Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Ulkomaat

“Tämä alkaa nyt näyttää Trumpin kohdalla aika pahalta” – suomalaistutkija arvioi uusia syytteitä

AFP / LEHTIKUVA / ROB CARR

Ulkopoliittisen instituutin tutkija Maria Lindén pitää tietoja Yhdysvaltain entisen presidentin Donald Trumpin hallussa olleista salaisista asiakirjoista ja niihin liittyviä syytteitä vakavina ja merkittävänä käänteenä asian käsittelyssä.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Perjantaina julkaistun syytehakemuksen mukaan Trumpin hallussa olleet salaiset asiakirjat koskivat muun muassa ydinaseita, aseohjelmia ja maan puolustussuunnitelmia. Osa tiedoista koski ulkovaltoja.

-  Ne ovat kovia syytteitä. Ne ovat isoja asioita, tärkeitä asioita, joilla on ilmiselvästi painava merkitys Yhdysvaltojen kansalliselle turvallisuudelle, Lindén sanoo STT:lle.

Hän ei usko, että näin poliittisesti tulenarkoja syytteitä entistä presidenttiä vastaan nostettaisiin, jos syyttäjä ei olisi melko varma tuomiosta. Periaatteessa se voisi olla jopa kymmeniä vuosia vankeutta.

Lindén huomauttaa, että salassa pidettävien asiakirjojen käsittelystä on ollut aiemminkin lukuisia tapauksia oikeudessa ja siksi syyttäjällä on hyvät mahdollisuudet arvioida todistusaineiston riittävyyttä ja prosessin etenemistä. Ennakkotapaukset myös sitovat tuomaria.

TÄMÄ poikkeaa muista Trumpia vastaan jo nostetuista tai mahdollisesti nostettavista syytteistä, joissa ennakkotapauksia ei ole.

Lindén lisää, että kerätty todistusaineisto näyttää painavalta.

-  Trump ei ole mitenkään vain nautiskellut itse hiljaa omassa mielessään siitä, että hänellä on tällaisia dokumentteja, että “onpa kiehtovaa”. Vaan hän on myös puhunut niistä ja ilmeisesti myös ottanut niitä papereita esiin erilaisten ihmisten nähden, jotka sitten pystyvät todistamaan häntä vastaan ja kertomaan siitä hänen käytöksestään.

Lindén huomauttaa, että tilanne on hyvin vaikea Trumpin puolueelle republikaaneille. Kansallinen turvallisuus on ollut sille perinteisesti tärkeä asia, ja toisenlaisessa maailmantilanteessa republikaanipoliitikot olisivatkin luultavasti olleet tapauksesta pöyristyneitä.

Nyt he ovat pääosin ilmaisseet puolueuskollisuuttaan moittimalla prosessia.

REPUBLIKAANIT valitsevat oman presidenttiehdokkaansa esivaaleissa, jotka on määrä pitää ensi vuoden helmikuun ja kesäkuun välillä. Trumpin niissä menestymisen kannalta olennaista on Lindénin mukaan se, milloin oikeudenkäynti pidetään.

Hän ennustaa, että Trumpin uskollisimmat kannattajat kuittaavat uudetkin tiedot valheena. Suurin mielenkiinto kohdistuukin siksi niihin republikaaneihin, jotka eivät ole intohimoisia Trumpin kannattajia vaan pohtivat järjellä, miten voidaan maksimoida puolueen mahdollisuudet varsinaisessa presidentinvaalissa nykyinen presidentti Joe Biden, joka on ilmoittanut tavoittelevansa jatkokautta.

-  Sellaisen äänestäjän näkökulmasta epäilen, että tämä alkaa nyt näyttää Trumpin kohdalla aika pahalta.

Lindén uskookin, että jos Trump valittaisiin republikaanien ehdokkaaksi, nykyiset syytteet vaikeuttaisivat hänen mahdollisuuksiaan tulla valituksi presidentiksi.

-  Tämä aktivoi niitä, jotka eivät pidä Bidenistä, mutta pitävät vielä vähemmän Trumpista. Ja tämä oikeusprosessi tulee luultavasti jatkumaan vielä vaalien alla, niin se pysyy ihmisten mielissä, hän ennakoi.

Yhdysvaltojen presidentinvaalit järjestetään marraskuussa 2024.

LINDÉN pohtii, että tilanteeseen liittyy paljon ennen näkemättömiä ja absurdejakin tulevaisuuden skenaarioita, jotka riippuvat oikeuskäsittelyn aikataulusta. Teoriassa Trump voitaisiin tuomita vankilaan joko presidenttiehdokkaana tai istuvana presidenttinä.

Koska vastaavaa ei ole tapahtunut koskaan, ei ole esimerkiksi tiedossa, voiko presidentin tehtävää hoitaa vankilasta käsin. Jos presidentin katsottaisiin olevan estynyt hoitamasta tehtäväänsä, sitä hoitaisi varapresidentti. Toinen mahdollinen vaihtoehto voisi olla se, että kongressi tekisi presidentin viraltapanoprosessin.

-  Nyt tässä on aivan valtava merkitys varapresidenttiehdokkaalla, koska hän voi olla se, jota ihmiset kuvittelevat sinne Valkoiseen taloon äänestävänsä, Lindén toteaa.

Terhi Riolo Uusivaara / STT

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE