Työmarkkinat
15.4.2020 12:09 ・ Päivitetty: 15.4.2020 12:09
Superin selvitys: Lähi- ja perushoitajista 75 prosenttia harkitsee alanvaihtoa – työn kuormittavuus on lisääntynyt
Suomen lähi- ja perushoitajaliitto Superin kyselyyn vastanneista hoitajista valtaosa kokee työnsä raskaaksi tai erittäin raskaaksi ja 75 prosenttia on harkinnut alan vaihtoa viimeisen vuoden aikana.
Super selvitti jäsentensä työn kuormittavuutta ja työssä viihtymistä maaliskuussa ennen koronakriisin puhkeamista ja poikkeuslakien käyttöönottoa.
Super muistuttaa, että sosiaali-, terveys- ja kasvatusalalla työpaikkojen ongelmat hoidon laadussa ja työntekijöiden kuormittumisessa vaikuttavat alan veto- ja pitovoimaan nyt ja tulevaisuudessa.
– Vaikka selvityksen perusteella työ koetaan merkityksellisenä, jaksamisongelmat pakottavat työntekijät pohtimaan alanvaihtoa. Vain noin joka kolmas vastaaja uskoi, että pystyy työskentelemään terveytensä puolesta nykyisessä ammatissaan kahden vuoden kuluttua, sanoo Superin asiantuntija Sari Erkkilä tiedotteessa.
– Huolestuttavaa on, että myös alan koulutukseen hakeutuminen on vähentynyt. Ongelmiin tulee puuttua välittömästi, sillä teoista riippuu, kuinka laadukas sosiaali-, terveydenhuolto- ja kasvatusala meillä tulevaisuudessa on, hän painottaa.
Raskaimmaksi työ koettiin vanhustenhoidossa, kotihoidossa ja terveyskeskuksen vuodeosastolla.
Superin mukaan sen tekemä selvitys paljastaa, että keinot sosiaali-, terveys- ja kasvatusalan ongelmien ja työntekijöiden kuormittumisen ratkomiseksi muun muassa työtä organisoimalla, lainsäädäntöuudistuksin sekä teknologian avulla ovat olleet riittämättömiä.
”Hoidon ja työn laatu ei ole parantunut eikä työntekijöiden kokemus työn kuormittavuudesta ole vähentynyt, vaan tilanne on huonontunut”, tiedotteessa todetaan.
Työnsä raskaaksi tai erittäin raskaaksi koki 73 prosenttia vastaajista. Raskaimmaksi työ koettiin vanhustenhoidossa, kotihoidossa ja terveyskeskuksen vuodeosastolla. Superin vuoden 2016 työhyvinvointiselvitykseen verrattuna työnsä raskaaksi kokevien määrä oli noussut 51 prosentista 60 prosenttiin.
Kuormitus koettiin sopivimmaksi ensihoidossa, koulussa sekä mielenterveys- ja päihdetyössä.
Selvityksen mukaan työn henkinen kuormittuvuus on kasvanut. Vastaajista 83 prosenttia arvioi työn henkisen kuormittuvuuden lisääntyneen viimeisen vuoden aikana. Eniten sen koettiin lisääntyneen kotihoidossa ja vastaanottotyössä. Fyysinen kuormitus oli pysynyt lähes ennallaan verrattuna neljän vuoden takaisiin lukemiin.
Erityisesti alanvaihtoa harkittiin varhaiskasvatuksessa.
Vuoden 2016 selvitykseen verrattuna jatkuvasti alan vaihtoa harkitsevien määrä nousi yli 8 prosenttia. Vastaajista 75 prosenttia oli harkinnut alanvaihtoa viimeisen 12 kuukauden aikana.
Erityisesti alanvaihtoa selvityksen mukaan harkittiin varhaiskasvatuksessa. Tämä saattaa Superin mukaan johtua lakimuutoksesta, jossa lastentarhanopettajien määrää lisättiin ja lastenhoitajien määrää vähennettiin.
Superin kysely lähetettiin 2.–15.3.2020 liiton suomenkielisille varsinaisille jäsenille, joilla oli työsuhde voimassa. Kyselyn vastaanottajia oli yhteensä 48 651 ja heistä 17 prosenttia eli 8175 vastasi kyselyyn. Vastaajista liki 70 prosenttia työskenteli kuntasektorilla. Vanhustenhoidossa heistä työskenteli 42 prosenttia ja kotihoidossa 19 prosenttia. Superissa on yhteensä 90 000 jäsentä.
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.