Palkittu politiikan aikakauslehti.
Katso hinnat!

Pääkirjoitukset

16.9.2021 19:00 ・ Päivitetty: 16.9.2021 19:00

Suuren enemmistön elämää ei pidä rajoittaa määräänsä enempää ainakaan uppiniskaisen vähemmistön vuoksi

Lehtikuva

Koronakriisin aika on tuntunut monesta tuskallisen pitkältä ja liki loppumattomalta kärsimystieltä. Rajoituksilta rajoitusten perään. Yritysten konkursseja, irtisanomisia ja lomautuksia. Silti aika harva tohti ennustaa puolitoista vuotta sitten, että avain ulos pandemiasta, rokotteet, olisivat näin pitkällä vain noin 18 kuukautta kriisin alkamisesta. Mikä tiedeyhteisön voitto.

Rane Aunimo

Demokraatti

Hallitus ilmoitti viime viikolla odotetun uutisen. Uuden koronastrategian lähtökohtana on se, että yhteiskunta pidetään auki eikä valtakunnallisia rajoituksia jatkossa ole. Strategian toimeenpano alkoi välittömästi. Valtakunnallisista rajoituksista ja suosituksista luovutaan kokonaan, kun vähintään 80 prosenttia yli 12-vuotiaista on rokotettu kahteen kertaan tai kun kaikilla rokotusten kohderyhmään kuuluvilla on ollut mahdollisuus saada kaksi rokotetta. Näin voisi olla jo lokakuussa, jos kaikki menee hyvin.

Tilanne on suuressa kuvassa häkellyttävän hyvä.

TAHTOTILA on siis selvä, vaikka konkretia on osin auki. Kaikki eivät rokotetta halua, ja valinta on heidän. Jokainen päättää omasta elämästään, aikuinen omalla vastuulla. Yhteiskunta ei kuitenkaan voi eikä sen pidä rajoittaa suuren enemmistön normaalia elämää määräänsä enempää ainakaan uppiniskaisen vähemmistön vuoksi.

Kaikki eivät ole pärjänneet koronan keskellä yhtä hyvin, eikä kaikkia ole kohdeltu tasapuolisesti. Sekin on syytä tunnustaa. Tapahtuma-alalla tuskin kukaan on voinut ennustaa kriisin aikana varmasti, minkälaisen tilaisuuden missäkin saa järjestää tiettynä aikana joskus tulevaisuudessa. Jotkut ovat kapinoineetkin inhimillisesti ymmärrettävästi, kun yllättäviä käänteitä on tapahtunut. Helsingin Juhlaviikot peruuntui viime tingassa, maan suurin elokuvafestivaali Rakkautta ja anarkiaa taas järjestetään pääkaupungissa vain kuukautta myöhemmin. Harva kansalainen osaa selittää eroa.

Toisaalta tilanne on suuressa kuvassa häkellyttävän hyvä. Sekin pitää tunnistaa ja tunnustaa. Koronaan kuolleita on Suomessa vain noin tuhat. Suomen talous puuskuttaa lähes ilmiömäisesti ja työllisyysaste on korkeaa luokkaa. Vaikka äänekkäitä kriitikoita kuuntelemalla voisi muuta luulla, Suomessa asioita on hoidettu pääsääntöisesti erittäin onnistuneesti. Murehdittavaa riittää, kun murehtii.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

Demokraatti.fi

Tilaa Demokraatti

Demokraatti on politiikkaan, työelämään ja kulttuuriin erikoistunut aikakauslehti, joka on perustettu Työmies-nimellä vuonna 1895.

Kaikki ei ole sitä miltä näyttää.

Tilaa demokraatti →
2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE
KIRJAUDU