Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Ulkomaat

Taiwanin ympärillä havaittu päivässä lähes 70 kiinalaista sotilaslentokonetta ja noin 10 laivaston alusta

AFP / TAIWAN DEFENSE MINISTRY / LEHTIKUVA / HANDOUT
Kuvassa on kiinalainen lentotukialus. Taiwanin puolustusministeriön kuva on päiväämätön.

Taiwan on havainnut ympärillään yhden vuorokauden aikana lähes 70 kiinalaista sotilaslentokonetta ja kymmenkunta Kiinan laivaston alusta. Paikallista aikaa keskiviikon ja torstaiaamun välillä tehdyistä havainnoista on kertonut Taiwanin puolustusministeriö.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Keskiviikkona Taiwan sanoi, että saaren ympärillä oli havaittu 35 sotilaslentokonetta. Ne on laskettu mukaan torstaina ilmoitettuun lukemaan. Osa keskiviikkoisista koneista lensi sittemmin liittyäkseen Kiinan laivaston sotaharjoituksiin läntisellä Tyynellämerellä. Harjoituksiin osallistui Taiwanin puolustusministeriön mukaan myös Kiinan Shandong-lentotukialus.

Kiina ei ole antanut virallisia lausuntoja, että sillä olisi sotaharjoituksia käynnissä alueella.

Kiina pitää Taiwania kapinallisena maakuntanaan, jonka se on valmis palauttamaan emämaan yhteyteen tarvittaessa sotilaallisesti. Kiina on viime vuosina lisännyt sekä Taiwanin sotilaallista että poliittista painostusta.

Sen sijaan sotaharjoituksista alueella vastaava asevoimien komentokeskus ilmoitti keskiviikkona ilmailuyksikön koulutuksesta, mutta ei maininnut Taiwania.

LAUANTAINA Kiina sanoi joukkojensa olevan jatkuvasti korkeassa valmiustilassa sen jälkeen, kun Taiwaninsalmen läpi oli purjehtinut kaksi alusta, joista yksi kuului Yhdysvalloille ja toinen Kanadalle.

Yhdysvaltain laivaston mukaan salmen läpi kulkeneet alukset olivat Arleigh Burke -luokan ohjushävittäjä USS Ralph Johnson ja HMCS Ottawa, joka on puolestaan Halifax-luokan fregatti. Laivaston mukaan kauttakulku on osoitus Yhdysvaltain ja sen liittolaisten sitoutumisesta vapaaseen ja avoimeen Intian ja Tyynenmeren alueeseen.

Yhdysvallat ja länsimaiset liittolaiset ovat lisänneet merenkulunvapaudella perusteltua liikennöintiä sekä Taiwaninsalmella että kiistellyllä Etelä-Kiinan merellä vahvistaakseen, että molemmat ovat kansainvälisiä vesiväyliä. Länsimaiden toiminta on suututtanut Kiinan.

Huhtikuussa Kiina järjesti sotaharjoituksia simuloidakseen Taiwanin saaren piiritystä sen jälkeen, kun Taiwanin presidentti Tsai Ing-wen oli tavannut Yhdysvaltain edustajainhuoneen puhemiehen Kevin McCarthyn Kaliforniassa.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE