Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Kotimaa

Supo: Tämän takia Venäjä välttää rikkomasta infraa Suomen rajojen sisällä – verkosta ja mereltä se on helpompaa

LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA
Supon päällikkö Antti Pelttari arvioi, ettei muun muassa Venäjällä ole syitä tehdä fyysisiä tihutöitä Suomen rajojen sisäpuolella.

Venäjä tuskin uskaltaa rikkoa fyysisesti energia- tai tietoliikenneinfraa Suomen maaperällä, Supo ennustaa. Kansainvälisellä alueella ja verkossa jokainen kiusantekijä pystyy helpommin luistelemaan vastuusta.

Petri Korhonen

Demokraatti

Suojelupoliisin päällikön Antti Pelttarin mukaan on paljon syitä olettaa, että suomalaiseen kriittiseen infrastruktuuriin vaikuttavia fyysisiä iskuja tai häirintää tehdään vastedeskin Suomen rajojen ulkopuolelta.

Todennäköisesti se tapahtuu merellä ja mereltä, monestakin eri syystä.

– Merellä sijaitsevan infran suojeleminen on vaikeampaa ja tekniikkakin on haavoittuvampaa kuin maalla, Pelttari sanoo.

Hän esitteli tänään torstaina Helsingissä tiedustelupalvelunsa laatimaa kansallisen turvallisuuden vuosikatsausta. Katsauksessa Supo arvioi, että Suomella ei ole tällä hetkellä edessään suoraa sotilaallista uhkaa edes Venäjältä.

Muunlaisen meihin kohdistuvat vakavan kiusanteon riskit ovat sen sijaan korostuneet, etenkin verkkorikollisuuden muodossa mutta myös lähialueiden kautta tehtynä.

Ei liene sattumaa, että Suomen ja Viron välisen Baltic Connector -kaasuputken nyt paljastunut katkaisukohta sijaitsee Suomenlahden syvimmissä osissa, Suomen talousalueella muttei Suomen aluevesillä.

Lisää aiheesta

KANSAINVÄLISILLÄ merialueilla tehdyt tihutyöt ovat Pelttarin mukaan iskijälle poliittisestikin huomattavasti “helpompia”.

Vihamielinen operoiminen Nato-maan alueella aktivoisi puolustusliiton yhteistyöartiklat, ja johtaisi välittömiin vastatoimiin.

Myös tekojen tutkiminen on ulkomerellä vaikeampaa, koska päävastuu rikoksen selvittämisestä putoaa eri viranomaisten, sotilaiden ja poliisin toimialueiden – sekä joskus useampien valtioidenkin – väliin.

– Tämä vaikeus nähtiin jo NordStream-putkien räjäytysten aikaan, Pelttari muistuttaa Demokraatille.

Sekin sabotaasi tapahtui Itämeren kansainvälisellä alueella Ruotsin ja Tanskan välissä.

MERENPOHJASSA tehtyjen iskujen tekijä voi jäädä selvittämättä pitkäksikin aikaa. Mikäli suoraa syyllistä ei pystytä nopeasti osoittamaan, Baltic Connectorin rikkominen täyttäisi myös kansainvälisen anonyymin terrorismin tunnusmerkit.

– Mielestäni on epätodennäköistä, että ainakaan Itämeren Nato-maat ja Ruotsi luokittelisivat teon ihan tavanomaiseksi terrorismiksi, Antti Pelttari sanoo.

Sen sijaan Venäjä voisi omista syistään näin tehdä. Venäjä voi ilmoittaa pitävänsä jotain Itämeren aluetta terrorismin uhan alaisena – ja siirtää sinne täysin laillisesti merivoimiaan terrorismin vastaisen sodan varjolla.

– On näkynyt skenaarioita siitä, että suurella sotaharjoituksella Venäjä voisi käytännössä estää länsimaisen meriliikenteen jollain kansainvälisellä alueella. Tällaisesta tarpeesta ei kuitenkaan ole juuri nyt mitään merkkejä, Pelttari sanoo.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE