Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

30.4.2025 09:21 ・ Päivitetty: 30.4.2025 09:21

Syyttäjä vaatii KKO:ssa Katri Kulmunin erityisavustajalle rangaistusta

LEHTIKUVA / VESA MOILANEN
Ex-erityisavustaja Kari Jääskeläinen tilasi Katri Kulmunille (kesk.) esiintymiskoulutusta viestintätoimisto Tekiriltä, kun Kulmuni toimi Antti Rinteen (sd.) hallituksen elinkeinoministerinä.

Korkein oikeus (KKO) on myöntänyt syyttäjälle valitusluvan entisen elinkeinoministerin Katri Kulmunin (kesk.) erityisavustajan virkarikosasiassa. Syyttäjä vaatii avustajalle vähintään 60 päivän ehdollista vankeusrangaistusta petoksesta ja virkavelvollisuuden rikkomisesta.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Korkeimmassa oikeudessa on arvioitavana, liittyikö erityisavustajan ministerille tilaama esiintymisvalmennus ministerin virkatehtäviin. Kyse on joulukuussa 2019 viestintätoimisto Tekirin Kulmunille antamasta koulutuksesta, jonka ministeriö maksoi.

Tekir antoi Kulmunille valmennusta Ylen A-studion lähetykseen, jossa puolueiden puheenjohtajat keskustelivat samana päivänä pyydettyyn hallituksen eroon sekä tulevan hallituksen muodostamiseen ja hallitusohjelmaan liittyvistä asioista.

ESIINTYMISVALMENNUKSEN lisäksi Tekir antoi Kulmunille joulukuussa 2019 viestintäkoulutusta Instagram-kohun jälkimainingeissa. Kohu syntyi, kun Kulmuni kysyi Instagram-tarinassaan, mitä mieltä ihmiset ovat siitä, pitäisikö Syyrian al-Holin leiriltä tuoda Suomeen vain lapset vai lapset ja äidit.

Kysely herätti laajalti pahennusta ja se ylitti uutiskynnyksen myös kansainvälisesti. Kulmuni poisti tarinan myöhemmin ja myönsi sen olleen epäonnistunut.

Alun perin syyttäjä vaati Kulmunin erityisavustajana toimineelle Kari Jääskeläiselle rangaistusta esiintymisvalmennuksen hankkimisen lisäksi myös Instagram-kohuun liittyvän viestintäkoulutuksen hankinnasta.

Korkeimman oikeuden nyt myöntämä valituslupa koskee kuitenkin vain A-studioon liittyvää esiintymisvalmennusta, eikä syyttäjä enää vaadi Jääskeläiselle rangaistusta Instagram-kohuun liittyvän viestintäkoulutuksen hankinnasta. Asia vahvistettiin korkeimmasta oikeudesta STT:lle keskiviikkona.

Lisää aiheesta

HELSINGIN käräjäoikeus tuomitsi vuonna 2023 Jääskeläisen kolmen kuukauden ehdolliseen vankeuteen petoksesta ja virkavelvollisuuden rikkomisesta. Käräjäoikeus katsoi tämän tahallisesti erehdyttäneen työ- ja elinkeinoministeriötä maksamaan sille kuulumattoman laskun Kulmunin esiintymisvalmennuksesta ja Instagram-kohun jälkeisestä viestintäkoulutuksesta. Jääskeläisen katsottiin aiheuttaneen ministeriölle yli 13  000 euron vahingon.

Käräjäoikeuden mukaan valmennukset ja koulutukset liittyivät Kulmunin rooliin keskustan puheenjohtajana. Jääskeläinen kiisti syytteen ja sen, että olisi erehdyttänyt ketään. Kulmunia ei epäilty rikoksesta.

Helsingin hovioikeus taas katsoi hankintojen liittyneen ministerin tehtäviin ja hylkäsi lokakuussa 2024 Jääskeläisen tuomion petoksesta ja virkavelvollisuuden rikkomisesta. Hovioikeus totesi ratkaisussaan, että rajanveto ministerin ja puoluepoliittisen toiminnan välillä on vaikeaa ja roolien väliset rajat voivat olla tulkinnanvaraisia tai jopa päällekkäisiä. Hovioikeus katsoi, ettei asiassa esitetty selvitys tukenut väitettyä erehdyttämistarkoitusta.

KULMUNI ehti toimia puolisen vuotta Antti Rinteen (sd.) hallituksessa elinkeinoministerinä, kunnes Rinteen hallitus kaatui joulukuun alussa 2019. Sitä seurasi Sanna Marinin (sd.) hallitus, jossa Kulmuni toimi valtiovarainministerinä.

Suomen Kuvalehden jutusta alkanut viestintäkoulutuskohu johti lopulta Kulmunin eroon valtionvarainministerin paikalta kesällä 2020.

Lehden mukaan Kulmunille oli annettu viestintäkoulutusta valtion rahoilla kaikkiaan miltei 50  000 eurolla. Valtiovarainministeriön tiedoista selvisi myöhemmin, että laskujen mukaan summa oli suurempi, noin 56  000 euroa. Valmennuksen maksoivat valtiovarainministeriö sekä työ- ja elinkeinoministeriö.

Kulmunin viestintäkoulutuksista kanneltiin myös oikeuskanslerinvirastoon, ja oikeuskansleri Tuomas Pöysti moitti Kulmunia riittämättömästä harkinnasta valtion varojen käytössä viestintäkoulutuksissaan.

Kesällä 2020 Kulmuni kertoi maksaneensa valmennusten kulut työ- ja elinkeinoministeriön sekä valtionvarainministeriöiden tileille.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

Demokraatti.fi

Tilaa Demokraatti

Demokraatti on politiikkaan, työelämään ja kulttuuriin erikoistunut aikakauslehti, joka on perustettu Työmies-nimellä vuonna 1895.

Kaikki ei ole sitä miltä näyttää.

Tilaa demokraatti →
2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE
KIRJAUDU