Politiikka

Taas yksi akavalainen liitto mukaan mielenilmaisuun: ”Hallitus lupasi, ettei työttömyysturvasta leikata”

Lehtikuva/ Heikki Saukkomaa
Lehtikuva/ Heikki Saukkomaa
Lehtikuva/ Heikki Saukkomaa

Akavan Erityisalat osallistuu 2. helmikuuta Helsingissä järjestettävään työttömyysturvan niin sanottuja aktiivimalleja vastustavaan mielenilmaukseen. Lisäksi se käynnistää aktiivimallista käytävään keskusteluun eri näkökulmia tuovan somekampanjan.

– Mielestämme laissa on yhdenvertaisuusongelma, koska työttömyysturvan taso ei voi vaihdella sen mukaan, onko työtä tai palveluja tarjolla, Akavan Erityisalojen puheenjohtaja Maarit Helén perustelee.

Hänen mukaansa malli myös käytännössä leikkaa työttömyysturvaa ja sotii näin kilpailukykysopimusta vastaan. Kiky-sopimusta solmittaessa maan hallitus lupasi, ettei työttömyysturvasta leikata.

– Epäilemme myös, voiko aktiivimalli parantaa kulttuurin, hallinnon, viestinnän ja hyvinvoinnin asiantuntijatehtäviä etsivien jäsentemme laadullista työllistymistä.

Helén arvioi, että malli voi toimia jopa päinvastaiseen suuntaan rapauttamalla koulutukseen ja osaamiseen perustuvaa työnhakua sekä vesittämällä ammattisuojan.

– Aktiivimalli ei myöskään noteeraa omatoimista työnhakua eikä ammattiliittojen työllistymispalveluja, jotka ovat tehokkaita työllistäjiä.

Vaadimme työvoimapalveluihin uudistuksia ja resursointia.

Akavan Eritysalat ihmettelee, miksi aktiivimallin toimeenpanon resursointi on karkeasti laiminlyöty.

– Aliresursointi iskee paitsi työttömiin myös muun muassa työvoimahallinnossa työskenteleviin jäseniimme. Vaadimme työvoimapalveluihin uudistuksia ja resursointia, jotka mahdollistavat nykyistä paremmin arvostavan, yksilöllisen ja työtöntä kannustavan palvelun.

Akavan Erityisalojen järjestöpäätös suojaa liiton jäsenyhdistysten työsuhteessa olevia jäseniä, jotka haluavat osallistua työajalla mielenilmaukseen. Työsuhteiset voivat siis osallistua työajalla näin halutessaan. Liitto muistuttaa, että virkasuhteiset jäsenet eivät voi työajalla osallistua kyseiseen mielenilmaukseen.

Liiton jäsenkyselyyn vastanneista 66 % toivoi liiton osallistuvan mielenilmaukseen. Noin 77 % katsoi, että liiton tulee toimia aktiivimallin purkamiseksi ja 69 % pysäyttäisi aktiivimalli kakkosen eli niin sanotun aktiivisen työnhaun mallin valmistelun. Sähköpostikyselyyn vastasi yhteensä 2 600 liiton jäsentä.

Akavan Erityisalat korostaa, että se on liittona puoluepoliittisesti sitoutumaton.

– Osallistumme mielenilmaukseen, koska vastustamme työttömyysturvan aktiivimalleja, Maarit Helén painottaa.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 41 Demokraatti
TIEDUSTELULAIN ABC - Mitä tavallisen ihmisen pitää tietää?
LÄHIÖELÄMÄÄ - Selma Vilhunen teki rosoisen nuoriselokuvan
TARJA HALONEN - YK:n tulisi toimia pienemmällä budjetilla
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat


Uusimmat