauksesta.

“Joidenkin perussuomalaisten poliitikkojen avoimen muukalais- ja naisvihamieliset kommentit ovat olleet laajasti tiedossa jo vuosien ajan.”

Honkasalon mukaan Suomen Perustan julkaisu edustaa jatkumoa, jossa naisviha ja rasismi normalisoidaan.

“Jos normalisoinnin mekanismeja ei tunnisteta eikä niistä rohjeta keskustella, tehdään tilaa uusille vastaaville avauksille ja luodaan kasvualustaa vihalle ja vastakkainasettelulle. Muun muassa näistä syistä on tärkeää sanoa ääneen, että Suomen perustan julkaisu on demokratian vastainen ja ihmisoikeuksia loukkaava.”

Lisää aiheesta

Tiede- ja kulttuuriministeri Hanna Kosonen (kesk.) ilmoitti eilen Twitterissä, että opetus- ja kulttuuriministeriö ottaa selvittääkseen perussuomalaisten ajatuspajan julkaisua ja tutkii, onko se ristiriidassa valtionavustuspäätöksen kanssa.

“Toivon, että tämä julma ja vihamielinen teksti herättää laajempaa keskustelua nationalismista, vallasta ja demokratiasta, jonka tulee olla muutakin kuin parlamentarismia – sen tulee olla kaikkien ihmisten oikeuksia ja toimintamahdollisuuksia lisäävää”, Honkasalo kirjoittaa.

Ajatuspajan maanantaina julkaistussa teoksessa kirjoittaja Jukka Hankamäki muun muassa syytti esimerkiksi alaikäisten seksuaaliseen hyväksikäyttöön liittyvästä grooming-ilmiöstä naisten “pihtauspolitiikkaa”, kyseenalaisti avioliitossa tapahtuvan raiskauksen kriminalisoinnin sekä vähätteli seksuaalisen hyväksikäytön uhreja.

Suomen Perustan hallituksessa on useita tunnettuja perussuomalaisia, muun muassa Laura Huhtasaari ja Riikka Purra.

Suomen Perustan kohua herättänyt julkaisu ei käynyt riittävän monien esilukijoiden läpi, ajatuspajan hallituksen puheenjohtaja Arto Luukkanen (ps.). sanoi eilen Luukkasen mukaan toimituksellisissa käytännöissä on tässä mielessä käynyt virhe.

– Julkaisutoiminnassa meillä on hyvät prosessit yleensä. Kirjat luetaan monta kertaa, ja siinä on useampia lukijoita. Tässä nyt sitten kävi niin, että lukijoita ei ollut tarpeeksi. Se on sitten varmaan tämä korona-aika ja toiminnanjohtajan vaihdos. Kaikkea tällaista on tapahtunut, Luukkanen kertoi STT:lle.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE