Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Työmarkkinat

”Tältä pohjalta on hyvä jatkaa” – JHL mukaan SAK:n neuvottelutavoitteisiin

LEHTIKUVA / ANTTI AIMO-KOIVISTO
JHL:n kylttejä Ei julmia leikkauksia -mielenosoituksessa Eduskuntatalon edessä Helsingissä 12. lokakuuta 2023.

SAK:n hallitus täsmensi tänään työmarkkinamallikeskusteluja koskevia neuvottelutavoitteitaan, keskusjärjestö tiedottaa.

Demokraatti

Demokraatti

– SAK:n marraskuussa hyväksymiä neuvottelutavoitteita on JHL:n toiveesta täydennetty. Tämä tarkoittaa, että olemme tavoitteiden takana yksimielisesti. Tältä pohjalta on hyvä jatkaa, SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta sanoo tiedotteessa.

Tavoitteissa on tiedotteen mukaan kirkastettu liittojen itsenäistä päätösvaltaa ja neuvotteluoikeutta omien työehtosopimustensa solmimisessa. Niissä myös painotetaan aiempaa enemmän sukupuolten samapalkkaisuuden edistämistä.

– Nyt tehdyt täsmennykset huomioivat hienosti JHL:n jäsenten tarpeet. Keskustelut niistä olivat arvokkaita ja lisäsivät ymmärrystä sekä yksituumaisuutta SAK:n sisällä. Olimme jo viime viikon työmarkkinakeskusteluissa mukana SAK:n delegaatiossa, Julkisten ja hyvinvointialojen liiton JHL:n va. puheenjohtaja Håkan Ekström sanoo tiedotteessa.

Elorannan mukaan SAK:lla on halu aloittaa neuvottelut työmarkkinatilanteen ratkaisemiseksi heti, mikäli hallitus antaa signaalin valmiudestaan huomioida työntekijöiden tarpeet.

– Tätä toivomme, hän kiteyttää.

VIIME VIIKOLLA SAK:n jäsenliitot ilmoittivat ehdollisista poliittisista työtaistelutoimista, jotka toteutetaan torstaina 14. joulukuuta, jollei hallitus avaa palkansaajajärjestöille tietä aitoihin neuvotteluihin.

– Työmarkkinamalli on kokonaisuus. Jotta nämä keskustelut voisivat muuttua neuvotteluiksi, on työmarkkinamalliin kiinteästi liittyvissä asioissa huomioitava myös työntekijöiden edut. Työttömyysturvan lisäleikkausten valmistelu on keskeytettävä ja työrauhalainsäädännössä sekä paikallisessa sopimisessa on löydettävä työntekijöitäkin tyydyttäviä tuloksia.

SAK vastustaa hallituksen “tarpeettomia työelämäheikennyksiä” ja “epäoikeudenmukaisia sekä suhdannetilanteeseen sopimattomia” leikkauksia sosiaaliturvaan.

– Ammattiyhdistysliikkeen mielestä hallitusohjelman työelämäkirjaukset ovat epätasapainossa eivätkä huomioi työntekijäpuolen tarpeita. SAK ennakoi edunvalvontatyön jatkuvan vaiheittain ja pitkään, sillä hallitusohjelman lukuisat työväestöä koskevat heikennykset ajankohtaistuvat kukin vuorollaan.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE