Työmarkkinat
30.11.2020 11:29 ・ Päivitetty: 30.11.2020 11:29
”Synkkä päivä” – Neste investoi vielä kolme vuotta sitten Naantaliin 90 miljoonaa – Pro: lyhytnäköistä toimintaa
Ammattiliitto Pron puheenjohtaja Jorma Malinen ei voi mitenkään olla tyytyväinen tilanteeseen, jossa 370 henkilöä jää ilman työtä ja kokonainen jalostamo suljetaan.
Öljynjalostaja Neste ilmoitti tänään Naantalin jalostamon lakkauttamisesta ja uudelleenjärjestelyistä Porvossa. Irtisanomisista noin 70 koskee toimihenkilöitä.
– Tämä on synkkä päivä Naantalin jalostamolle. Yt-neuvotteluissa nähtiin kuitenkin onnistumisiakin, kun henkilöstön ehdotuksia ulkoistamisen vaihtoehdoille kuunneltiin, Malinen toteaa tiedotteessa.
Monen työntekijän työnkuva muuttuu, kun tehtäviä uudelleenorganisoidaan.
– Nesteen on varmistettava, että jatkossa ei synny tilannetta, että osaaminen vanhenee, Malinen painottaa.
Neste kertoo tarjoavansa henkilöstölleen uudelleensijoitusvelvoitteen mukaisesti uusia työtehtäviä, joihin tarjotaan koulutusta. Paikkakunnan vaihtoa tuetaan muuttoavustuksella.
Irtisanottaville Neste tarjoaa eläkejärjestelyjä ja tukipaketteja, joihin sisältyy starttiraha tukemaan koulutusta tai yrittäjyyttä. Lisäksi yritys toteuttaa muutosturvaohjelmaa, johon sisältyy erilaisia uudelleen työllistymistä tukevia toimia.
Lisää aiheesta
Neste on sitoutunut Hiilineutraali kemianteollisuus -hankkeeseen, ja se vaatii, että yrityksessä on osaavaa henkilöstöä. Henkilöstön osaamista ylläpidetään ja kehitetään monipuolisesti, jotta muutostilanteissa ihmisillä on kykyä aloittaa uusia tehtäviä.
”Naantalin toimintaa olisi pitänyt kehittää vuosien varrella.”
Taloudellisilla mittareilla yritys on yksi Suomen lähivuosien menestyneimmistä, Pro huomauttaa.
– Taloudellisten resurssien puolesta yhtiöllä on erinomaiset mahdollisuudet hoitaa irtisanottujen uudelleentyöllistymisvelvoitteet esimerkillisellä tavalla, Malinen arvioi.
Öljytuotteiden kysyntä on vähentynyt ja tulevaisuudessa uusiutuvien energiaratkaisujen osuus kulutuksesta kasvaa.
Malinen näkee parannettavaa jalostamon tuotteiden elinkaariajattelussa. Öljynjalostuksen investoinnit tehdään yleensä pitkällä tähtäimellä.
– Naantalin toimintaa olisi pitänyt kehittää vuosien varrella. Vuonna 2017 investoitiin 90 miljoonaa ja tavoitteena oli toiminnan varmistaminen. Nyt kolme vuotta myöhemmin toimintaa ollaan ajamassa alas, joten toiminta näyttää lyhytnäköiseltä.
Päästörajat ja Naantalin jalostamoalueen vuonna 2022 umpeutuvat ympäristöluvat olivat tiedossa. Uudet ympäristöluvat olisivat vaatineet vihreämpiä teknologiaratkaisuja.
Porvoon Kilpilahden toimintaa on kehitetty kohti biopolttoaineiden valmistusta.
– Tuotevalikoimaa olisi pitänyt suunnitella tulevaisuutta varten myös Naantalissa. Sen annettiin vanhentua käsiin, vaikka olisi pitänyt kehittää pitkäjänteisesti, Malinen sanoo.
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.
Lisää aiheesta
Talous
30.11.2020 09:47
Naantali huutaa valtiota apuun: pikainen tukipaketti tarpeen – Lintilä luottavainen: ”Jalostamon alue on jo herättänyt mielenkiintoa”
Talous
30.11.2020 07:04
”Ymmärrän, että tämä uutinen on vaikea ottaa vastaan” – Nesteen jalostamon taru loppuu, noin 370 työtehtävää häviää
Työmarkkinat
20.11.2020 07:56
Nesteeltä lähdössä jopa 470 työpaikkaa – henkilöstöryhmät nyreissään: ”Meidän apumme ei ole kelvannut”