Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Työmarkkinat

Talkoiden ja työsuhteen raja festivaaleilla on hämärtynyt – PAM haluaa pelisäännöt selviksi

Kuluneenakin kesänä on käyty keskustelua erilaisten festivaalien talkootöiksi kutsutuista tehtävistä. Palvelualojen ammattiliitto PAMin edunvalvontajohtaja Jaana Ylitalo painottaa, että olisi järjestäjienkin etu saada toiminta kestäväksi myös työlainsäädännön kannalta. Se vaatii istumista neuvottelupöytään.

Demokraatti

Demokraatti

Festivaaleja järjestetään Suomessa hyvin erilaisilla pohjilla. On yhdistyksiä, joissa yhteiseen asiaan sitoutuneet ihmiset järjestävät talkoilla festivaaleja. Ongelmallisena PAM pitää erityisesti yritysmuotoista liiketoimintaa, jossa paikka paikoin tehdään erittäin hyvää tulosta ja iso osa työvoimasta on paikalla talkoostatuksella.

– Olennainen kysymys on kuitenkin se, voidaanko näitä kaikkia tehtäviä aidosti pitää talkootöinä vai ovatko ne työsuhteita, Ylitalo huomauttaa tiedotteessa.

Aidossa talkootyössä ei ole työnantajaa.

Samaa pohdiskelee juuri Edilexissä julkaistussa artikkelissa työ- ja sosiaalioikeuden dosentti, OTT Jaana Paanetoja: Talkootyö-nimikkeen käyttö saattaa peittää työsuhteen.

Aito talkootyö on työtä, jossa ei synny työsuhdetta eikä työhön osallistuva saa näin työntekijälle kuuluvaa suojaa. Aidossa talkootyössä ei ole työnantajaa eikä näin ollen myöskään tahoa, jolla olisi esimerkiksi vakuuttamisvelvollisuus työtapaturmien varalta.

– Aidossa talkootyössä on oltava kysymys työstä, jossa työsuhteelta vaadittavat, laissa säädetyt tunnusmerkit eivät täyty, Paanetoja sanoo.

Hän on tutkinut laajasti nykypäivän talkootyötä työoikeuden kannalta. Paanetojan mukaan perinteisen talkootyön käyttöala näyttää laajentuneen viime vuosina aiempaa laajemmalle, ja työ on saanut uusia piirteitä.

Hän kiinnittää artikkelissaan huomiota siihen, että niin alustataloudessa kuin nykypäivän talkootyössäkin näkyy pyrkimys mieltää tai rakentaa työtä koskeva oikeussuhde muuksi kuin työsuhteeksi. Hän muistuttaa, että sopimuksilla tai mielikuvilla ei asiaa kuitenkaan ratkaista.

– Ratkaisu oikeussuhteen luonteesta tehdään arvioimalla työsuhteen tunnusmerkkien täyttymistä tosiasiallisissa työnteko-olosuhteissa.

“Työnantajavastuiden kiertäminen on riski myös yrityksille.”

PAMin Ylitalo luonnehtii ammattimaisesti toteutettuja festivaaleja tärkeiksi, sillä ne tekevät Suomesta mielenkiintoisen ja mukavan maan niin matkailijoille kuin omallekin väelle.

– Meidän mielestämme toimintaa olisi hyvä kehittää kaikkien osapuolten kannalta kestävältä pohjalta. Työnantajavastuiden kiertäminen on riski myös yrityksille eikä jokakesäinen talkookeskustelu palvele niitäkään.

PAM esitti työnantajaliitto MaRalle ja sen jäseninä oleville alan yrityksille neuvottelua talkootyöstä jo tälle kesälle. Liikkeellelähtö kuitenkin myöhästyi.

– Koska seuraava festivaalikesä on käsillä nopeammin kuin uskommekaan, ehdotammekin, että aloittaisimme alan toimijoiden kanssa keskustelut nyt hyvissä ajoin siitä, miten kesäisten festivaalien työvoimatarve tyydytetään niin, että se kestää tarkastelun myös työlainsäädännön näkökulmasta, Ylitalo ehdottaa.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE