Politiikka
22.6.2016 11:18 ・ Päivitetty: 22.6.2016 11:18
Suuren valiokunnan demarit: Julkiset palvelut TTIP:n ulkopuolelle
Eduskunnan suuren valiokunnan demariedustajat haluavat TTIP-neuvotteluille tiukat reunaehdot. Suuri valiokunta otti keskiviikkona kantaa TTIP:hen eli EU:n ja Yhdysvaltain vapaakauppasopimukseen. Valiokunnan demariryhmän mukaan sopimus voi parhaimmillaan tuoda uusia työpaikkoja ja talouskasvua Eurooppaan sekä parantaa yritysten markkinoille pääsyä.
– Ihanteellisessa tilanteessa vapaakauppajärjestelmä estää markkinoiden ajautumisen tilaan, jossa markkinoita hallitsevat vain muutamat suuret toimijat. Vapaakauppa voi luoda tilaa ja menestymisen edellytyksiä pienille yrityksille, suuren valiokunnan 2. varapuheenjohtaja Tytti Tuppurainen sanoo.
TTIP voi hänen mukaansa asettaa standardeja tulevaisuuden kauppasopimuksille.
– Sen avulla on mahdollista luoda vahvoja pelisääntöjä maailmankaupalle ja edistää näin hyvinvointia myös Euroopan ja Yhdysvaltojen ulkopuolella.
Sopimusneuvotteluille on Tuppuraisen mukaan asetettava tiukat reunaehdot.
– Sopimuksen on hyödytettävä yhteiskuntia kokonaisuudessaan, ja sen on tuotava vakautta palvelumarkkinoille, turvattava julkiset palvelut ja mahdollistettava paikallisen pienyrittäjyyden kehittäminen.
Sosiaali- ja terveyspalvelut on jätettävä sopimuksen ulkopuolelle.
Suuri valiokunta nosti lausunnossaan esille monia näkökulmia muun muassa julkisiin palveluihin, ympäristönsuojeluun, maatalouteen, työntekijöiden oikeuksiin sekä investointisuojaan ja riitojenratkaisuun liittyen.
– Valiokunnan demariryhmä katsoo, että julkisten palvelujen rajaaminen pois sopimuksen piiristä on äärimmäisen tärkeää, ja julkisen palvelun määritelmän on oltava selkeä ja kattava. Sosiaali- ja terveyspalvelut on jätettävä sopimuksen ulkopuolelle riippumatta niiden järjestämis-, rahoittamis- ja tuottamistavasta nyt tai tulevaisuudessa, painottaa Tuppurainen.
Demarit ovat huolissaan Suomen hallituksen sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistamishankkeesta.
– Hallitus haluaa avata sote-palveluita entistä enemmän yksityisille yrityksille, mikä asettaisi yksityiset ja julkiset toimijat samalle viivalle kilpailemaan olemassaolostaan. TTIP-neuvottelujen yhteydessä suunnitelma on ongelmallinen, sillä yksityiset sote-palvelut eivät enää lähtökohtaisesti nauttisi julkisten palvelujen suojasta.
– EU-lainsäädäntö ei velvoita jäsenvaltioita avaamaan julkisia palveluita kilpailulle, vaan kyseessä on kansallinen hanke. Hallituksen tulisi nyt nähdä suunnitelmiensa mahdolliset vaikutukset, etenkin jos TTIP tulee voimaan, Tuppurainen sanoo.
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.