Internationellt

Synligare roll för Kaczyński i Polen

Pixabay
Regeringskrisen i Polen verkar vara över nu när Jarosław Kaczyński tar emot utnämningen till vice premiärminister.

Partiledaren för Lag och rättvisa (PiS), Jarosław Kaczyński, 71, har valt att ta en synligare roll i den polska politiken. Han har styrt regeringens arbete bakom kulisserna sedan PiS återkom till makten 2015 men kommer nu att synas ytterligare som vice premiärminister. Mateusz Morawiecki fortsätter som premiärminister och antalet kvinnor i den polska regeringen sjunker från fyra till enbart en i den senaste regeringsombildningen.

Topi Lappalainen

Arbetarbladet

 

 

Morawieckis mest kontroversiella utnämning är Przemysław Czarnek till utbildnings- och vetenskapsminister. När president Andrzej Duda fick kritik under sommaren för sin kampanj mot HBT-personer, försvarade Czarnek honom i en TV-sändning med påståendet att det är ”idiotiskt” att tala om mänskliga rättigheter när HBT-personer inte är ”jämställbara med normala personer”.

 

Regeringsombildningen innebär att Kaczyński blir starkare delaktig i dagspolitiken och kommer speciellt att ha ansvar för den nationella säkerheten som vice premiärminister. Regeringen var nära att falla efter att djurrättslagen godkändes i underhuset, sejmen. De mindre regeringspartierna var speciellt missnöjda med förbudet mot pälsnäringen. Den har varit en betydelsefull näring i Polen men dess betydelse har sjunkit när efterfrågan för polska pälsprodukter har kraftigt minskat inte minst i Storbritannien som tidigare var en viktig marknad. Lagen förväntas bli godkänd även i senaten i början av oktober, eftersom den har stöd av både det största regeringspartiet Lag och rättvisa och oppositionen.

 

Djurrättslagen som ännu ska behandlas i senaten och därfter godkännas av presidenten omfattar också förbud mot djur på cirkus och förbud av rituell slakt, inklusive kosher- och halalslakt. Förbudet mot djur på cirkus ska omfatta alla djur, inte enbart vildfångade djur som det tidigare förbudet har gällt. Övergångstiden är ett år, samma tid som gäller för pälsfarmarna om lagen träder i kraft.

 

Syftet med närvaron av Kaczyński på regeringsmötena är en stramare disciplin och starkare sammanhållning i regeringsarbetet. Än så länge har premiärministern ändå behövt godkänna alla överenskommelser han gör med de övriga partierna i regeringskoalitionen med sin partiledare. Om högerregeringen kommer att ha det lättare internt återstår att se. Vikten av pälsdjursfrågan verkar åtminstone inte vara tillräckligt stor att fälla regeringen och det blir inga omedelbara nyval. Medan oppositionen röstar med PiS i djurrättsfrågan, behövs det även fortsättningsvis två mindre högerpartier för att behålla regeringens majoritet.

Dela denna artikel

Kommentarer

Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.

Sähköpostiosoitteesi

Mest lästa

Senast

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Chefredaktör: Johan Kvarnström
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE