Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Työmarkkinat

“Tällä tiellä kasvatamme vain palkkaeroja” – tehtävien vaativuus ei näy naisvaltaisilla aloilla

Palvelualojen ammattiliitto PAM vaatii toimia, joilla palkkaeroja voidaan arvioida täsmällisemmin ja töiden vaativuutta tarkastella yli toimiala- ja tehtävärajojen.

Demokraatti

Demokraatti

Perusteluna on, että palkkatasa-arvon tavoitetta ei edelleenkään ole saavutettu Suomessa. PAM huomauttaa, että yhteiskunnassa on laajalti hyväksytty, että työn vaativuuteen perustuvat palkkausjärjestelmät edistävät miesten ja naisten välistä palkkatasa-arvoa.

– Tällaisia palkkausjärjestelmiä on otettava käyttöön. Tämän rinnalla PAM on useaan otteeseen vaatinut samapalkkaisuuden edistämiseksi kaikkien alojen yhteisen, universaalin työn vaativuuden arviointi työkalun rakentamista. Sen aika on nyt, PAMin edunvalvontajohtaja Jaana Ylitalo vaatii tiedotteessa.

Tänään vietetään Minna Canthin ja tasa-arvon päivää.

Ammattiliiton mukaan universaalilla työn vaativuuden arvioinnin työkalulla voidaan aidosti verrata tehtävien palkkoja keskenään ja edistää yhdessä palkkatasa-arvoa alan ja alojen välillä. Se toisi lähemmäksi myös EU:n perussopimuksessa määritellyn samapalkkaisuuden periaatteen, jonka mukaan naisille ja miehille tulee maksaa samasta tai samanarvoisesta työstä sama palkka.

– Naisvaltaisilla aloilla oleva tehtävien vaativuus on saatava näkyväksi ja sen on vaikutettava palkkaukseen. Alojen väliset palkkavääristymät on saatava korjattua, Ylitalo toteaa.

Koronapandemiasta pahasti kärsineet naisvaltaiset alat tarvitsevat PAMin mielestä kaiken huomion palkkauksellisen tasa-arvokehityksen parantamiseksi ja naisten ja miesten keskimääräisten palkkaerojen kaventamiseksi. Ylitalo muistuttaa, että lukuisten lomautusten rinnalla työtuntien määrät ovat vähentyneet paljon ja osa-aikatyö on lisääntynyt.

– Meidän on nyt yhdessä huolehdittava, etteivät yhä heikommat työsuhteet jää pysyväksi tilaksi koronan jälkeen. Tällä tiellä kasvatamme vain palkkaeroja miesten ja naisten välillä.

“Haluttomuus puuttua epätasa-arvoon on työpaikoilla yleistä.”

PAM kehottaa hallitusta nopeuttamaan samapalkkaisuuden tavoitetta.

– Palkka-avoimuutta on esitetty kehitettävän, mutta kansallinen työ ei ole edistynyt toivotusta. Positiivinen viesti EU:sta tuli tämän kuun alussa, kun komissio antoi esityksensä uudesta palkka-avoimuusdirektiivistä.

Ylitalo kertoo, että haluttomuus puuttua epätasa-arvoon on työpaikoilla yleistä. Tasa-arvosuunnitelmia ei ole, tai niitä ei noudateta. Usein myös palkkakartoitukset jätetään tekemättä.

– Sitä ei nähdä tarpeelliseksi. Lakisääteinen velvollisuus edistää naisten ja miesten välistä tasa-arvoa koskee kuitenkin kaikenkokoisia yrityksiä ja työnantajia.

Työpaikoilla saattaa olla tiedostamattomia epätasa-arvoa ruokkivia puitteita, jotka voimassaolevista työehtosopimuksista huolimatta voivat pitää yllä sukupuolittuneita rakenteita ja heikentää naisten asemaa.

– Tämän lisäksi osa-aikatyö ja määräaikaiset työsuhteet kasautuvat naisille. Vain työpaikan perusteellisella palkkakartoituksella voidaan varmistua siitä, että palkkaeroista tiedetään. Siksi sen tekemistä työpaikoilla kannattaa vaatia, se edistää tasa-arvon toteutumista, Ylitalo sanoo.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE