Kotimaa
22.8.2017 15:15 ・ Päivitetty: 22.8.2017 14:44
Supo: Turvapaikanhakijoista annettujen vihjeiden määrä kasvanut Turun puukotusten jälkeen – ”Kansalaiset herkistävät aistejaan”
Radikalisoituneista turvapaikanhakijoista annettujen vihjeiden määrä näyttää Suojelupoliisin tietojen mukaan kasvaneen viime perjantaisen puukkoiskun jälkeen. Supon viestintäpäällikön Jyri Rantalan mukaansa yleinen huomio poliisin työssä on, että kun jotakin tapahtuu, vihjeiden määrä lisääntyy.
– Kansalaiset herkistävät aistejaan.
Suojelupoliisi tiedotti eilen saaneensa alkuvuodesta vihjeen Turun puukotuksien pääepäillyn radikalisoitumisesta Lounais-Suomen poliisin kautta. Vihjeen mukaan teosta epäilty vaikutti radikalisoituneelta ja oli kiinnostunut ääriajattelusta.
Viestintäpäällikö Rantala toteaa Demokraatille, ettei Supo voi määritellä vihjeen antajan yksityisyydensuojan vuoksi tarkemmin vihjeen vastaanottamisen ajankohtaa tai toimitustapaa. Vihje tuli kuitenkin viranomaislähteiden ulkopuolelta, joten toisin sanoen se voidaan tulkita tulleen yksityishenkilöltä. Vihje ei kuitenkaan johtanut epäillyn tarkempaan seurantaan.
– Vihjeitä käsiteltäessä priorisoimme niissä esiintyvää väkivallan uhkaa. Päivittäiseen työhömme kuuluu kiireellisimmiksi arvioimiemme vihjeiden valikoiminen, Rantala kertoo.
Hän huomauttaa, että poliisin tietoon saatetut vihjeet eivät ole ainoa väylä saada tietoa. Supon toiminnassa keskeistä onkin sen oma tiedonhankinta sekä ulkomailta saadut raportit.
Supo seuraa tarkemmin noin 350 henkilöä.
Lisää aiheesta
Tällä hetkellä Supo seuraa tarkemmin noin 350 henkilöä. Tarkemman seurauksen kohdehenkilölistalla olevilla henkilöillä on vahvoja kytköksiä terroristisiin järjestöihin tai terroristiseen toimintaan. Rantala ei kiistä, etteikö seurattavien henkilöiden määrä nousisi korkeammaksi, mikäli Supolla olisi enemmän resursseja käytettävänään.
– Luku on elävä. Mitä enemmän teemme työtä, sitä enemmän seurattavia henkilöitä löytyy.
Vuoden 2015 pakolaiskriisin jälkeen turvapaikanhakijoiden määrä on pysynyt aikaisempaa korkeampana. Myös suojelupoliisin vastaanottaman tiedon määrä on kasvanut räjähdysmäisesti. Käytettävissä olevien resurssien määrä ei ole pysynytkään Rantalan mukaan täysin perässä.
– Työmäärä on ollut niin valtava, että lisäresursointi ei ole kulkenut käsikädessä. Tämä johtaa siihen, että mitä enemmän meillä on tietoa, sitä enemmän joudumme priorisoimaan.
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.