Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

“Tämä ei ole oikein” – SDP:n Kymäläinen kertoo, millaisia ongelmia ulkomaalaisten kiinteistöomistuksista aiheutuu

LEHTIKUVA / LAURI HEINO

Kansanedustaja Suna Kymäläisen (sd.) mielestä EU- ja ETA-maiden ulkopuolisten kiinteistöomistuksia Suomessa pitäisi tarkastella muutenkin kuin maanpuolustuksellisesta näkökulmasta.

Demokraatti

Demokraatti

Puolustusministeriön asettama selvitysryhmä totesi tänään, ettei se näe venäläisten kiinteistöomistuksen täyskieltoa tehokkaana tai tarkoituksenmukaisena rajoitustoimena. Selvityksen mukaan nykyiset rajoitustoimet ovat riittäviä.

Kymäläinen pitää kuitenkin selvitysryhmän näkökantaa turhan kapea-alaisena. Hänen mielestään ulkomaalaisten kiinteistökauppojen aiheuttamiin ongelmiin puututaan parhaiten tekemällä kaupoista lähtökohtaisesti luvanvaraisia.

– On turhauttavaa, että Suomessa yhä edelleen kiinteistökauppojen rajoittamista tarkastellaan vain maanpuolustuksen kautta eikä laajemmin yhteiskunnallisesti. Ulkomaalaisten kiinteistöomistuksista aiheutuu monenlaisia käytännön ongelmia, Kymäläinen toteaa tiedotteessa.

Hän ottaa esimerkiksi kotiseutunsa Kaakkois-Suomen.

– Täällä ovat hyvin yleisiä tapaukset, joissa venäläiset kiinteistönomistajat eivät ole vuosiin maksaneet esimerkiksi asunto-osakkeidensa vastikkeita tai yksityisteiden tiemaksuja, ja muut osakkaat joutuvat maksamaan heidänkin osuutensa, jotta paikat pysyvät kunnossa. Tämä ei ole oikein.

PUOLUSTUSMINISTERIÖN mukaan selvitysryhmän työ jatkuu edelleen. Hankkeen toisessa vaiheessa tarkastellaan muun muassa sitä, miten ETA- ja EU-alueen ulkopuolisten tahojen hallitsemia asunto-osakkeita ja vuokra-asuntoja voitaisiin valvoa ja mitä se vaatisi. Selvitykseen tulee myös se, millä muilla tavoilla voidaan kiristää lainsäädäntöä tai laajentaa nykyisiä toimivaltuuksia esimerkiksi olemassa olevan omistuksen taustaselvityksissä.

Lisää aiheesta

Kymäläinen näkee tämän positiivisena.

– Olen jo vuosia yrittänyt saada aikaan muutosta, jossa viisumia ei myönnettäisi ennen kuin vastikkeet ja tiemaksut on maksettu, samaan tapaan kuin toimitaan esimerkiksi liikennevirhemaksun kanssa.

Hänen mukaansa nykyisin, jos viisumihakemuksen käsittelyssä ilmenee, että hakijalla on maksamaton sakko tai julkisoikeudellinen maksu, hakijaa kehotetaan maksamaan maksu.

– Tämä sama käytäntö pitäisi koskea myös muita maksujen laiminlyöntejä. Toivonkin, että selvityshankkeen jatkovaiheessa asiaa tarkastellaan laajemmin.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE